Kattoremontti – Katon uusiminen tarjoaa uuden katon vuosikymmeniksi

kattoremonttityot

Meiltä tilattu kattoremontti toteutetaan aina takuutyönä. Lisäksi katevalmistajien omat takuut säilyvät – pisimmillään ne voivat olla 50 vuoden pituisia. Hoidamme kattosaneerauksen avaimet käteen -pakettina, eli kaikki kattotöiden suunnittelusta aina loppusiivoukseen asti kuuluu edulliseen hintaamme. Uusimme niin peltikatot, tiilikatot, huopakatot kuin palahuopakatotkin ja peltiseppämme toteuttavat myös erilaiset konesaumakatot. Sillä ei ole väliä, onko kyseessä omakotitalo, rivitalo, kerrostalo, piharakennus tai vaikka maneesi – meidän toimestamme se saa uuden katon.

Kokemusta ja huolellisuutta voi kiittää siitä, että selviämme kaikenlaisista kattoremonteista kiitettävin arvosanoin, ja että asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa. Toteutamme myös osittaiset kattoremontit, sekä sellaiset kattoremontit, joita tarvitaan pitkään jatkuneen kattovuodon jälkeen. Katon purkamisen ja uusimisen lisäksi voit siis luottaa meihin myös yläpohjan eristeiden uusimisessa, lahovaurioisten kattorakenteiden korjaamisessa, aluskatteen asentamisessa – ja tietenkin kaikkien kattotuotteiden asentamisessa.

Kattoremontit katon tyypistä, materiaalista tai rakennuksesta riippumatta

Remontoimme eli puramme ja uusimme kaikki katot materiaalista, kattotyypistä ja rakennuksen koosta tai käyttötarkoituksesta riippumatta! Tunnemme niin pelti-, tiili- kuin huopakatotkin, ja osaamme ottaa huomioon niiden erityispiirteet. Peltisepiltämme sujuu konesaumakattojen saumaaminen kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Olipa katto satulakatto tai tasakatto, tulee se uusittua; silläkään ei ole väliä, suojaako katto omakotitaloa, rivitaloa, isoa kerrostaloa, hallia, vaiko esimerkiksi autokatosta. Erinomaista jälkeä on luvassa joka tapauksessa, ja uusittu katto suojaa rakennusta säiltä lukuisien vuosikymmenien ajan – itse asiassa, kaikista pitkäikäisimmät katot kestävät yli sata vuotta!

Kattoremontin yhteydessä uusittavat kattotuotteet

Kattoremontin yhteydessä voimme uusia kattotuotteitakin, esimerkiksi lumiesteitä. Lumiesteet ovat Suomessa varsin tarpeelliset, estetäänhän niillä lumien hallitsemattomista liikkeistä aiheutuvat vahingot. Lumen valuminen alas katolta voi johtaa henkilövahinkoihin, mutta yhtä hyvin lumen alle voi jäädä vaikka auto tai terassin valokatos, mikä vaurioituu painavan ja ehkä myös jäänsekaisen lumikuorman osuessa siihen. Voimme uusia katon uusimisen yhteydessä myös kattoturvatuotteita, kuten kattotikkaat tai kattosillat. Mitä turvallisempi kulkuyhteys kaikille katolla oleville, säännöllistä huoltoa vaativille kohteille on rakennettu, sitä parempi. Ehkä vesikourutkin on aika uusia? Ruosteisilla ja reikäisillä kouruilla ei tee sanalla sanoen mitään. Jos vesi valuu kouruista läpi tai tulvii niiden yli, ollaan käytännössä samassa tilanteessa, kuin kouruja ei olisi lainkaan. Uudet ja korroosionkestävät kourut ohjaavat vedet turvallisen kauas kerrostalosta, omakotitalosta tai esimerkiksi rantahuvilasta.

Voimme asentaa katolle myös aurinkopaneelit, pieneläinesteet tai vaikka kattokupuja. Savupiippu kestää pidempään pellitettynä – tämänkin askaren saat kauttamme, ja sitä tulevatkin tekemään maan parhaat kattopeltisepät. Eristevillat ja puuosat katon alta pitää uusia, jos katto on vuotanut ja rakenteisiin on syntynyt laho- ja homevaurioita. Uusimme ammattitaidolla niin aluslaudoitukset, kattotuolit kuin vaikkapa kattoristikot.

Miten kattosaneeraus etenee tyypillisimmillään?

Kattoremontilla on tyypillisesti kolme vaihetta. Ensimmäinen on tarjouspyynnön tekemine, joka onnistuu parhaiten yhteystiedot -sivumme kautta. Sitten me suoritamme katon tarkastuksen ja suunnittelemme remontin etenemisen. Kun olet hyväksynyt tarjouksen ja asiat on muutenkin lyöty lukkoon, alkaa töiden toteuttaminen. Kattosaneeraus viimeistellään pitkän takuun myöntämisellä jo loppusiivouksella, tehdäänhän kattosaneeraus avaimet käteen -palveluna. Koska lajittelemme ja kierrätämme kaikki syntyneet purku- ja rakennusjätteet oikeaoppisesti, ei kattoremontista synny juuri mitään uusiokäyttöön kelpaamatonta. Vanhan peltikaton teräs voidaan kierrättää lähes loputtomasti. Vanhasta kattohuovasta saadaan raaka-ainetta asfaltin valmistamiseen ja vanhoista kattotiilistä tulee mursketta maarakentamispuolen tarpeisiin.

Kattoremontti ei tarkoita vain vanhan vesikatteen purkua ja uusimista. Puramme myös aluskatteen, läpiviennit sekä kattovarusteet. Uusimme kattovarusteet tarpeen mukaan, eihän ikäloppua ja huonokuntoista kattoikkunaa tai ruosteensyömiä rännejä ole mieltä asentaa uudelle katolle. Voi olla, että katon alla on huonokuntoisia ja lahovaurioisia puuosia – nekin on uusittava, samoin kuin yläpohjan eristeet, jos ne ovat kastuneet kattovuodon takia. Eristeitä voi olla tarve myös lisätä, sillä varsinkin vanhemmissa rakennuksissa tapaa olla melko hatarat eristeet. Ohut kerros sahanpurua ei riitä estämään lämmön karkaamista. Jos eristeiden yläpuolinen tuuletustila uupuu, tartumme toimeen rakentaaksemme tällaisen tuulettuvan yläpohjan. Tuulettuvasta yläpohjasta haihtuu nopeasti kaikki sinne noussut kosteus ja lämpö, eikä lämmön kondensoitumisesta ja kondenssiveden aiheuttamista laho- ja homehaitoista tarvitse olla huolissaan.

Muita tyypillisiä kattoremontin yhteydessä tehtäviä töitä ovat ruode- ja aluslaudoituksien rakentaminen ja katossa mahdollisesti olevien notkahtaneiden kohtien oikaiseminen. Viimeistelyvaiheessa on tarvetta monenlaisille peltisepäntöille, kuten peltilistoituksien, läpivientien pellityksien sekä muiden peltiosien asennustöille. Tässä vaiheessa on aika hoitaa myös kattoturvatuotteiden ja sadevesijärjestelmän (esimerkiksi alastuloputkien ja vesikourujen) asennustyöt. Vasta kun kaikki on paikallaan, siivoamme paikat ja teemme kattavan lopputarkastuksen. Jos me olemme tyytyväisiä kättemme jälkeen, on varmaa, että asiakaskin ilahtuu. Emme koskaan päästä käsistämme sutta ja sekundaa, vaan ainoastaan priimalaatua ja timanttisia asennustöitä.

Mitä kattosaneeraus maksaa?

Se, mitä kattoremontti maksaa, riippuu monista tekijöistä. Kattoremontin hinta riippuu esimerkiksi uusien kattoturvatuotteiden määrästä, katemateriaalista ja katon koosta, katon jyrkkyydestä ja monista muista seikoista. Materiaaleissa on paljon hintaeroja. Edullisin kate on lähes aina profiilipeltikate (esimerkiksi aaltopeltikatto), kun taas kallein on eittämättä kuparikatto. Alumiinikatto on toiseksi kallein katemateriaali, konesaumakatto ja savitiilikatto taas pitävät kolmatta sijaa. Huopakatto ja betonitiilikatto asettuvat jonnekin peltikaton ja konesaumakaton välimaastoon. Me saamme materiaalit edullisesti, koska ostamme paljon kerralla. Tiedämme myös sen, mistä löytää kohtuuhintaiset, mutta laadultaan timanttiset kattotarvikkeet.

Kun laskemme hyvää tarjousta kattosi uusimisesta, huomioimme myös sen, tarvitseeko pystyttää rakennustelineitä tai tuoda paikalle henkilönostimia. Laskemme toki myös sen, montako kattoläpivientiä katolla on, onko yksityiskohtia (kuten jiirejä ja lippoja) paljon ja sen, millaisia lisävarusteita asiakas tahtoo katolleen asennettavan. Pellitystä tai saneerausta tarvitseva piippu vaikuttaa sekin hieman kattoremontin loppusummaan. Huonokuntoinen piippu on kuitenkin ehdottomasti saneerattava, jos tulisijaa meinaa vielä käyttää. Rapautunut piippu on paloturvallisuusriski, ja se voi aiheuttaa myös häkämyrkytyksen. Ehjä hormi varaa hyvin lämpöä, vetää moitteetta, eikä aiheuta asukkaille terveys- tai turvallisuusriskejä.

Jokainen kattosaneeraus on oma, ainutlaatuinen kokonaisuutensa, siksi kattoremontin neliöhintaa ei kannata alkaa arvuutella, vaan ottaa yhteyttä ja pyytää meidät käymään paikan päällä. Olitpa liikkeellä yksityishenkilönä tai vaikka taloyhtiön edustajana, toimi samalla tavalla, eli soita tai lähetä verkkoviesti. Sovimme arviointikäynnin sinulle parhaiten sopivana ajankohtana, ja tulemme laskemaan tarjouksen paikan päälle. Kiinteä ja lopullinen urakkatarjous esitetään kierroksen päätteeksi kirjallisessa muodossa. Muista kertoa kaikki toiveesi katteen ja kattotuotteiden materiaalin ja esimerkiksi aikataulun suhteen, jotta voimme laskea hinnan heti oikein.

Etsimme aina kustannustehokkaimmat tavat toimia, mutta asiakaskin voi tehdä oman osansa kattoremontin kustannuksia hillitäkseen. Tärkein ja tehokkain tapa on tilata kattoremontti tarpeeksi aikaisessa vaiheessa, eli ennen, kuin vanha katto ehtii alkaa vuotaa saumoista, läpivienneistä tai esimerkiksi harjapellin kohdalta. Vesi tuhoaa katon rakenteet, joten ne on uusittava kattoremontin yhteydessä, jos katto on vuotanut. Kattotuolien, -ristikoiden ja aluslaudoitusten uusiminen on oma hommansa. Katon alapuolisiin rakenteisiin ei kuitenkaan tarvitse koskea, jos katto uusitaan vielä sen ollessa tiivis.

Kattoremontin voi toki maksaa kerralla, mutta tarjoamme myös muita, joustavampia maksuvaihtoehtoja. Rahoitus ja osamaksusopimus tarjoavat mahdollisuuden jakaa kattoremontin kustannukset pidemmälle ajanjaksolle. Rahoitus on vielä osamaksusopimustakin joustavampi tapa maksaa peltikattoremontti, huopakattoremontti tai tiilikattoremontti.

Yksityisasiakkaana voit hakea kotitalousvähennystä kattosaneerauksesta. Jotta pääset nauttimaan tästä verohelpotuksesta, ilmoita Verohallinnolle töiden osuus arvonlisäveroineen. Helpoiten teet tämän ilmoituksen netissä, mutta paperilomakekin on laillinen vaihtoehto. Oikea summa löytyy helposti laskustamme, samoin kaikki muutkin tiedot, mitkä Verohallinto tahtoo kuulla. Myös muut kattotyöt oikeuttavat kotitalousvähennykseen, mikäli teetät ne meidän asiantuntijoillamme. Kotitalousvähennystä saa katon huolloista, joilla katon ikää voidaan pidentää, sekä kaikenlaisista katon korjauksista. Kattovahinko voi yllättää uuttakin kattoa, esimerkiksi kova tuuli saattaa rikkoa uudenkin katon repimällä irti kattotuotteita, kattotiiliä tai vaikkapa katon peltilistoja.

Miten kauan kattoremontti yleensä kestää?

Kattoremontti voi kestää mitä tahansa muutamasta päivästä muutamiin viikkoihin. Projektin laajuus vaikuttaa ratkaisevasti kattoremontin kestoon. Katon koon lisäksi kestoaikaan ovat vaikuttamassa myös katemateriaali, läpivientien ja kattotuotteiden määrä sekä se, kuinka paljon kattoruoteita ja muita katon alla olevia rakenteita on vaihdettava. Puuosia ja eristeitä vaihdetaan, jos kosteus on päässyt tekemään tuhojaan yläpohjassa – joko kattovuodon tai kondenssiveden muodossa. Onneksi kattoremontin takia asunnosta ei tarvitse lähteä ”evakkoon”, vaan siinä voi asua ongelmitta.

Kattoremontin kesto arvioidaan samalla tavalla kuin kattoremontin hintakin, eli asiantuntijamme tulee suorittamaan alkutarkastusta ja esittää sen jälkeen tarjouksen ja kestoarvion. Kaikista nopein kattoremontti on osittainen pelti-, tiili- tai huopakattosaneeraus. Jos katon alapuoliset rakenteet ovat normaalia nuoremmat ja täysin kunnossa, voidaan ne jättää uusimatta, ja suorittaa pelkkä katemateriaalin uusiminen – esimerkiksi pelkkien kattopeltien tai -tiilien vaihto. Pelkän kattohuovan vaihto nopeutuu entisestään, jos vanha huopakatto on niin hyvässä kunnossa, että uusi huopakatto on mahdollista rakentaa suoraan sen päälle. Jos vanhaa huopakattoa ei tarvitse lainkaan purkaa, sujuu huopakattoremontti nopeammin kuin uskotkaan. Kokemuksemme ja ammattitaitomme mahdollistaa ripeän ja tuloksekkaan työskentelyn – emme saavuta nopeutta tinkimällä laadusta tai huolellisuudesta. Emme edes yritä kilpailla muiden toimijoiden kanssa urakan kestolla tai pelkällä edullisella hinnalla, vaan ennen kaikkea laadukkaalla ja asiantuntevalla toiminnalla. Hintamme ovat silti varsin kilpailukykyiset – ota yhteyttä ja pyydä tarjous, niin saat kuulla, mitä sinun omakotitalosi tai teidän kerrostalonne katon uusiminen maksaa tosiammattilaisten tekemänä.

Kattoremontti toteutettavissa myös talvella

Kattoremontin voi teettää myös talvella, vaikka Suomessa suositaankin kesäistä ajankohtaa. Matalampi ilmankosteus tekee kattoremontin teettämisestä talvella jopa oikein hyvän idean. Lisäksi jäinen maa kestää paremmin työkoneita, eikä nurmikko ota itseensä. Se, että vesikatto puuttuu hetkellisesti, ei haittaa asumista. Katottomuus ei poista lämpöä rakennuksesta. Jos yläpohjassa olevia lämpöeristeitä pitää vaihtaa, tehdään se vähän kerrallaan, jolloin eristeiden uusimisen vaikutus asuinlämpötilaan ja energiankulutukseen pysyy mahdollisimman pienenä. Eristeitä ei kuitenkaan tavallisen kattoremontin yhteydessä vaihdeta lainkaan. Vanhat eristeet puretaan ja toimitetaan hävitettäviksi vain, jos katto on vuotanut ja eristeet ovat kastuneet. Mikäli rakennus halutaan saada energiatehokkaammaksi, eristeitä lisätään vanhojen päälle.

Rakennuslupa vaiko toimenpidelupa?

Tavallisen kattoremontin yhteydessä ei tarvita rakennuslupaa eikä toimenpidelupaa. Rakennuslupaa tarvitaan vain sellaisessa tilanteessa, jossa korjaus tai muutos on verrattavissa tilanteeseen, missä ollaan rakentamassa kokonaan uutta kattoa: eli esimerkiksi silloin, jos rakennusta tai kerrospinta-alaa on tarkoitus laajentaa, tai jos rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu toimenpiteiden myötä. Muun muassa silloin, kun kattoa korotetaan lisäkerroksen avulla, on rakennuslupa mitä todennäköisimmin tarpeellinen.

Toimenpidelupaa tarvitaan tehtäessä ”rakennuksen julkisivua muuttavia toimenpiteitä”. Tätä varsinaista rakennuslupaa kevyempää lupaa tarvitaan silloin, jos on tarkoitus muuttaa rakennuksen julkisivua tai kattoa (mitä myös viidenneksi julkisivuksi kutsutaan) ratkaisevasti. Toimenpidelupaa tarvitaan siis esimerkiksi kattomuotoa, katemateriaalia tai katteen väritystä vaihdettaessa. Tarvittaessa avustamme asiakasta hoitamaan lupa-asiat kuntoon.

Uuden kattosi pitävät kunnossa säännölliset kattohuollot

Kun olemme saaneet rakennettua omakotitaloosi tai esimerkiksi kerrostaloonne uuden katon, ei työmme ole vielä tehty. Katon hyvinvointia ylläpitävää toimintaa ovat erilaiset kattohuollot. Ota yhteyttä aina, kun kattoa on aika huoltaa tai korjata! Katon perushuollot on hyvä suorittaa noin kuuden kuukauden välein, eli toisin sanoen joka kevät ja syksy. Korjaukset tehdään tarpeen mukaan. Ota yhteyttä, kun on aika tulla kattoasi laittamaan, niin tulemme puhdistamaan katon ja rännit, tai poistamaan sammalet ja jäkälät. Talvella pudotamme liiat lumet alas. Muita kattohuoltoja ovat peltikattojen huoltomaalaaminen ja huopa- sekä tiilikattojen pinnoitus. Mitä tulemmekin tekemään, huolehdimme aina myös läpivientien ja kattotuotteiden kunnon tarkastamisesta. Ilmainen kattotarkastus kuuluu palvelukonseptiimme, vaikka tulisimme uusimaan vain yhtä ainoaa rikkinäistä kattotiiltä.

Peltikattohuolloilla torjutaan ruostetta

Peltikatto – esimerkiksi lukkosaumakatto, aaltopeltikatto tai tiilimuotokatto – on kaikessa helppohoitoisuudessaan, edullisuudessaan ja kestävyydessään mitä mainioin katto. Peltikaton liukkaalle pinnalla ei lumi tartu, ei myöskään lika tai sammal. Ruostevaurioita kuitenkin tapaa esiintyä, minkä lisäksi katto saattaa kärsiä vahinkoja kovan myrskytuulen puhaltaessa. Peltikaton pitkäikäisyys ja peltien hyvä kunto taataan tarkastamalla katon kunto joka kevät ja syksy. Näin säännöllisten kattotarkastusten ansiosta ruostevaurioiden kunnostus, ruosteen poisto ja paikkamaalaus osataan tehdä juuri ajoissa – samoin kuin myrskyvaurioita ehkäisevä peltien lisäkiinnitys tai katon tiiveyden varmistavan aluskatteen korjaus. Jokainen katolle lentäneen oksan tai katolla liusuneen lumikuorman tekemä naarmu kannattaa paikkamaalata ruostevaurioiden ehkäisemiseksi, ja koko peltikatto on aika huoltomaalata noin 10–15 vuoden välein, jotta ikävä ruoste saadaan pidettyä loitolla. Samalla kun tarkastamme peltikaton kunnon, harjaamme katolta pois roskat, joiden kattoon sitoma kosteus antaa lisäpontta katon ruostumiselle ja korroosioitumiselle. Peltikaton kevät- ja syyshuoltoon kuuluu vielä roskien kerääminen vesikouruista.

Huopakattohuollot ehkäisevät puolestaan sammaleita

Huopakate on niin tiivis, että se on ainoa katevaihtoehto, mikä sopii myös tasakatoille. Koska tasakatoilla esiintyy välistä ongelmia veden poistumisen kanssa, ei tasakatoille voi valita katetta, minkä saumojen tiiveyteen ei voisi luottaa. Huopakatto onkin tiivis katto, mutta sammalten juuret voivat avata sen saumat. Toinen tyypillinen ongelma huopakatolla liittyy sen kuivumiseen auringon paahteessa. Onneksi molempiin ongelmiin on olemassa ratkaisut, joiden avulla myös huopakatosta saa 30–40 vuotta kestävän katon. Jotta sammaleita ei esiintyisi, on huopakatto hyvä puhdistaa joka kevät ja joka syksy. Huopakattoa ei kuitenkaan kuulu harjata, vaan katon kannalta paras tapa roskien ja nuorien sammaleiden poistamiseksi on ehdottomasti katon ilmapuhallus. Vanhemmat ja sitkeimmät sammalet irtoavat sammalenpoistoaineiden avulla. Samalla, kun suoritamme huopakaton kevät- ja syyshuoltoa, tutkimme katteen saumojen ja läpivientien tiivisteiden kunnon, ja tarvittaessa teemme tarjouksen katon tiivistyksestä tai kattoreikien paikkauksesta. Tutkimme myös pinnoitteen kunnon. Juuri pinnoite suojaa huopakattoa auringon aiheuttamalta kuivumiselta. Kun katto on jo kestänyt parin vuosikymmenen edestä, on se aikaa uudelleenpinnoittaa.

Huollettu tiilikatto rapautuu hitaammin

Arvokkaan oloinen tiilikatto on hyvä harjata puhtaaksi kaksi kertaa vuodessa, jotta tiilet eivät alkaisi sammaloitua. Jo ilmaantuneet sammalet poistetaan sammalentuhoaineiden avulla, sillä sammaleisiin sitoutuva kosteus pahentaa kosteuden ja ulkolämpötilan vaihteluiden aikaansaamaa rapautumista. Katon harjaamisen tai sammalentuhokäsittelyn aikana paikallistamme kaikki hajonneet tiilet, ja jos sellaisia on, vaihdamme ne saman tien uuteen – näin taataan katon tiiveys ja toiminta. Pinnoitteen uusiminen tai katon suojakäsittely auttavat ehkäisemään tiilien hajoamista. Betonitiilikatto pinnoitetaan sen ollessa noin 30-vuotias, kun taas savitiilikatto kannattaa suojakäsitellä 5–10 vuoden välein. Suojakäsittely tehdään tiilen kyllästävillä ja sen happamuusarvon palauttavilla aineilla.