Katon korjaus pitää katon toimintakunnossa

Katon korjaus pitää katon kunnossa

Jokaista kattoa joutuu joskus korjaamaan. Meiltä löytyvät rautaiset ammattilaiset joka katon korjaamiseen, joten ota yhteyttä, olipa tarvetta vuotopaikkauksille, myrskyvaurioiden korjaamiselle, aluskatteen uusimiselle tai vaikkapa kattoläpivientien tiivistykselle. Korjaamme kaikki katot katon koosta ja muodosta tai rakennuksesta ja sen käyttötarkoituksesta riippumatta!

Katto haurastuu vuosien mittaan. Niin ilmansaasteet kuin esimerkiksi auringon UV-säteilykin tuhoavat katetta, ja saavat sen haurastumaan saumoista. Uusia kattoja voivat rikkoa odottamattomat olosuhteet, kuten kattolumi ja myrsky. Alas vyöryvä lumimassa voi vetäistä lumiesteet, tikkaat tai rännit mukaansa ja vaurioittaa samalla kattoa. Myrskyn aikana puu voi kaatua katon päälle, pellitykset voivat irrota kovan tuulen voimasta, tai tuuli saattaa päästä puhaltamaan huovan alle repien kermin rikki.

Olipa korjaustarve mikä tahansa, saat meiltä apua nopeasti ja ammattitaitoisesti, joten ota yhteyttä! Tarjoamme jokaisen kattokorjauksen yhteydessä ilmaisen katon yleiskunnon ja yleisilmeen tarkastuksen, jotta vielä piilossakin olevat viat tulisivat löydettyä, ja jotta osaisimme tarjota katon kuntoa ja sen rasituksensietokykyä parantavia huoltotoimenpiteitä.

Katon korjauksen timanttiset ammattilaiset valmiina palvelemaan ympäri Suomea: Asikkala, Askola, Espoo, Fiskars, Forssa, Hamina, Hanko, Hartola, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hirvensalmi, Hollola, Hyvinkää, Hämeenlinna, Iitti, Inkoo, Janakkala, Joutsa, Jyväskylä, Järvenpää, Karjaa, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Kittilä, Kotka, Kouvola, Kuopio, Kuusamo, Lahti, Lapinjärvi, Lappeenranta, Levi, Lohja, Loppi, Loviisa, Mikkeli, Myrskylä, Mäntsälä, Mäntyharju, Nokia, Nummi-Pusula, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Raasepori, Riihimäki, Salo, Sipoo, Siuntio, Tampere, Turku, Tuusula, Vantaa, Vihti, Ylöjärvi.

Katon korjaustöitä laidasta laitaan

Jos kattosi hajoaa, alkaa vuotaa tai katteesta löytyy reikiä, ota yhteyttä. Palvelemme ammattitaitoisesti kaikenlaisissa kattokorjauksissa, tarvitsit sitten osaajaa peltikaton, huopakaton / palahuopakaton tai tiilikaton korjaustöihin. Saat kauttamme niin kattovuodon korjauksen, katon reikien tiivistyksen ja paikkauksen kuin rikkinäisten kattotiilien vaihdonkin. Liimaamme irronneet palahuopapaanut takaisin paikoilleen, uusimme kattopellit ja irronneet peltilistat sekä kunnostamme vuotavat läpiviennit. Meiltä saat korjaajan myös savupiipulle sekä uusijan rikkoutuneelle (esimerkiksi revenneelle) aluskatteelle. Onko tarve saumata kattojiirejä, uusia seinällenostopeltejä ja päätypeltejä tai oikaista painunut katto? Täältä pesee!

Tiivistämme kaikkien rakennusten katot

Me tarjoamme luotettavaa ja laadukasta korjauspalvelua niin rivi- ja kerrostaloille, omakotitaloille, kesämökeille, varastorakennuksille, piharakennuksille kuin esimerkiksi autokatoksillekin. Korjaamme pelti-, huopa- ja tiilikattojen lisäksi hieman harvinaisemmat katot, kuten konesauma-, alumiini- ja kuparikatot, joten vastaus kaikkiin pulmiin löytyy tästä samasta osoitteesta.

Katon suuri pinta-ala tai rakennuksen korkeus ei ole ongelma, sillä meillä on resursseja, rakennustelineitä, henkilönostimia ja työintoa isompiinkin projekteihin. Huoparullia, lautoja ja tiiliä ei tarvitse kantaa kerrostalon katolla käsin, vaan nostinkoriauton avulla ne saadaan vaikka sadan metrin korkeuteen.

Lumi- ja myrskyvaurioiden korjaukseen nopea apu kauttamme

Omakotitalon, kerrostalon, mökin, paritalon tai ulkorakennuksen katto saattaa tarvita korjaamista siksi, että se on ajan hampaan kuluttama ja syömä, tai siksi, että lumen paino on vaurioittanut kattoa. Kattolumen paino voi olla satoja kiloja kuutiolta, joten ei ihme, että katon ala- ja yläpuoliset rakenteet joskus vaurioituvat talven mittaan. Katon saattaa rikkoa myös myrsky. Kova tuuli kiskoo katosta helposti irti kattotiiliä, kattopeltejä ja katon suojapellityksiä. Tuuli voi rikkoa myös huopaa, tai irrottaa vesikourut, otsalaudat, lumiesteet tai vaikka aurinkopaneelit. Olipa katon rikkonut aika tai luonnonvoima, ota yhteyttä, niin katto saadaan kuntoon ennen kuin ongelmat äityvät pahemmiksi. Tarjoamme nopeaa ja luotettavaa korjauspalvelua, jos katto lähti tuulen mukaan, tai jos puu kaatui katon päälle. Olemme oikea paikka ottaa yhteyttä silloinkin, jos lumi sai maneesin tai hallin katon sortumaan, tai aiheutti keväisen saumavuodon omakotitalon katolle.

Katemateriaalikohtaiset korjaustyöt

Se, millaista korjausta katto tarvitsee ja miten korjaus kuuluu toteuttaa, on monella tapaa materiaalikohtaista. Kaikissa katteissa on omat hyvät ja heikot puolensa, joten ei voida sanoa, mikä kate kannattaa valita, jos haluaa päästä helpoimmalla ja halvimmalla. Esimerkiksi kattovuoto on sellainen ongelma, mistä voi kärsiä mikä tahansa katto. Kaikille katemateriaaleille yhteisiä ongelmia ovat muun muassa läpivienti- ja saumavuodot, rikkoutuneet aluskatteet, katteeseen tulevat reiät sekä vuotavat rännit.

Huopakaton paikkaus toteutetaan massalla tai vaihtamalla huopa, kun taas tiilikaton paikkaus tarkoittaa yleensä rikkinäisten tiilien vaihtamista. Peltikaton paikkaaminen on yleensä väliaikaiseksi tarkoitettu kattotyö, sillä kattopeltejä on vaikea paikata massaamalla kovinkaan kestävästi. Paras tapa korjata peltikatto on vaihtaa huonokuntoinen, esimerkiksi ruosteinen, kattopelti. Kauttaaltaan haurastunut, reikiintynyt ja ruostunut peltikatto kannattaa jo vaihtaa uuteen. Kokeneiden ammattilaistamme käsiin voit luottaa niin peltikaton, tiilikaton kuin huopakatonkin korjaustyöt sekä erilaiset kattoremontit.

Huopakaton paikkaustarpeet tihentyvät katon vanhetessa

Bitumikaton paikkaus toteutetaan massan avulla tai vaihtamalla pintahuopa vaurioituneilta osin. Mitä vanhemmaksi kattohuopa käy, sitä useammin siihen tulee reikiä tai halkeamia, sillä huopa kuivuu ja menettää vähitellen rasituksensietokykynsä. Vanhan sammalmättään alta saattaa löytyä ikävä yllätys, eli kattoreikä, sillä sammal kuluttaa kattoa salakavalasti mutta nopeasti. Katossa olevien reikien ja halkeamien sekä ilmakuplien paikkauksen ohella huopakaton tyypillisiä korjauksia ovat myös läpivientien ja saumojen tiivistykset, vuotokorjaukset ja lahovaurioiden kunnostukset, aluskatteen vaihdot ja vuotavien räystäiden korjaukset. Jos katon sadevesijärjestelmänä ovat kattokaivot, saattavat nekin vaatia korjauksia. Lumi aiheuttaa huopakatolla esimerkiksi saumavuotoja, ja kova tuuli saattaa joko repiä huopavuotaa tai tempaista koko katon mukaansa.

Tiilikaton rikkinäisten tiilien vaihto on meille tuttua puuhaa

Kun asiakas pyytää meidät korjaamaan kattovuotoa, lumivaurioita tai myrskytuhoja, toteutetaan se yleensä tekemällä rikkinäisten tiilien vaihto. Haljennutta tiiltä ei kannata liimata kokoon, sillä liimaus ei tulisi kestämään pohjoisia olosuhteitamme. Mikäli vesi on jo päässyt katon alle, tehdään lisäksi kaikki muut tarvittavat korjaukset, kuten tiilikaton aluskatteen osittainen tai kokonainen uusiminen. Luonnollisesti kunnostamme rakenteisiinkin jo syntyneet kosteusvauriot. Rakenteet ja yläpohjan eristeet joudutaan kenties uusimaan, jos niissä esiintyy kosteutta.

Tiilikatto on ”irtonainen” katto, eli katto koostuu lukuisista yksittäisistä kattotiilistä. Tiilien välistä saattaa päästä katon alle vettä useaan otteeseen katon elinkaaren aikana. Aluskate on näin ollen erittäin tärkeässä roolissa katon tiiviinä pitämisessä ja katon rakenteiden kuivuuden varmistamisessa. Jos ja kun katon alle alkaa vuotaa vettä, vie aluskate kaiken kosteuden oikopäätä räystäille. Aluskatteeseen tulleita vaurioita korjaamaan kannattaa tilata meidät, sillä meillä on tarvittavat tietotaito asiaan.

Muita tiilikattokorjauksia ovat läpivientien tiivistykset ja läpivientivuotojen korjaukset, katolta lumen tai tuulen takia irronneiden kattotarvikkeiden kiinnitykset sekä vesikourujen korjaukset tai niiden uusimiset.

Peltikaton väliaikaiset paikkaukset sekä kestävät kattokorjaukset

Peltikaton paikkaaminen luotettavalla tavalla on haastavaa. Kattopeltiä ei välttämättä saada paikattua luotettavasti, joten reiän korjaus esimerkiksi massaamalla on yleensä vain väliaikaiseksi tarkoitettu kattopaikkaus. Huonokuntoinen, ohentunut ja reikiintynyt pelti on paras uusia. Kauttaaltaan haurastunut aaltopeltikatto, lukkosaumakatto tai esimerkiksi konesaumakatto kannattaa jo vaihtaa uuteen. Peltikatto uusitaan toimestamme kustannustehokkaasti ja aikaa tuhlaamatta. Ottamalla yhteyttä meihin, saat korjaajan ja uusijan myös peltisepän pätevyyttä edellyttävälle konesaumakatolle.

Muita peltikattopaikkauksia ovat tuulessa tai katolta pudonnen lumen takia irronneiden kattotarvikkeiden ja esimerkiksi räystäspeltien kiinnittäminen, sekä peltikattovuodon kunnostaminen. Kattovuoto vaatii katon rakenteiden kuivattamista tai uusimista, ja märät eristeetkin pitää vaihtaa. Piipunjuuresta alkunsa saanut läpivientivuoto on erittäin tyypillinen peltikatto-ongelma, mutta ongelmia esiintyy toisinaan myös sadevesijärjestelmän kanssa. Olipa syy mikä hyvänsä, teemme tarvittavat korjaukset korkealaatuisella ammattitaidolla.

Aluskatteen korjaus vaatii vesikaton rakenteiden avaamista

Aluskatteen korjausta ei kannata lykätä, olipa kattosi sitten huopa-, pelti- tai tiilikatto. Aluskate tarkoittaa vesikaton alla olevaa vedenpitävää kerrosta, mitä pitkin mahdolliset vuotovedet valuvat kohti räystäitä. Aluskatetta pitkin vuotovedet saadaan pois katolta, eivätkä kattotuolit, kattoristikot, lämmöneristeet tai muut yläpohjan rakenteet kastu kattovuodosta huolimatta. Kattovuoto pitää silti korjata heti kun se havaitaan, sillä aluskatekin vaurioituu, jos se ei pääse välillä kuivahtamaan. Varsinkin seisova vesi haurastuttaa korkealaatuisenkin aluskatteen. Aluskatteen kunto pitää usein tarkastaa, jotta aluskate voitaisiin korjata ja kunnostaa ajoissa. Aluskatteen tarkastus kuuluu jokaiseen meidän suorittamaamme kattotarkastukseen.

Aluskatteen tiivistys käytännössä

Aluskatteen korjaus tarkoittaa käytännössä aluskatteen uusimista, sillä aluskatteeseen ei voida alkaa ommella paikkapalaa, eikä aluskatetta voida myöskään tiivistää massoilla. Aluskatteiden korjaukseen myydään kyllä teippejä, mutta teipillä tehty paikkaus sopii vain hätäapuratkaisuksi. Teippiä ei kannata harkitakaan, jos reikä tai repeämä on vähänkään isompi. Aluskate korjataan uusimalla vaurioitunut kohta. Jotta näin voidaan tehdä, on vesikattoa purettava. Voi tuntua hassulta alkaa purkaa tiiliä, huopaa tai peltejä vain yhden aluskatteessa olevan reiän takia, mutta tämä korjaus saattaa osoittautua kullanarvoiseksi. Vain ehjä aluskate pelastaa katon vesivahingolta, jos peltikatto, tiilikatto tai huopakatto alkaa vuotaa.

Aluskatetta voidaan korjata savupiipun kohdalta

Savupiippu on tyypillinen paikka kattovuodolle, olipa kyseessä huopakatto, tiilikatto tai vaikka peltikatto. Tiivisteet haurastuvat, rasittavathan niitä niin katon lämpölaajeneminen, kosteus kuin lumitaakkojenkin paino. Jos piipunjuuri alkaa vuotaa, aluskate ohjaa vuotovedet pois katon alta, eikä katon alle synny vaurioita ennen piipunjuurivuodon korjausta. Jos aluskate ei ole nostettu savupiippua vasten tai aluskate on vaurioitunut savupiipun kohdalta, korjaamme tilanteen ja varmistamme näin kattosi tiiviyden. Aluskatteen korjaus savupiipun kohdalta voidaan tehdä erillistyönä, mutta se onnistuu helposti myös piipun pellityksen tai piipunjuurivuodon korjauksen yhteydessä. Korjaamme ja muuraamme savupiiput myös tarvittaessa kattopinnan yläpuoliselta osaltaan.

Aluskatetta voidaan joutua korjaamaan läpivientien ja jiirienkin kohdalta

Aluskate tulee nostaa kaikkia katon läpivientejä vasten, jotta läpivientivuodot olisi mahdollisimman helppo korjata. Kattoluukku, kattoikkuna, huippuimuri sekä viemärintuuletusputki ovat tyypillisiä kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi omakotitalon katolta löytyviä läpivientejä. Vaikka aluskate olisi nostettu ylös ja läpivienti olisi muutenkin hyvin tiivistetty, pitää läpivienti tarkastaa pari kertaa vuodessa. Näin toimimalla katto pysyy tiiviinä ja toimivana vuodesta toiseen! Mikäli aluskate on rikki läpiviennin kohdalla, tai se on väärin asennettu, korjaamme aluskatteen. Ehkä aluskate puuttuu kokonaan? Silloin suoritamme aluskatteen asennuksen katon alle.

Korjaamme aluskatteen myös jiirin eli sisätaitteen kohdalta. Jiiri voi hajota esimerkiksi harjaantumattoman lumenpudottajan lapiosta, tai tuuli saattaa kuljettaa lumet juuri jiirin kohdalle aiheuttaen epätasaista rasitusta. Aluskate estää vuotavaa jiiriä aiheuttamasta vesivahinkoa.

Miten aluskatetta voi suojella?

Jotta aluskatetta ei tarvitsisi uusia ennenaikaisesti, on hyvä varmistaa se, ettei aluskatteen päälle jää roskia tai seisovaa vettä. Tarpeeksi kireästi kiinnitetyltä aluskatteelta vuotovedet valuvat pois, eivätkä synnytä siihen pussittavia kohtia. Pussin pohja perstuisi puhki ennen pitkää.

Aluskatteen päältä kannattaa poistaa mahdolliset roskat, sillä ne estävät aluskatteen pintaa kuivumasta. Roskat pysyvät pois katon alta, jos katon harjan tuuletusaukkoihin hankitaan hengittävät harjatiivisteet. Harjatiivisteet pitävät myös tuiskulumen ja vaakasuoraan tulevan vesisateen pois aluskatteen päältä.

Räystäiden tuuletusaukotkin on hyvä tiivistää, sillä niiden kautta katon alle saattaa kulkea oravia ja lintuja. Pieneläimet voivat sotkea eristeitä, mikä heikentää eristeiden toimintaa, mutta ei siinä kaikki: linnut voivat myös alkaa nokkia kattosi aluskatetta.

Kattotikkaat, lumiesteet ja rännit takaisin kattoon

Palveluvalikoimaamme kuuluvat myös kaikki katon varusteita koskevat huollot, korjaukset ja asennukset. Viimeistään tekemämme kattotarkastuksen aikana paljastuu kattovarusteiden kunto, eli niiden ehjyys ja toimivuus ja niiden kiinnitysten tiukkuus. Jos esimerkiksi kattotikkaiden kiinnitykset ovat löysällä, pitää ne heti kiristää, sillä muuten katolla liikkuminen on vaarallista. Jos kiinnitykset ovat höllässä, voivat lapetikkaat lähteä irti myös kovalla tuulella tai keväällä, kun lumi putoaa katolta. Kattotikkaiden, lumiesteiden, rännien ja muiden kattotarvikkeiden kiinnittäminen takaisin kattoon ja katteen paikkaus siihen tulleiden vaurioiden kohdalta onkin niitä tavallisimpia kattokorjauksia, joita meiltä tilataan keväällä tai kovan myrskytuulen jälkeen.

Rännit saattavat pudota alas myös niihin muodostuneen painavan jään takia, tai jos joku on yrittänyt irrottaa jäitä potkimalla (tai kirveellä!). Seisova vesi on voinut myös ruostuttaa rännit ja niiden kiinnikkeet, ja silloin rännit irtoavat ja putoavat alas erityisen helposti.

Katon korjaus järkevää tiettyyn pisteeseen asti

Katon korjaus ja kunnostus lykkää kattoremonttia – mutta vain tiettyyn pisteeseen asti, sillä mikään e ole ikuista. Kun korjauksia alkaa ilmaantua yhä tihenevään tahtiin, on aika alkaa pohtia kattoremonttia. Huopakatolla alkaa esiintyä aina vain enemmän repeämiä, painumia ja kupruja, kun se vanhenee. Yli 50-vuotiaalla tiilikatolla haljenneet ja rapautuneet tiilet alkavat vallata alaa, ja ikälopulla peltikatolla pääväri alkaa olla ruosteenruskea. Tarpeeksi ajoissa toteutettu kattoremontti pysyy kohtuuhintaisena, siksi katto kannattaa uusia silloin, kun yläpohja ja muut kattorakenteet ovat vielä ehjiä. Jos katto on jo vuotanut vanhuuttaan ja vesi on päässyt lahottamaan kattorakenteet sekä homehduttamaan eristysvillat, tulee kattoremontti tyyriimmäksi. Järkevästi aikataulutettu kattosaneeraus säästää paljon rahaa asiakkaalta.

Kattoremontin jälkeen kattoasiat ovat kunnossa pitkäksi aikaa

Kun kaikki voitava on tehty katon elinkaaren pidentämiseksi ja sen kunnon kohentamiseksi, on aika pistää katto uusiksi. Meiltä tilaat kaikenlaiset kattoremontit, myös varttikaton purkamisen tai vaikka peltisepän pätevyyttä vaativan konesaumakaton asentamisen. Ammattitaitoa ei meiltä todellakaan puutu! Avaimet käteen -palveluna toteutettu kattoremontti on nopeasti etenevä kokonaisuus, mikä suoritetaan niin, että se aiheuttaa rakennuksen omistajalle ja asukkaille mahdollisimman vähän vaivaa. Nopeimmillaan kattoremontti on ohi parissa päivässä, mutta uusi katto kestää puoli vuosisataa – tai jopa sen yli. Kattoasiat saadaan siis kattoremontin ansiosta kuntoon pitkäksi aikaa. Parhaiten katto kestää säännöllisten huoltojen ansiosta – käänny niidenkin tiimoilta puoleemme.

Katon säännöllinen tarkastus paljastaa korjaustarpeet

Säännöllisesti suoritetut kattohuollot pitkittävät katon ikää ja vähentävät sen korjaustarpeita. Kattohuollot auttavat pitämään katon ylläpitokulut edullisina, koska näin korjaustarpeet paljastuvat tarpeeksi aikaisessa vaiheessa. Katsastamme koko katon yleiskunnon joka kattohuollon tai muun kattotyön yhteydessä – kutsu meidät vaikka puhdistamaan rännit roskista, niin tiirailemme läpi läpiviennit, katteen pinnan, kattoturvatuotteet ja kaikki muutkin katon elementit. Jos ongelmia ja korjaustarpeita havaitaan, teemme tarjouksen tarvittavista töistä. Jos pääsemme yläpohjaan, tutkimme sen, miltä aluskate näyttää; onko villoissa tai puurakenteissa kosteutta; ja näkyykö katon alla valumajälkiä.

Katto tulisi huoltaa sekä keväisin että syksyisin, sillä näin annetaan katolle parhaat mahdolliset eväät ottamaan vastaan ja kestää tulevan vuodenajan haasteet. Puolivuosittain tehtäviä huoltotoimenpiteitä ovat ainakin katon puhdistus puiden lehdistä ja muista katteelle kertyneistä roskista. Rännien puhdistus ja niiden kiinnitysten ja kaadon tarkistus kuuluu myös syys- ja keväthuollon ohjelmaan. Tarkastamme huolella myös läpiviennit, saumaukset ja jiirit, ja teemme tarvittaessa niiden tiivistykset. Myös kattotuotteiden (kuten kattosiltojen ja lumiesteiden) kiinnitysten ja toimivuuden tarkistaminen on osa katon yleiskuntotarkastusta. Peltikaton pinnan ja peltien kiinnityksen tarkistus paljastaa peltikattotöiden tarpeet – kerromme välittömästi, onko kattoa aika lähitulevaisuudessa maalata tai peräti uusia, tai tarvitaanko peltikattopaikkauksia tai lisäkiinnityksiä. Kattohuovan tarkastaja saattaa tarjota uudelleensaumausta tai kattohuovan pinnoittamista, kun taas kattotiilien kunnon tarkistus voi johtaa rikkinäisten tiilien vaihtoon. Tarvittaessa tarjoamme myös katon pesua, sammalenpoistoa ja suojakäsittelyä tai tiilikaton pinnoitusta.