Tiilikaton korjaaminen tapahtuu toimestamme taidokkaasti ja viivyttelemättä

Tiilikaton korjaaminen ja kunnostaminen

Tiilikaton korjaus ja kunnostus ajoissa ehkäisee isommat ongelmat rintamamiestalon, paritalon, kerrostalon tai kesämökin katolla. Vanhalta tiilikatolta voi melkein jo odottaa satunnaisia kattovuotoja, mutta upouusikin tiilikatto voi vaurioitua runsaslumisena talvena tai rajuilmalla. Tuuli saattaa irrottaa katolta tiiliä, tai kaataa puun talon päälle. Pienikin vaurio tiilikatteessa saattaa eskaloitua nopeasti, ja edetä aina tiilikatteen alapuolisiin rakenteisiin asti. Jos vuotoa ei vielä tällöinkään korjata, leviävät kosteus ja lahovauriot ulkoseiniin, sisäseiniin ja sisäkattoon. Jos katto korjataan vasta, kun sisäkatosta tippuu vettä, voi kattokorjaus olla melko iso ja hintava.

Ota yhteyttä maan asiantuntevimpaan tiilikaton korjausfirmaan, joka toimittaa avun nopeasti kaikkialle! Korjaamme niin saaristossa, kairassa, vaaran laella kuin Pohjanmaan lakeuksillakin sijaitsevien rakennusten tiilikatot. Tuomme mukanamme laadukkaat tarvikkeet, työkalut ja työntekijät, joiden toimesta katto korjataan avaimet käteen -periaatteella.

Tiilikaton korjaus ei ole pelkkää tiilien vaihtoa

Tiilikaton korjaus on usein huonokuntoisten kattotiilien vaihtoa, mutta tiilikaton korjaus voi tarkoittaa myös katon oikaisua, läpivientivuodon korjausta tai vaikka katolta pudonneen lumiesteen kiinnittämistä takaisin kattoon. Rikkinäisiä kattotiiliä ei kannata korjata, vaan heittää pois ja korvata uudella. Liimapinta ei kuitenkaan kestä kosteutta kovinkaan pitkään, siksi tiilen liimaaminen toimii korkeintaan hätäapuratkaisuna. Kun rikkinäiset kattotiilet valtaavat alaa yhä enemmän, on aika alkaa harkita koko katon uusimista. Betonitiilikatto pysyy kunnossa 50–70 vuotta, jos sitä huolletaan asianmukaisesti, ja aito savitiilikatto jopa kokonaisen vuosisadan verran. Niin kauan kuin katto on alle 50-vuotias eikä kattorakenteissa ole vikaa, kannattaa kattoa korjata ja lykätä siten kattoremonttia.

Muita tiilikattokorjauksia ovat kattovuotojen korjaukset, vuotavan räystään eli sadevesijärjestelmän korjaus, savupiipun saneeraus, kattoturvatuotteiden ja muiden kattotarvikkeiden korjaus, lumi- ja myrskyvahinkojen korjaus, tiilikaton aluskatteen korjaus sekä jiirien tiivistys. Jokainen tiilikaton korjaus kruunataan täysin veloituksettomalla katon yleiskuntotarkastuksella. Kuntotarkastuksen perusteella voimme tarvittaessa tehdä tarjouksen sammalenpoistosta tai jostain muusta kattotyöstä, minkä avulla tiilikatto voidaan pitää jatkossa paremmassa kunnossa.

Tiilikaton vuoto korjataan tilanteen edellyttämällä tavalla

Tiilikaton vesivuodon voi aiheuttaa huonokuntoinen läpivienti tai vaikkapa kovan tuulen katosta irrottama ilmanvaihtokone – syitä on monia, mutta sama neuvo pätee aina: ota kiireen vilkkaa yhteyttä meihin, niin saat kattosi korjautettua ennen kuin tilanne pahenee. Vaikka tiilikatto on suosittu, kestävä ja kaikin puolin erinomainen katto, sataprosenttisen tiivis se ei ole. Vettä valuu aluskatteelle tiilien välistä ja rikkinäisten tiilien kohdalta, ja jos aluskatekin on vaurioitunut, vuotovesi kastelee katon alla olevat rakenteet ja eristeet. Kattovuodot huomataan katon puolivuosittain tehtävien kuntotarkastusten ansiosta nopeasti. Toimimme aina nopealla vasteajalla ja tilanteen edellyttämällä tavalla, kun on aika korjata vuotavaa tiilikattoa.

Ensin on edessä katon vaurioiden tarkastaminen, minkä perusteella selviää, riittääkö tiilikaton täsmäpaikkaus, vai onko aika aloittaa tiilikattoremontti. Osittaisella kattoremontilla selvitään joskus, mutta varsinkin iäkkäämpi tiilikatto on taloudellisinta vaihtaa kerralla kokonaan.

Kattovuotokorjaukseen kuuluu ainakin vesi- ja aluskatteen vaurioiden korjaaminen, ja kosteusvaurioiden kunnostaminen. Kosteusvaurioiden kunnostaminen tarkoittaa puurakenteiden kuivattamista tai uusimista, ja puhallusvillojen tai muiden lämmöneristeiden vaihtamista kuiviin. Kun kattoa ovat paikkaamassa meidän ammattilaisemme, kuuluu kattokorjaukseen myös koko kattokokonaisuuden ilmainen kuntotarkastus. Havaintojemme perusteella voimme kunnostaa tiilikattosi sellaiseksi, ettei uusista kattovuodoista ole pelkoa.

Rännit eivät saisi vuotaa

Jos ränni vuotaa, seinä kastuu. Kastuneeseen seinään aiheutunee laho- tai homevaurioita. Vuotovesi voi myös päätyä talon alapohjaa kastelemaan, joten yli äyräidensä tulvivaan ränniin kannattaa puuttua ajoissa. Jos rännejä ei ole ensinkään, ota silloinkin yhteyttä, niin toimitamme ja asennamme rakennukseesi kestävät, korroosiosuojatut ja raidoittumattomat rännit. Talon rakenteet ovat vaarassa myös silloin, jos salaojat puuttuvat, tai eivät enää vedä. Sellaistakin on nähty, että salaojajärjestelmä ohjaa kaikki vedet suoraan rakennuksen perustuksiin. Kuten arvata saattaa, rakenteet kärsivät tällaisesta perustusten kastelujärjestelmästä.

Pyydä meidät tarkastamaan, huoltamaan ja tarvittaessa korjaamaan sadevesijärjestelmäsi, niin katolta tulevat vedet saadaan ohjattua useiden metrien päähän rakennuksestasi läpi vuoden. Rännien huolloksi riittää kahdesti vuodessa tehty puhdistus ja kuntotarkastus.

Suojaa savupiippu piipunpellityksellä ja piipunhatulla

Savupiippu ei ole enää päivittäisessä käytössä, eli jos hormiin pääsee kosteutta, se voi ehtiä jäätymään ennen haihtumistaan. Hormi rapautuu, kun siihen muodostuu jäätä. Hormin laastissa olevat kolot kasvavat kasvamistaan, ja tulisijan käyttäminen muuttuu vähitellen riskialttiiksi. Syviä koloja sisältävä hormi on vaarallinen, sillä koloista ei saa millään pois nokea. Noen syttyminen tuleen johtaa usein rakennuspaloon, sillä valtava kuumuus sytyttää muut materiaalit tai halkaisee hormin. Jos hormi kärsii rapautumisesta, ota yhteyttä saadaksesi ammattitaitoiset hormisaneeraajat paikan päälle. Suojaamme hormin kosteudelta, jotta se ei enää rapautuisi. Piipunhattu estää sadeveden päädyn hormiin, ja piipun pellitys tiivistää piipun ja vesikatteen liitoksen.

Korjaamme luotettavasti myös kaikki kattotarvikkeet, mitä tiilikatoltasi sattuukin löytymään. Uusimme kattoikkunan, vaihdamme lumiesteet, kiinnitämme katolta pudonneet kattotikkaat paikoilleen ja tiivistämme tai eristämme IV-putken. Jos esimerkiksi aluskate vuotaa kattoikkunan kohdalta, tai sitä ei ole lainkaan nostettu läpivientejä vasten, teemme tarvittavat tiivistykset ja korjaukset.

Lumitaakka voi painaa katon notkolle

Yksi tavallinen lumivaurioiden korjaus on notkolle painuneen tiilikaton oikaisu. Tiilikatto on hyvin painava katto, ja suojalumitaakka saattaa aiheuttaa ylikuorman, mikä vaurioittaa katon rakenteita. Talven mittaan kertyvää kattolumikuormaa kannattaakin seurailla. Pakkaslumesta on harvoin vaaraa, mutta puoli metriä suojalunta on jo merkittävä riskitekijä. Me pudotamme lumet tiilikatolta kattoa rikkomatta tai ympäristöä vaarantamatta, joten jos etsit lumenpudottajia tiilikatolle, olet oikeassa osoitteessa.

Lumi saattaa myös rikkoa katon läpivientejä tai saada saumat tai jiirit vuotamaan. Jos lumimassat alkavat valua itsekseen alas katolta, voi mukaan lähteä kattotiiliä, IV-hormeja, vesikouruja tai vaikka kattoluukun kansi. Korjaamme kaikenlaiset katolle talven mittaan syntyneet vauriot.

Sormi ei mene suuhun myöskään tiilikaton myrskyvaurioita korjatessa. Tiilikatto pysyy katolla tukevasti, vaikka tuuli puhaltaisi kuinka lujaa tahansa, mutta puu saattaa kaatua katolle. Tuuli saattaa myös irrottaa katolta erilaisia kattotarvikkeita, kuten piipunhatun, piipunpellitykset, aurinkopaneeleita tai vaikkapa lumiesteitä. Korjaamme katolta pudonneet kattotuotteet ja paikkaamme tiilikatteeseen syntyneet vauriot. Sitten kiinnitämme kattotuotteet takaisin kattoon, ja suoritamme kattotarkastuksen muiden vahinkojen havaitsemiseksi. Jos puu rikkoi tiilikaton, rakennamme uudet ruodelaudat ja kattotuolit, muuraamme piipun ja teemme muut tarvittavat korjaukset (sekä kuvaamme katon vakuutusyhtiötä varten).

Aluskatteen tiivistys pelastaa tiukan paikan tullen

Ilman aluskatetta satunnaiset ja pienimuotoisetkin tiilikattovuodot voivat kastella kattorakenteet ja eristeet. Aluskate pelastaa tiukan paikan tullen. Koska aluskate vie kosteuden pois kattorakenteiden luota, ei katon alle synny home- tai lahovaurioita, vaikka savi- tai betonitiilikatto joskus vuotaisikin. Aluskatteen kunto saattaa muuttua nopeallakin aikataululla, joten se on tarkastettava jokaisen kattotarkastuksen yhteydessä – siis kaksi kertaa vuodessa. Vahvoista ja kestävistä materiaaleista tehdyt aluskatteet eivät niin vain hajoa, mutta tilanne on toinen, jos lintu on päässyt nokkimaan sitä, tai aluskatteella on ollut seisovaa vettä. Seisova vesi haurastuttaa aluskatteen, siksi se tulisi kiinnittää kireälle pussittavien ja vettä keräävien kohtien ehkäisemiseksi.

Jos aluskatteessa on vaurioita, tulee tiilikaton aluskate tiivistää. Tällä tarkoitetaan vaurioituneen kohdan uusimista. Tiiliä on purettava katolta pois, sillä aluskatetta ei voida purkaa ja uusia alakautta. Homma on kuitenkin kaiken vaivan väärti, sillä uusi ja hyväkuntoinen aluskate estää tehokkaasti niin katon vesivahingot kuin niistä aiheutuvat ongelmatkin (esimerkiksi homehaitat ja sisäilmaongelmat).

Jiirien tiivistys pieni, mutta tarpeellinen kattotyö

Mikään kattotyö ei ole meille liian pieni, vaan suoritamme samalla tarkkuudella niin tehtaan kattoremontin kuin kesämökin katon jiirin tiivistyksen. Myös kaikenlaiset läpiviennit tulevat asennettua, tarkastettua ja korjattua toimestamme. Läpivientivuodon syy saattaa olla siinä, että läpivienti on väärin asennettu, tai siinä, etteivät vanhat tiivisteet enää pidä vettä. Kun korjaamme mökin, kerrostalon tai rintamamiestalon tiilikaton läpivientivuotoa, korjaamme tai uusimme tiivisteet ja varmistamme, että aluskate on nostettu läpivientiä vasten. Teemme kaikki muutkin tarvittavat kunnostukset aina kattorakenteiden kuivatuksesta katon kokonaisvaltaiseen tarkastukseen. Tarkastamallemme katolle ei jää muita väärin asennettuja tai tiivisteiltään hapertuneita läpivientejä.

Korjaamme myös tiilikaton jiirit eli sisätaitteet asiaankuuluvalla tavalla. Niin läpivienti- kuin saumavuodotkin havaitaan tarpeeksi aikaisessa vaiheessa, kun katon kunto varmistetaan kaksi kertaa vuodessa. Katto ja rännit pitää myös puhdistaa joka kevät ja syksy. Tilaa katon kevät- ja syyshuollot meiltä, niin hoidamme kaiken samalla kertaa, emmekä edes veloita tarkastuksesta mitään.

Tiilikaton korjauksen hinta

Selvitämme tiilikaton korjauksen hinnan joka kerta erikseen. Hinta lasketaan tapauskohtaisesti, onhan jokainen vaurio erilainen, ja sijaitsee erilaisella katolla sekä erilaisessa rakennuksessa. Saatamme tulla paikan päälle katon kuntoa arvioimaan – varsinkin, jos kyse on isommasta projektista. Jos kyse on yhden tiilen vaihtamisesta, ei erillistä hinta-arviokäyntiä tarvita. Tällöin laskemme hinnan asiakkaan antamien tietojen perusteella. Kuten aina, katon korjauksen hintaan vaikuttavat korjattavan alueen koko, sillä sijaitsevien yksityiskohtien määrä, rakennuksen korkeus ja sijainti ja muun muassa katon rakenteiden kunnostustarve.

Kun et halua maksaa liikaa tiilikaton korjaamisesta liikaa, olemme oikea valinta tiilikattosi korjaajaksi nyt ja tulevaisuudessa. Näemme vaivaa etsiäksemme ne kustannustehokkaimmat ja asiakkaan kannata taloudellisimmat tavat katon vuotojen ja muiden vaurioiden korjaamiseksi. Katon uusimista tarjotaan vain, jos muu ei auta tai muiden tapojen kustannukset nousevat liian korkeiksi niillä saavutettuun hyötyyn nähden. Tiilikaton osittainen korjaus tai tiilikaton osittainen uusiminen voivat korvata katon vaihdon. Joissain tilanteissa tiilikatolle voidaan saada lisää käyttöikää jopa 30–40 vuotta, jos se vain pestään ja pinnoitetaan vettä hylkiväksi. Mitä vanhemmaksi tiilikatto muuttuu, sitä enemmän katossa alkaa olla kunnostettavaa, joten vanhan tiilikaton uusiminen voi olla se taloudellisin ratkaisu pitkän päälle.

Vaatiiko tiilikatto paljon korjaamista?

Tämä kaikki saattaa kuulostaa siltä, että tiilikattoa pitää olla ehtimiseen korjaamassa. Totuus on kuitenkin toisenlainen. Hyvin huollettua tiilikattoa ei tarvitse korjata sen enempää kuin muitakaan kattoja. Tiilikaton hankkimista ei siis kannata pelätä. Uusi tiilikatto ei tarvitse korjaamista pitkiin aikoihin, ellei jotain odottamatonta tapahdu – korjaustarpeet yleistyvät vasta lähempänä katon 70-vuotispäivää. Luonnonvoimat voivat tosin rikkoa tiilikattoa odottamattomasti. Kova tuuli saattaa kiskoa tiilikatolta irti vesikouruja, suojapellityksiä tai vaikkapa aurinkopaneeleita. Myrskyvahinkoja ei voida ehkäistä muutenkin kuin tarkistamalla kattotuotteiden kiinnitysten tukevuus kahdesti vuodessa. Katosta voi irrota varusteita myös silloin, jos katolla on paljon suojalunta, mikä putoaa äkisti katolta.

Lumi ja sammal ovat tiilikaton pahimmat viholliset, joilta kuitenkin voi suojautua. Uudelle tiilikatolle ei pitäisi sammaleita kasvaa, hylkiihän uusien tiilien pinnoite sammaleita. Uuden kattotiilen sileässä pinnassa ei edes ole sopivaa tartunta-alustaa sammaleita varten. Jos katto harjataan kahdesti vuodessa, ja pinnoitetaan uudelleen tarvittaessa, ei sammaleista muodostu ongelmaa tulevaisuudessakaan. Jos sammaleita on kuitenkin ilmestynyt, auttaa sammalenpoistokäsittely.

Uudellekin tiilikatolle sataa lunta. Jotta katon rakenteet eivät joutuisi liian raskaan taakan alle, eivätkä lumen liikkeet vaurioittaisi tiilikattoa, kannattaa lumi pudottaa alas ajoissa. Lumi kannattaa poistaa vanhaltakin tiilikatolta, onhan lopulta koittava tiilikattoremontti aina edullisempi, jos rakenteita ei tarvitse uusia ja kunnostaa.

Kun tiilikatto ikääntyy, tiilien huokoiseksi muuttunut rakenne altistaa katon pakkasrapautumiselle. Tiileen pääsee vettä ja sammalten juuria, ja kosteuden jäätyminen haurastuttaa tiilen rakenteen. Katolta löytynyt rikkinäinen tiili on paras uusia ja tarkastaa samalla aluskatteen kunto. Yleensä selvitään pelkällä säikähdyksellä, eikä katon alle ole päässyt kosteutta. Tiilien kunto on hyvä tarkastaa kaksi kertaa joka vuosi.

Vaurioiden havaitsemisessa auttaa kattotarkastus

Katon toimivuus, tiiviys ja turvallisuus ovat olennaisen tärkeitä asioita. Ne pitää tarkastaa kahdesti vuodessa. Tarkastusten perusteella katto osataan huoltaa ja korjata ajoissa, eli samalla pitkitetään katon ikää. Tiilikatto on harjattava kahdesti joka vuosi, jotta sammaleiden poistoon ei menisi aikaa, rahaa ja kemikaaleja. Katon harjaus on hyvä tilaisuus tutkia tiilikatto kokonaisuudessaan, ja niin me myös toimimme. Aina, kun tilaat meiltä jonkin tiilikattotyön, tarjoamme veloituksettoman kattotarkastuksen kaupan päälle. Korjausta vaativiin ongelmiin tulemme tarjoamaan korjausta, ja uusiin huoltotarpeisiin vastaamme tekemällä tarjouksen kyseisestä kattotyöstä. Kattotarkastus säästää niin kattoa kuin rahaa, sillä jos kattoa ei tasaisin väliajoin kiivettäisi tutkimaan, voisivat monet vauriot jäädä huomaamatta. Pienikin vaurio voi kasvaa kalliita korjaustöitä vaativaksi ongelmaksi.

Kun tiilikattoasi tulevat tarkastamaan meidän ammattilaisemme, käydään läpi niin katteen pinta kuin tiilienkin kunto, savupiippua ja muita katon läpivientejä unohtamatta. Varmistamme myös kattoturvatuotteiden sekä kaikkien muiden kattotuotteiden kiinnitykset. Mahdollinen savunpoistoluukku voidaan samalla koelaukaista, ja jos tiilikaton yläpohjaan pääsee, tutkitaan myös tiilikaton alapuolen kunto. Jos kattorakenteissa on valumajälkiä, kertoo se kattovuodosta.

Tummentumat, lahovauriot, eristeissä oleva home ja kosteus sekä ummehtunut ilma saattavat viitata myös kondenssivesivahinkoon. Kondenssivettä muodostuu tiilikaton alle, jos yläpohja ei tuuletu tehokkaasti. Tuuletustilan onkin oltava tarpeeksi korkea, ja aluskatteen joko kondenssisuojattu tai hengittävä. Tuuletusaukkoja on oltava riittävästi, eikä niitä tietenkään saa peittää eristeillä. Liian lämmön ja kosteuden nousu katon alle estetään hyvillä höyrysuluilla ja riittävällä määrällä eristeitä (mitkä auttavat myös pitämään talon lämmityskulut kurissa). Jos välikaton tuuletuksessa on puutteita, teemme tarvittavat muutokset.

Milloin tiilikatto pitää uusia?

Betonitiilikaton tekninen käyttöikä on teoriassa noin 70 vuotta, ja savitiilikaton noin sata vuotta, mutta todellisuudessa tiilikaton käyttöikä vaihtelee tapauskohtaisesti. Pitkä käyttöikä edellyttää sitä, että kattoa huolletaan säännöllisesti ja oikeaoppisesti, eikä katolle satu pahoja myrskyvahinkoja. Tiilikatto on aika uusia viimeistään siinä vaiheessa, kun kattokorjaukset tehdään vain uusia odotellessa, eli kun katto ei toimi kunnolla ja sen ylläpito vaatii suurta taloudellista panostusta.

Tiilikattoa voidaan kunnostaa monella tavalla, riippuen katon iästä ja sen nykyisestä kunnosta. Tiilet voidaan ehkä vain pestä ja pinnoittaa uudelleen, tai ehkä tiilet on paras vaihtaa. Tiilien vaihdon yhteydessä joudutaan yleensä uusimaan myös aluskate, mutta asiantuntijamme arvioi aina katon kunnon ja antaa sitten tapauskohtaisen selvityksen siitä, miten juuri tuo katto kannattaa korjata. Kokeneen asiantuntijan esittämiin korjausehdotuksiin voi luottaa. Näemme vaivaa löytääksemme kullekin katolle ne kannattavimmat korjaustavat, olipa se sitten täsmäpaikkaus tai kattosaneeraus. Tarpeeksi ajoissa toteutettu kattoremontti tulee liian myöhään tilattua kattosaneerausta huomattavasti edullisemmaksi, joten kattoremonttia ei kannata syyttä lykätä.