Muut kattotyöt, esimerkiksi katon varustelu

Muut kattotyöt ja katon varustelu

Tarjoamme kaiken kattavaa kattopalvelua. Se tarkoittaa juuri sitä miltä se kuulostaakin, eli saat meiltä kaikkea, mitä vain keksit tarvita. Asennamme pieneläinesteet, pellitämme savupiiput, asennamme ja eristämme IV-putket, lisäeristämme yläpohjat ja teemme aluskatteiden asennukset ja uusimiset. Korjaamme ja huollamme kaikenlaiset katon turvallisuuden varmistavat kattoturvatuotteet, ja maalaamme kaikki ulkopuuosat. Meihin voit luottaa myös aurinkopaneelien, valokatteiden, kattoikkunoiden ja kattovalokupujen asentamisessa. Aurinkopaneeleilla valjastat ilmaisen ja uusiutuvan energian hyötykäyttöön, ja kattoikkunoilla tuot sisälle pehmeää luonnonvaloa.

Olipa kattosi arvokas kuparikatto, tyylikäs tiilikatto, hiljainen huopakatto tai vaikka perusmallin peltikatto, teemme kaikki sen kattotyöt juuri oikealla tavalla. Meiltä sujuu myös konesaumakaton varustelu, mikä tehdäänkin muista katoista poikkeavalla tavalla. Yksityisasiakas saa antaumuksellisella asiantuntemuksella tehdyistä kattotöistämme vieläpä kotitalousvähennystä, mikä tahtoo tarkoittaa verohelpotuksia. Olipa kyseessä yksityis- tai yritysasiakas tai vaikkapa taloyhtiö, tulee kaupan päälle ilmainen kotitalousvähennys. Kun katostasi huolehtivat meidän palvelualttiit ammattilaisemme, ei katolle jää yhtään repsottavaa saumaa tai muuta vikaa. Teemme tarjouksen kaikista huolloista ja korjauksista, joilla kattosi saadaan rasituksensietokykyiseksi ja pitkäikäiseksi.

Kattoa voi varustella milloin vain

Joka katolla pitäisi olla tarpeellinen määrä kattoturvatuotteita – vähintäänkin kattotikkaat ja talotikkaat – sekä sadevesijärjestelmä. Katon varustelutasoa voidaan päivittää riippumatta katon elinkaaren vaiheesta. Läpivientien tekeminen ja tiivistäminen tai esimerkiksi uusien kattoturvatuotteiden asentaminen ei vaadi katon purkamista. Kattovarusteita on joka lähtöön, mutta iso osa niistä liittyy asunnon ilmanvaihtoon, kuten huippuimurit ja liesituulettimen ja keskusimurin putket. Kattoikkuna ja 1970-luvusta muistuttava kattovalokupu tuovat arvokasta luonnonvaloa sisälle. Kestäviä ratkaisuja kaipaava asennuttaa katolleen aurinkopaneelit, mitkä mahdollistavat jopa satojen eurojen säästöt vuodessa.

Katot varustellaan katemateriaalikohtaisesti. Esimerkiksi konesaumakaton varusteet kiinnitetään katon saumoihin, joten tähän poikkeukselliseen kattoon ei tarvitse tehdä reikiä varusteluvaiheessakaan. Katon tiiveys säilyy siis muuttumattomana kattoturvatuotteista huolimatta. Kattoikkuna tai esimerkiksi IV-hormi tietenkin vaativat läpivientiä, mutta ne tiivistetään ja pellitetään toimestamme huolellisesti. Tiilikaton varustelussa tarvitaan lisäruoteita, pelti- ja bitumikatolla läpivientejä. Emme kuitenkaan ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, joten kaikki katot tulevat varusteltua asiaankuuluvalla ja todella vesitiiviillä tavalla.

Linnut ja oravat pois yläpohjasta

Pieneläinesteet tarkoittavat pulupiikkejä, joilla estetään lintujen hengailu katon reunalla – pulun kakat rumentavat ikävästi talon julkisivuja. Pieneläinesteillä viitataan myös räystäsverkkoihin, joilla estetään lintujen ja oravien kulku katon alle. Linnut ja kurret saattavat repiä ja sotkea katon lämmöneristeitä, ja lintujen terävät nokat uhkaavat rikkoa aluskatteen. Räystäsverkko on helppo ja nopea asentaa, mutta niistä on iso ilo. Lämmöneristeiden eristyskyky pysyy hyvänä, eikä aluskatettakaan tarvitse uusia ainakaan lintujen takia.

Aluskatteen rikkoontuminen ja korjaaminen edellyttää katon purkamista – edes osittain. On parempi pyrkiä välttelemään tällaista tilannetta. Aluskate huipputärkeä osa kattoa: sitä kutsutaan katon tärkeimmäksi osaksi, eikä suotta, sillä se näyttelee erittäin suurta roolia katon vesitiiviinä pitämisessä. Aluskatteet tehdään nykyään niin kestäviksi, että ne riittävät rakennuksen ainoaksi suojaksi sateita vastaan – tämä ei kuitenkaan ole tarkoitus. Jos vesikatteeseen tulee reikä, estää aluskate katon rakenteiden ja eristeiden kastumisen, sillä se ohjaa vuotovedet katolta pois. Vesi valuu räystäille, eikä ala kastella puuosia. Näin ollen katto ei ehdi vaurioitua, ennen kuin kattovuoto tulee havaituksi ja korjatuksi. Mikäli aluskatteeseen tulee ongelmia, ota yhteyttä, niin hoidamme asian pian pois päiväjärjestyksestä!

Otsalautojen ja räystäslautojen asennus viimeistelee rakennuksen

Otsalaudat ovat talon päädyssä katon harjan ja räystään välissä kulkevia suojalautoja. Asennamme talon ilmeen viimeistelevät otsalaudat ja maalaamme ne säännöllisesti, jotta ne eivät lahoaisi, vaan jaksaisivat vuodesta toiseen estää veden ja roskien sisäänpääsyn päädyissä olevista aukoista. Maalista huolimatta otsalaudat voivat vaurioitua, jos tuuli tai lumi repii rännit irti katosta. Teemme tuolloin tarvittavat korjaukset, kuten uusimme otsalaudat, räystäspellityksen ja ehkä myös vesikourut.

Räystäslauta on puolestaan vesikourujen takana oleva lauta, jossa vesikouru on kiinni. Räystäslautojen ja räystään alalaudoituksen maalaus estää näitä puuosia lahoamasta. Mahdolliset lahovauriot kunnostamme uusimalla kyseiset laudat, jotta laho ei leviäisi katon muihin osiin.

Otsa- tai räystäslautojen maalaaminen on monimutkaisempaa, kuin miltä se ehkä kuulostaa. Keli pitää valita oikein, ja pohjatyöt pitää suorittaa huolella. Sopivimman maalin valinta, vanhan maalin poistaminen ja lian sekä homeen poisto on tärkeää, ja lisäksi työ korkeuksissa edellyttää työskentelytelineitä. Meiltä saat otsa- ja räystäslautojen asennus- ja maalaustyöt avaimet käteen -pakettina!

Kattoa voi korottaa, tai sen harjakulmaa muuttaa

Jos kaipaat lisätilaa, on katon korotus yksi ratkaisu. Ehkä ullakkoa voidaan korottaa, tai ehkä saat luvat kokonaan uuden asuinkerroksen rakentamiselle? Lisätilaa saatetaan tarvita myös välikaton tuulettuvuuden ja lämmöneristyskyvyn parantamiseksi. Voi olla, ettei tarpeellinen määrä eristeitä mahdu paikalleen, ellei kattoa koroteta. Eristeet estävät ostolämpöä karkaamasta asuintiloista, ja samalla ne vähentävät kondenssiveden ja saumavuotojen vaaraa; mitä enemmän lämpöä karkaa, sitä enemmän välikatolle voi tiivistyä kondenssivettä, ja sitä enemmän kattolumet sulavat kesken talven. Terve ja toimiva yläpohja on oleellisen tärkeä asia pitkäikäisen ja asumisturvallisen rakennuksen kannalta.

Olipa syy katon korottamiseen mikä hyvänsä, saat sen meiltä avaimet käteen -pakettina. Toteutamme myös katon harjakulman muutokset. Tarvittaessa autamme myös rakennus- ja toimenpidelupien hankkimisessa.

Katon harjakulman muutos tarkoittaa usein kattomuodon muuttamista tasakatosta pulpetti- tai harjakatoksi. Kun loivasta katosta tulee jyrkempi, tarvitaan lumenpudotusta huomattavasti vähemmän, ja vesikin poistuu varmemmin. Tasakaton alusrakenteita ei voida tarkastaa kattoa avaamatta – tämäkin ongelma poistuu kaltevuuskulman muuttamisella. Jos unelmiesi katto vaatii jyrkemmän katon, tai olet kyllästynyt tasapainoilemaan liian jyrkällä katolla, on katon harjakulman muuttaminen silloinkin oikea ratkaisu. Taloudellisinta se on toteuttaa yhdessä kattoremontin kanssa, mutta voimme asentaa myös vanhan vesi- ja aluskatteen takaisin paikoilleen, kun kattorakenteita on muokattu esimerkiksi korottamalla. Tarvittaessa toteutamme myös yläpohjan ja ullakon eristämisen sekä savupiipun ja syöksytorvien jatkamisen.

Suosimme ruuveja peltikaton kiinnityksessä

Peltikatto on nykytietämyksen valossa paras kiinnittää kateruuveilla, ei kiinnitysnauloilla. Peltinaulojen vaihto kateruuveihin pidentää katon käyttöikää ja lisää asumisturvallisuutta, joten kyseessä ei ole mikään vähäpätöinen kattotyö. Jätä pitkäveteinen naulojen irtikiskominen ja korvaaminen meille, osaammehan tehdä työn kattoa naarmuttamatta, ja tarjoamme lisäksi katon ilmaisen yleiskuntotarkastuksen. Kattoon ei siis jää mitään puolikuntoista, vaan joka paikka tulee laitettua kerralla kuntoon.

Vanhan peltikaton kiinnitykseen käytetyt naulat kannattaa vaihtaa viimeistään silloin, kun ne ovat puun kosteuselämisen seurauksena alkaneet nousta ylös katteesta, tai jos naulat ovat ruosteessa ja tiivisteet haurastuneet. Ilman tiivisteitä olevista kiinnitysrei’istä päässee vettä katon alle. Jos taas naulat ovat huonosti kiinni, naulojen pito luonnollisestikin heikkenee ja pelti saattaa irrota tuulella. Uudet ja tuliterillä tiivisteillä varustetut kateruuvit pitävät pellit paikoillaan ja estävät veden pääsyn ruodelaudoituksiin.

Tarvittaessa tarjoamme myös vanhojen kateruuvien uusimista. Tätäkään työtä ei pidä väheksyä, ovathan läpiviennit ja kiinnitysruuvien kohdat tyypillisimpiä paikkoja kattovuodoille. Kun uusimme ruuveja, valitsemme ruuvit, mitkä ovat aiempaa isompia ja joissa on aiempaa astetta isommat tiivisteet.

Peltiseppä antaa katolle viimeisen silauksen

Piipun peltityöt, kattoikkunan pellitykset ja tippapellit antavat katolle sen kuuluisan viimeisen silauksen. Taitavat kattopeltiseppämme toteuttavat kaikki suojapellitykset mittatilaustyönä, ja asentavat konesaumakatot laatu- ja takuutyönä ympäri Suomea. Ottamalla yhteyttä meihin päin, saat katollesi parasta kotimaista peltityöosaamista, ja tasokkaan sekä huolitellun ulkonäön.

Mitä kaikkea peltiseppä voi katolla tehdä? Aidon konesaumakaton asentamisen lisäksi voit tilata meiltä kattoturvatuotteet (kuten lumiesteet) peltisepän työnä. Kattopeltisepältä saa myös kaikki katolla tarvitut peltilistat, ikkunapellit, räystäspellit ja kynnyslistatkin. Kattoikkunan tai -luukun pellitys sekä piipunpellitys varmistaa läpiviennin vedenpitävyyden. Piipunhattu suojaa piippua sateilta estäen sitä rapautumasta. Räystäspelti varmistaa sen, että lumen sulamisvesi valuu vesikouruun – ikkunan tippapelti taas estää sadevesien valumisen seinille. Myös parvekkeelle voidaan asentaa tippapelti, sillä jos vesi roiskuu rakennuksen julkisivuun, se saattaa aiheuttaa rapautumista parvekkeen rakenteissa ja seinäpinnoissa. Pellitykset ja piipunhatut saattavat vaurioitua ja jopa irrota, kun tuuli puhaltaa kovasti. Myös lumen paino saattaa aiheuttaa ongelmia katon peltitarvikkeissa. Tarvittaessa tulemme korjaamaan tai uusimaan listat, piipunhatut ja suojapellitykset.

Piipunpellitys esimerkiksi kattoremontin yhteydessä

Tiivis ja hyväkuntoinen piipunpellitys suojaa savupiipun rapautumiselta. Pellitys siis pidentää piipun käyttöaikaa, mutta mikä vielä tärkeämpää: se auttaa pitämään rakennuksen paloturvallisempana. Kosteus ja säänvaihtelut rapauttavat piipun hormin, mutta koska piipunpellitys auttaa pitämään hormin kuivana, torjuu se tehokkaasti piipun pakkasrapautumista. Erityisen hyvin piipunpellitys estää veden pääsyn kattorakenteisiin ja lämmöneristeisiin, tiivistäähän se katon ja piipun liitoksen. Toteutamme peltityöt mittatilaustyönä, joten joka kattoon syntyy mittaustemme perusteella juuri oikeanlainen piipunpellitys. Suunnitelmat tehdään kattokulman, piipun mittojen ja sen katon harjasta olevan etäisyyden perusteella.

Piipunhatusta pakollinen kattovaruste!

Jos piippusi päällä ei vielä ole piipunhattua, ota yhteyttä, niin suojaat piippusi rapautumiselta ja pidät yllä rakennuksesi paloturvallisuutta. Piipun rapautuminen tarkoittaa uusia korjaustarpeita ja -kustannuksia, mutta myös paloturvallisuusriskiä, sillä rapautuessaan savupiippuun syntyy koloja ja halkeamia. Savua ja häkää saattaa päästä karkuun, mutta suurin uhka on nokipaloriski. Edes nuohooja ei saa nokea pois koloista. Noen syttyessä palamaan voi kova kuumuus halkaista hormin. Piipunhattu estää vettä satamasta sisälle hormiin, siksi se saisi olla pakollinen kattovaruste. Vesi ja sen jäätyminen hormissa saavat aikaan hormin rapautumista

Jalkaränni kääntää päät

Rakennuksen sadevesijärjestelmä saattaa muodostua myös jalkaränneistä eli pystykouruista, joiden asennus vaatii rautaista peltityöosaamista. Ammattisiltamme saat myös jalkarännien huollot ja korjaukset, joilla jalkakouru pidetään kunnossa vuosikymmenestä toiseen. Roskien paino rasittaisi rännien kiinnityksiä ja räystästä, joten roskat on hyvä poistaa puolivuosittain. Myös lumen paino rasittaa jalkarännejä, joten jalkakourua ei missään nimessä pidä käyttää lumiesteen korvikkeena! Jalkaränni on suunniteltu aivan toista tarkoitusta varten, joten se ei kestä lumen painoa kauaakaan. Vain asianmukainen lumieste tai -aita suojaa kattoa ja sen ympäristöä lumivahingoilta.

Ilmanvaihtoputkien eristystyö yksi esimerkki monipuolisesta kattopalvelustamme

Monet katon läpivienneistä ovat ilmanvaihtohormeja. Ne pitävät huolta sisäilman raikkaudesta, tai tehostavat kosteuden ja lämmön poistumista välikatolta. Nämä putket pitää kuitenkin eristää huolella, sillä eristeet suojaavat paitsi vasta asennettuja ilmanvaihtoputkia, myös koko rakennusta. Eristys vaikuttaa rakennuksen energiatehokkuuteen ja kosteustekniseen toimivuuteen, sillä se estää lämpöhukkaa ja torjuu kondenssivettä. Kylmän ja kuuman ilman kohtaamisessa aiheutuva kondenssivesi aiheuttaa kosteus-, laho- ja homeongelmia aivan kuten kattovuotokin, joten aina kun asennamme viemärintuuletus- tai tuloilmaputkia tai raitis- tai ulkoilmakanavia, huolehdimme putkien eristystöistä. Jos katolla jo olemassa olevia IV-putkia ei ole eristetty, laitamme tilanteen kuntoon siltäkin osin. Meidän monipuolisesta palveluvalikoimastamme löydät kaikki kattotyöt, joita ikinä voit tarvita!

Asennamme myös katon aluslaudoitukset

Olipa kattosi aumakatto, pulpettikatto tai vaikka mansardikatto, ota yhteyttä, jos katon aluslaudoituksissa on jotain korjattavaa tai uusittavaa. Asennamme katon aluslaudoitukset, kattotuolit, kattoristikot, ruodelaudoitukset ja aluskatteet myös uudiskohteisiin. Kaikki kattotyöt saat luotettavasti tästä samasta osoitteesta – myös kokonaan uuden katon asentamiseen liittyvät!

Vanhojen kattojen aluslaudoituksia pitää uusia, jos ne ovat kattovuodon takia kastuneet ja lahonneet. Puuosista saattaa löytyä korjattavaa myös pahojen myrskyvaurioiden jälkeen, niin kuin esimerkiksi silloin, jos katto on tempautunut tuulen mukaan tai jos puu on kaatunut katon päälle. Ehkä lumitaakka on painanut katon luokalle? Osittainen uusiminen tai korjaus saattaa riittää, mutta tutkimme tilanteen huolella, emmekä tee hätiköityjä johtopäätöksiä.

Katon alla olevia rakenteita vahvistetaan esimerkiksi silloin, jos aiemmin köykäisempää kattoa kantaneeseen rakennukseen ollaan hankkimassa painavaa tiilikattoa. Myös silloin rakenteita asennetaan ja uusitaan, kun kattoa ollaan korottamassa tai sen harjakulmaa muuttamassa.

Sulanapitojärjestelmä tuo mielenrauhaa

Sadevesijärjestelmään asennettava sulanapitokaapeli pitää vesikourut ja syöksytorvet sulina. Vesikourujen jäätyminen ei ole pikkujuttu, vaan se voi aiheuttaa monia vaurioita rakennukselle, ja vaarantaa pihamaalla liikkuvien turvallisuuden. Jää voi vaurioittaa rännit, ja niistä saattaa alkaa roikkua vaarallisen teräviä jääpuikkoja. Kun sulamisvesi valuu rännien yli, tekee se pihan liukkaaksi kulkea. Nykyaikainen sadevesijärjestelmän sulanapitojärjestelmä on energiatehokas, ja sen matalia asennus- ja käyttökustannuksia vastaan saadaan parannettua turvallisuutta. Turvallisempi piha ja toimivampi katto tuo mielenrauhaa!

Lisälämmöneristys kohtuullistaa lämmityskulut

Hehkuuko lämmityskattila tai takka suorastaan punaisena, mutta silti sisällä on holotna? Syy lämmön karkaamiseen ja kohtuuttomiin lämmityskustannuksiin voi olla turhan ohuessa eristekerroksessa. Lämpö nousee ylöspäin, ja jos mikään ei estä sitä karkaamasta katon läpi, kuluu asunnon lämmittämiseen paljon energiaa. Uusien eristelevyjen tai puhallusvillojen tuominen katon alle on edullista ja tehokasta: vaikutus on havaittavissa jo seuraavana talvena, ja syntynyt säästö saattaa kuitata tämän kattotyön kustannukset jo parissa vuodessa!

Terassi tehokäyttöön katoksen avulla

Terassikatos tukeutuu seinään, mutta seisoo osittain omilla jaloillaan. Se on usein valokatetta, ja se voidaan asentaa niin kotiin kuin vaikka rivitaloyhtiön ulkosaunan terassille. Katetulla terassilla voi säilyttää tavaroita, mitkä eivät saisi kastua tai jäädä lumen alle, ja katoksen alla voi istua iltaa sateellakin. Valokatteen läpi auringonvalo pääsee piristämään päivää ja kasvattamaan mahdollisia kukkasia, mutta yllätyssateista ei ole vaaraa. On kätevää, kun keinun tai sohvan pehmusteita ei tarvitse viedä suojaan käytön jälkeen. Vaikka asentamamme valokate tai muu terassikatos kestääkin hyvin lunta, ei sen päälle kannata kipata painavaa lumitaakkaa vesikatolta. Kun tilaat katon lumenpudotukset meiltä, katsomme tarkkaan, mihin lumet pudotamme – terassikatoksesta ei siis tarvitse olla huolissaan.