Katon huoltotoimenpiteet meiltä tasokkaasti, mutta taloudellisesti
Meidän kauttamme saat kaikki palahuopakattojen, huopakattojen, peltikattojen ja tiilikattojen huollot, joten voimme palvella kaikkia asiakkaita kattohuoltojen tiimoilta. Kattoa kuin kattoa kannattaa huoltaa, sillä huoltotoimenpiteet tukevat katon toimintaa ja pidentävät sen elinikää. Katemateriaalikohtainen huoltaminen on olennaisen tärkeää, sillä vääränlaiset huoltotoimenpiteet saattavat jopa pilata katon. Asiantuntijoihimme voit luottaa – me toteutamme omakotitalon, kerrostalon, ulkorakennuksen tai vaikka kerhotilan katon huollon prikulleen oikealla tavalla. Tasokkaasta työskentelystämme et joudu maksamaankaan liikaa, sillä meillä on tapana hinnoitella työmme maltillisesti. Muista myös kotitalousvähennys – yksityisasiakas voi vähentää kaikki kattopesut, katon harjaukset, rännihuollot ja esimerkiksi huoltomaalaukset verotuksessaan.
Huollamme vaativammatkin katot
Tunnemme erilaiset kattomateriaalit kuin omat taskumme ja osaamme parantaa kaikenlaisten kattojen toimintavarmuutta. Meihin voit luottaa niin palahuopakattojen, tavallisten huopakattojen (ja kolmiorimakattojen), tiilikattojen kuin erilaisten peltikattojenkin huolloissa. Näiden lisäksi huollamme myös alumiinikatot, kuparikatot ja varttikatot. Vartti- eli mineriittikatoissa on terveydelle vaarallista asbestia, eikä tällaisia kattoja saa enää rakentaa. Jos vanha varttikatto vaurioituu, sitä ei lain mukaan saa korjata, mutta vanhaa ja toimivaa varttikattoa ei kuitenkaan tarvitse purkaa. Varttikatolle voi saada lisää käyttöikää, kun tilaat meiltä sen pesun ja pinnoituksen. Varttikaton pesu vaatii sen verran kovan vedenpaineen, että katosta voi irrota hiukkasia, joten varttikaton pesukin luokitellaan nykyään asbestinpurkutyöksi. Katon pesuun ei siis saa ruveta itse, vaan hommaan tarvitaan luvan saanut ammattilainen. Jos ja kun varttikatto on aika purkaa, saat siihenkin tekijät kauttamme. Meidän kauttamme saat lain ja yleisen turvallisuuden puitteissa toimivat tekijät.
Huollamme myös alumiinikatot ja kuparikatot, joiden huolto onkin hyvin helppoa. Alumiinikatto palvelee jopa yli sata vuotta ja arvokas kuparikatto peräti pari, kolme vuosisataa, kunhan katot tarkastetaan ja puhdistetaan kaksi kertaa vuodessa. Tarvittaessa pinnoitamme alumiinikattosi. Kuparikattoa ei pinnoiteta lainkaan, vaan se saa rauhassa patinoitua ruskeaksi tai vihertäväksi.
Kattohuollot varmistavat katon toiminnan
Katon toimivuus tarkoittaa sitä, että katto pitää vettä, pysyy tukevasti paikallaan ja kestää normaalia rasitusta. Katon huolloilla varmistetaan katon toimivuus ja ehkäistään monet vauriot. Jotkin huoltotoimenpiteet toteutetaan useammin kuin toiset. Esimerkiksi katon puhdistus roskista ja lehdistä, vesikourujen/kattokaivojen puhdistus sekä läpivientien, saumausten ja jiirien tarkastus ovat kahdesti vuodessa suositeltuja huoltotoimenpiteitä. Tarpeen mukaan tehtäviä kattohuoltoja ovat lumen pudotukset ja jään sulatukset. Miltä tahansa katolta voidaan joutua poistamaan lunta tai jäätä.
Tarpeen mukaan tilattavia katon huoltoja ovat myös katon kattava pesu, sammalen poisto ja erilaiset katon suojakäsittelyt sekä tiilikaton ja huopakaton pinnoitus. Peltikaton maalaus kuuluu hoitaa pinnoitteen kulumisen mukaan, mutta viimeistään 15 vuoden välein. Tilasitpa mitä tahansa kattohuoltoja, saat meiltä ilmaisen kattotarkastuksen kaupan päälle.
Miten huopa-, tiili- ja peltikaton huollot eroavat toisistaan?
Vääränlainen huoltotoimi voi pilata koko katon, joten katon huoltajan tulee tietää, miten juuri kyseisen katemateriaalin kanssa tulee toimia. Esimerkiksi huopakatto kannattaa puhdistaa ilmapuhaltimella, muuten katon pinnalla oleva sirote voisi irrota. Huopakatolle ei myöskään kannata kiivetä kesän kuumimmassa paahteessa, jottei pehmennyt kate antaisi periksi. Tiilikatto sietää astetta kovempaa harjausta ja melko kovaa vedenpainettakin, mutta jos katto tulee puhdistaa painepesurilla, on tiilien pinnoite uusittava heti perään. Peltikaton pintaa ei kannata naarmuttaa, siksi se kannattaa harjata suhteellisen pehmeällä harjalla, ja pestä tavallisella vedenpaineella. Mikäli naarmuja kuitenkin tulee, on ne paikkamaalattava ruostumisen estämiseksi.
Tiilikatto ja huopakatto pinnoitetaan tarkoituksenmukaisella pinnoitteella, mutta peltikatto maalataan (ehkä kerran vuosikymmenessä). Maali suojaa kattopeltejä ruosteelta. Mahdolliset ruostevauriot kannattaa pian käsitellä, jotta korroosio ei haurastuttaisi peltejä. Tiili- ja huopakatto tuppaavat tarvitsemaan sammalenpoistokäsittelyjä, mutta peltikatolle harvemmin sammaleita syntyy. Pelkkä pesu riittää irrottamaan kasvuston, kun taas tiili- ja huopakatteen sammalet kannattaa poistaa kemiallisesti, jotta katteeseen tunkeutuneet juuretkin saadaan poistettua. Käsittelyn jälkeen tehtävä suojakäsittely estää uusien sammaleiden synnyn tehokkaasti.
Kattohuollon yhteydessä muutkin ongelmat tulevat havaituiksi
Sen lisäksi, että tarjoamme ehdottoman ammattitaitoista katon huoltoa kaikille erilaisille katoille, on palvelumme poikkeuksellisen kokonaisvaltaista. Esimerkkinä ainutlaatuisesta palvelukonseptistamme ja asiakaspalveluhenkisyydestämme toimii vaikkapa se, että aina kun kiipeämme joitain kattotöitä tekemään, tarjoamme täysin veloituksettoman kattotarkastuksen. Kokeneilta katto-osaajiltamme ei jää huomaamatta mikään piileväkään ongelma, mikä voisi muuten jäädä löytymättä – ja yllättää myöhemmin mittavilla vaurioilla. Tämä tarkastus varmistaa, että kattosi palvelee sinua yhtä hyvin kuin mekin! Jos jotain kunnostettavaa talosi katolta löytyy, annamme edullisen tarjouksen töiden teettämisestä ammattilaisillamme. Säännöllinen katon tarkastus ja nopea reagointi kaikkiin ongelmiin säästävät kattoa – ja rahaa.
Kun huolloista ei ole enää apua, on katon uusimisen aika
Jossain vaiheessa katon huoltotoimet menettävät tehonsa, ja huopa alkaa kaikesta huolimatta venyä, repeillä ja kupruilla. Vuosikymmeniä vanha peltikatto alkaa vääjäämättä ruostua, ja myös sen pellit rupeavat ajan kanssa vääntyilemään. Lopulta laadukkaimmatkin kattotiilet murenevat – tällaiset merkit kertovat siitä, että on aika ryhtyä suunnittelemaan katon uusimista.
Me toteutamme kaikkien rakennusten kattoremontit kokonaisvaltaisena pakettina, eli suunnittelusta toteutukseen ja loppusiivoukseen asti – kattoremontti on siis asiakkaan kannalta vaivaton ja sujuva kokonaisuus. Meiltä löytyy ammattikalusto, ammattitaito ja oikea asenne työntekoon, joten meihin on turvallista luottaa kaikenlaisissa kattotöissä, myös mittavissa kattosaneerauksissa. Töitämme ei tarvitse muiden tulla korjaamaan, sillä laitamme kaiken kerralla huippukuntoon, ja myönnämme töille vieläpä takuun. Katevalmistajien omatkin materiaali- ja pinnoitetakuut pysyvät voimassa, kun annat kattoalan ammattilaisen asentaa katon. Kun työt ovat ohitse, viemme mukanamme vanhan katteen ja muut rojut, sekä siivoamme paikat kuntoon.
Tiilikaton huolto lisää katon rasituksensietokykyä
Huoltamamme tiilikatto on aina parhaalla mahdollisella tavalla suojattu ulkoisia rasituksia vastaan. Puhdistamme tiilet aina perusteellisesti, jotta katto ei rupeaisi sammaloitumaan. Joka kerta, kun nousemme tiilikatollesi joidenkin tilaamiesi kattotöiden takia, suoritamme katon yleiskuntotarkastuksen ilmaiseksi, joten omakotitalon, rivitalon, kesämökin tai piharakennuksen katolle ei taatusti jää mitään korjaamista tai huoltamista odottavaa. Teemme katon mahdollisesti tarvitsemista töistä hyvän tarjouksen, jotta saat kaikki rikkinäiset tiilet vaihdettua, IV-putket eristettyä ja kattoikkunat tiivistettyä. Kun me olemme asialla, sinun ei tarvitse arvuutella, mahtaako lumenpudottaja rikkoa kattoa, tai piileekö välikatolla kondenssivesivahinko, sillä ammattitaitoomme ja asiantuntemukseemme voit luottaa kaikissa tilanteissa.
Tiilikaton puhdistaminen edessä puolen vuoden välein
Savitiilikaton ja betonitiilikaton harjaaminen on edessä aina puolen vuoden välein. Oksanpätkät, havupuiden neulaset ja koivunlehdet tulee saada pois katolta, missä ne voivat aiheuttaa sammaloitumista. Sammaloituminen puolestaan aiheuttaa pakkasrapautumista. Omakotitalon, mökin, taloyhtiön rakennuksien tai esimerkiksi varaston katon puhdistaminen viimeistellään puhdistamalla sadevesikourut ja suorittamalla katon kunnon tarkastus.
Tiilien sammaleettomuus pitkän iän salaisuus
Vanha tiili muuttuu huokoiseksi, ja epätasainen pinta on hyvä kasvualusta sammalkasvustoille. Vaikka katto puhdistettaisiinkin kahdesti vuodessa, voi vanhan tiilen sisään jäädä juuria ja itiöitä, joiden takia sammaleita pukkaa esiin pian puhdistuksen jälkeen. Ratkaisu on ottaa yhteyttä meihin ja tilata sammalenpoisto tiilikatolta. Painepesurilla sammaleita ei kannata poistaa, sillä syvälle juurensa ulottaneen sammalen repiminen irti voisi rikkoa tiilen, ja toisekseen painepesuri vaurioittaa tiilien suojapinnoitetta. Painepesuripesun jälkeen tiilet pitää pinnoittaa uudelleen. Kolmannekseen, kattopesu varsinkin vanhalla katolla voisi johtaa kattovuotoon. Rikkinäisten tai puuttuvien kohdalta vesi pääsee katon alle, ja kosteusrasitus saattaa haurastuttaa myös tiilikaton aluskatteen. Kun ruiskutamme katolle sammalenpoistoainetta, tulevat sammalet juurineen päivineen tuhottua ilman turhia riskejä. Biohajoava sammalenpoistoaine ei tuhoa pihan istutuksia, koska suojaamme ne tarvittavilta osilta ennen töiden aloittamista.
Katon pinnoituksella palautetaan katon alkuperäinen väri
Tiilikaton maalaus eli suojapinnoituksen uusiminen palauttaa katon alkuperäisen värin, mutta ei siinä kaikki. Samalla vanhat ja huokoiset kattotiilet tasoittuvat, eivätkä enää ime nestettä ja kerää sammaleita. Pinnoitushuolto siis hillitsee ja hidastaa katon pakkasrapautumista, sammaloitumista ja likaantumista. Mikäli katon alla on kaikki kunnossa, voidaan tiilen vaihto tai kokonainen tiilikattoremontti korvata pesemällä ja pinnoittamalla tiilet.
Savitiilistä ladottua kattoa ei lainkaan pinnoiteta, vaan ne on tarkoitus suojakäsitellä viiden tai viimeistäänkin kymmenen vuoden välein. Emäspitoinen suoja-aine auttaa tiiliä vastustamaan sammaleita, ja suoja-aineen kyllästävä ominaisuus torjuu vedenimua ja siitä talvella aiheutuvaa pakkasrapautumista.
Peltikaton huolto – helppoa kuin heinänteko?
Peltikaton huolto on teoriassa helppoa, mutta käytännössä aika raskasta ja pitkäveteistä – kuten heinäntekokin. Lisäksi tarvitaan turvavaljaita, asianmukaisia työvälineitä ja työskentelytelineitä, asiantuntemusta ja kokemusta jyrkällä (sekä paikoin liukkaalla) katolla liikkumisesta. Peltikaton huollot kannattaa tilata meiltä, varsinkin kun hintamme ovat verovähennyskelpoisia ja kaupan päälle saa aina ilmaisen kattotarkastuksen. Verovähennyksillä viittaamme tietenkin yksityisasiakkaille suotuun mahdollisuuteen vähentää kattohuollot kotitalousvähennyksenä, ja tuo ilmainen kattotarkastus tarjotaan niin taloyhtiöille, yksityisasiakkaille kuin yrityksillekin, jotka palveluitamme tilaavat.
Harja paras väline peltikaton puhdistamiseen
Peltikaton puhdistaminen hoituu harjaamalla katto kaikista roskista. Peltikaton puhdistaminen ei eroa juuri mitenkään tiilikaton puhdistamisesta, sillä molemmat puhdistetaan harjoilla, ja huoltoon kuuluu myös sadevesijärjestelmän puhdistaminen sekä katon yleiskunnon tarkastaminen. Peltikatolle jääneet roskat sitoisivat kattoon kosteutta, ja kiihdyttäisivät kattopeltien ruostumista – sammaleitahan ei peltikatolle ilmesty kuin ani harvoin. Kun liikumme katollasi, tarkistamme pinnoitteen kunnon ja kaikkien kiinnikkeiden, ruuvinreikien, läpivientien ja kattorakenteiden kunnon. Jos yläpohjaan on esteetön pääsy, avaamme tarkistus- tai kattoluukun ja käymme tsekkaamassa, onko katon alla merkkejä kattovuodosta tai kondenssivedestä.
Kattomaalaus ja kattopesu peltikatolle – koska niitä tarvitaan?
Ruoste saa paljon pahaa aikaan peltikatolla: se ohentaa, haurastuttaa ja rei’ittää pellit. Ruostetta torjutaan puhdistamalla katto kahdesti vuodessa ja maalauttamalla se noin 10–15 vuoden välein. Jos katollesi on asennettu sinkitty peltikatto, annetaan sen hapettua pari vuotta ennen ensimmäistä maalausta.
Peltikatto maalataan aina sateettomalla kelillä. Pohjatyöt, eli katon pesu voidaan tehdä suuremmallakin ilmankosteudella. Aivan ensiksi on kuitenkin tarkistettava peltikaton ehjyys, jotta pesussa käytettävä vesi ei pääsisi yläpohjaan. Tiivistämme suurentuneet ruuvinreiät, poistamme ruosteen ja tarvittaessa uusimme huonokuntoiset pellit, ja sitten pesemme katon huoltopesuaineella ja tavallisella letkupaineella (ei painepesurilla!). Peltikaton väriä voidaan vaihtaa, jos niin haluat ja asianmukaiset luvat ovat kunnossa.
Huopakaton huoltajalta vaaditaan paljon
Huopakaton huoltajalta vaaditaan vielä enemmän tietotaitoa kuin muiden kattojen huoltajilta, sillä jos ei tunne huopakaton erityispiirteitä, voi kattohuolloissa helposti mennä metsään ja aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää. Kesällä kannattaa pohtia tarkoin, kannattaako katolle nousta: jos helle onkin pehmentänyt huovan, se saattaa hajota, kun sillä kävelee. Katolle ei siis välttämättä kannata nousta edes kattotarkastuksen vuoksi – sitä paitsi, helle on saattanut kuivata kattovuodosta kielivät tummentumat kattorakenteista, joten katon kunnosta ei saisi todenmukaista kuvaakaan. Myös talviset kattohuollot ovat hankalia, sillä jos lumityöntekijä raapii lapiolla huovan pintaa, voi katto alkaa vuotaa. Meiltä saat kokeneet huopakattohuoltajat, joilta herkän bitumikaton huollot sujuvat varovaisesti, mutta tuloksekkaasti.
Huopakatto puhtaaksi ilmapuhaltimella
Huopakaton sammalenpoistokäsittelyihin kuluu rahaa – torju sammalet puhdistamalla katto kahdesti vuodessa! Katolle puista pudonneet lehdet ja neulaset sekä niihin sitoutunut kosteus toimivat hyvänä kasvuympäristönä sammaleille, mitkä syövät kattoa ja lyhentävät sen elinikää. Kivisirotepintaisen huopakaton puhdistus hoidetaan toimestamme ilmapuhaltimella. Se irrottaa kaiken lian ja nuoret sammalet katosta, mutta ei vahingoita kattoa. Koska osa roskista päätyy aina ränneihin tai kattokaivoihin niiden vetoa hankaloittamaan, puhdistetaan lopuksi huopakaton sadevesijärjestelmä. Kuten aina, viimeistellään bitumikaton puhdistuskin ilmaisella kattotarkastuksella.
Sammalenpoistoaine huolehtii kasvuston hävittämisestä
Meidän telojen ja biohajoavan sammalentuhoaineen avulla tekemämme sammalenpoisto ei tuhoa bitumikattoa. Sammaleita ei kannata kiskoa huopakatosta irti väkisin, jos ne ovat yli yhden kesän vanhoja, vaan katolle kannattaa levittää sammalenpoistoaine. Levitämme aineen telalla, jotta emme tule vahingossakaan vaurioittaneeksi kattohuopaa. Sammalentuhokäsittelyn jälkeen kattosi on siisti, eikä uusia sammaleita ole näköpiirissä, eliminoihan aine katteesta kaikki itiötkin.
Huopakaton pinnoite suojaa katon auringolta
Kattohuopa voi olla mahdollista saada uuteen kukoistukseen, kun se pestään, tiivistetään, vahvistetaan ja pinnoitetaan. Peli ei siis ehkä sittenkään ole menetetty, vaikka parikymppinen huopa vaikuttaa loppuunkuluneelta. Uuteen pinnoitteeseen ei kuitenkaan kannata sijoittaa, jos katon alapuoliset rakenteet eli yläpohja on huonossa hapessa. Jos katon puuosissa on lahoa, on silloin parasta purkaa katto, korjata tai uusia kattorakenteet, uusia kastuneet eristeet ja asentaa kokonaan uusi huopa ja aluskermi tilalle. Jos yläpohjassa ei kuitenkaan ole mitään vikaa, voidaan kattohuopa kunnostaa pinnoitushuollon avulla. Jatkossa katto on kaunis ja kiiltävä, ja se kestää auringon UV-säteitä (yksi huopakaton pahimmista vihollisista), sateita, mekaanista rasitusta (kuten päällä kävelyä), pakkasia ja muita ulkoisia rasituksia vielä pitkään.
Palahuopakaton huoltaminen samanlaista kuin tavallisen huopakaton ylläpitäminen
Palahuopakattoa huolletaan samoin kuin rullatavarana myydystä kattohuovasta rakennettua bitumikattoa. Suurin ero on siinä, että palahuopakattoa ei sovi loivalle eikä tasaiselle katolle. Palahuopakatossa ei siis voi olla kattokaivoja, kuten tasakatossa, vaan sen sadevesijärjestelmänä toimivat aina vesikourut. Suhteellisen jyrkällä palahuopakatolla ei tarvita lumenpudotustakaan niin paljon kuin loivalla katolla tai tasakatolla. Kun lumenpudottajaa tarvitaan, ota yhteyttä kokeneisiin lumityöntekijöihimme!
Katon puhdistus tärkein palahuopakattohuolto
Kuten aina, on katon puhdistus ja samalla ilmaiseksi tekemämme kattotarkastus se tärkein kattohuolto. Palahuopakaton pinta kuitenkin vaurioituisi liian ronskista otteista, niinpä emme harjaa palahuopakattoa, vaan puhdistamme sen ilmapuhaltimella. Roskiin sitoutuneesta kosteudesta voisi olla monenlaista haittaa katolle, sillä kosteus haurastuttaa katteen ja nopeuttaa sammaloitumista. Lopuksi keräämme roskat ränneistä suoraan jätesäkkeihin.
Kemiallinen sammalenpoisto tarpeen vaatiessa
Sammaleiden ja jäkälien poistaminen palahuopakatolta tapahtuu kätevästi ja kattoystävällisesti, kun otat yhteyttä huopakattoammattilaisiimme. Levitämme katolle sammalentuhoaineen, mikä saa sammalet katoamaan katteesta tuossa tuokiossa. Biohajoavan sammalenpoistoaineen ei tarvitse pelätä polttavan nurmikkoasi tai tuhoavan kukkapenkkiäsi – suojaamme ruusut, leinikit ja marjapensaat, jos ne osuvat vaaravyöhykkeelle.
Palahuopakatto pinnoittamalla katosta uudenveroinen
Parikymppinen palahuopakatto saattaa vaikuttaa varsin kulahtaneelta, minkä lisäksi sen pinta saattaa olla kuiva, halkeileva ja kovaa vauhtia sammaloituva. Jos aluskate on kuitenkin täyttänyt tehtävänsä eivätkä katon rakenteet ja lämmöneristeet ole kastuneet, palahuopakattoa ei ehkä ole pakko uusia, vaan se saadaan kuntoon edullisemmalla tavalla. Katon pinnoitus palauttaa katon värin ja elastisuuden, ja suojaa huovan vielä useiksi vuosiksi ultraviolettisäteiltä, ilmansaasteilta, kasvustoilta, päällä kävelemiseltä, lumelta, vedeltä ja jäältä. Teemme palahuopakaton uudelleenpinnoituksen avaimet käteen -pakettina, kuten kaikki muutkin ympäri Suomea suorittamamme kattohuollot.