Monet vahingot ehkäistävissä lumikuorman pudotuksen avulla

Lumikuorma - Lumen pudottaminen katolta

Lumenpudotus on tärkeä kattotyö, mikä ehkäisee monet vahingot katolla. Pudotamme lumet niin tiilikatolta, huopakatolta ja peltikatolta kuin harvinaisimmiltakin katoilta, joten ota yhteyttä, jos liika lumitaakka uhkaa rasittaa talosi kattoa tarpeettomasti. Kun kattorakenteiden on kannateltava jättimäistä lumitaakkaa, voi olla, että kattorakenteet vaurioituvat. Asuinkäyttöön tarkoitettujen talojen katot harvoin sortuvat, mutta katto saattaa painua luokalle. Kevyemmin rakennetun talon katto – esimerkiksi hallin tai maneesin katto – saattaa sortuakin. Sortumisvaara on olemassa myös asuinrakennuksissa, jos lumi kinostuu katolle epätasaisesti. Toispuolinen kuormitus on katolle vaikeampi pala kuin tasainen.

Kattolumesta ja sen painosta saattaa olla muutakin vaivaa. Se saattaa vaurioittaa katon läpivientejä niin, että kattoikkuna tai viemärintuuletusputki alkaa vuotaa. Sulanut vesi saattaa tihkua katon saumoista läpi, kun lumi painaa katon saumoja ja jiirejä. Tällöin se kastelee yläpohjan. Jos lumi alkaa valua katolta alas hallitsemattomasti, voivat kattotarvikkeet lähteä irti. Lumimassa saattaa irrottaa esimerkiksi ilmanvaihtohormeja, kattotikkaita tai aurinkopaneeleita, ja kun jokin kattotuote repeytyy irti, vaurioituu katekin. Lumimassat pudotetaan katolta turvallisesti, mutta tehokkaasti, kun asialla ovat ammattilaisemme – tilaa riskiarvio tai pyydä tarjous saman tien.

Suojalumi pakkaslunta raskaampaa

Pakkaslumen ei yleisesti ottaen tarvitse pelätä vahingoittavan kattoa. Metrinkin korkuinen kerros pakkaslunta ei ole vielä kovin suuri huolenaihe. Keväällä lumen vesiarvo kasvaa, ja lumimassat muuttuvat aiempaa painavimmiksi. Puoli metriä suojalunta saattaa olla jo liikaa, varsinkin tiilikatoilla, mitkä ovat jo ilman lumitaakkaa varsin painavia. Jotta kerrostalon, mökin, omakotitalon tai ulkorakennuksen katto ei vaurioituisi, seuraa lumen kertymistä ja tilaa tarvittaessa lumen pudotus katolta. Henkilönostimien avulla hoituvat myös jyrkkien kattojen tai korkeiden talojen lumenpudotukset.

Lumenpudotukseen tarvitaan ammattilaisia

Lumen pudotuksen tekeminen ei ehkä ole se oikea paikka säästää rahaa tekemällä itse. Työssä on riskinsä – lumenluonti katolta ei olekaan yhtä helppoa tai turvallista kuin pihamaan kolaaminen. Liukkaalta katolta on helppo liukastua ja horjahtaa alas. Kattokin saattaa kärsiä, sillä taitamaton lumen pudotus voi irrottaa katosta tiiliä, hormeja tai esimerkiksi peltilistoja. Katteen pinta voi naarmuuntua tai lapio saattaa rikkoa jiirin, jolloin vettä pääsee katon alle.

Lisäksi on otettava huomioon se, mitä aiheutuu, jos katolta pudotettu lumi osuu väärään paikkaan. Alle saattaa jäädä ohikulkijoita, auto, terassikatos tai jokin muu asia, minkä painava ja jäänsekainen lumikuorma rikkoo.

Teetä lumikuorman pudotus huopa-, tiili- tai peltikatolta meillä, niin hommat sujuvat ongelmitta. Lumenpudottajamme ovat tottuneita liikkumaan jyrkällä ja liukkaalla katolla, minkä lisäksi käytämme aina (jopa tasakatolla) turvavaljaita ja -köysiä. Loivaltakin katolta voi pudota alas, kun on kippaamassa lumikuormaa reunan yli. Työpari on ehdoton; yksin ei jäiselle katolle auta kivuta. Kun me olemme asialla, sinun ei tarvitse pelätä kattosi, kattotarvikkeidesi, terassisi tai autosi kokevan kovia. Suunnittelemme jo etukäteen, mihin lumet voi kipata ja eristämme vaara-alueen. Vahdimme silmä kovana, ettei kukaan eksy sille.

Lumi putoaa mahdollisimman vähällä häiriöllä

Emme tahdo häiritä talon asukkaita tai vaikeuttaa ohikulkijoiden elämää kattolumitöitä tehdessämme. Työntekijöitä tulee paikalle niin monta, että urakka saadaan hoidettua isollakin katolla mahdollisimman pian. Etsimme sopivan kohdan katolta putoaville lumille jo etukäteen, joten katon lumitöistä ei aiheudu vaaraa pihalle pysäköidyille autoille, eikä lunta kipata asukkaiden tärkeimmille kulkuväylillekään (kuten ulko-oven eteen). Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten urakka etenee jouhevasti ja turvallisesti alusta loppuun.

Rivi- tai kerrostalon katon lumenpudotus joudutaan suunnittelemaan vielä tarkemmin, kuin omakotitalon tai kesämökin kattolumityöt. Talon asukkaita informoidaan etukäteen, mutta mahdollisten unohdusten tai vierailijoiden varalta varmistamme silti tarkoin, ettei kukaan tai mikään ole vaarassa jäädä putoavan lumen alle. Vaaravyöhyke eristetään puomeilla tai siimoilla, näkyville asetetaan varoituskylttejä, yleensä ainakin yksi työntekijä jää vahtimaan pihaa.

Vilkkaasti liikennöidyllä paikalla tarvitaan liikenteenohjaajia ja valvojia, mutta silti saattaa olla parasta tehdä lumen pudotus katolta yöaikaan. Jos joudumme tukkimaan osan kadusta tai muuten häiritsemme liikennettä merkittävästi, minimoimme haitat työskentelemällä vasta yöllä.

Minne lumet päätyvät?

Tasakatolta, aumakatolta, harjakatolta tai vaikka pulpettikatolta voi tulla alas melkoinen määrä painavaa lunta. Varsinkin bitumikatolta voi löytyä lunta tonnin jos toisenkin edestä, sillä kattohuovalle lumi tarttuu hyvin. Jos tontti on pieni tai sitä tarvitaan esimerkiksi asiakkaiden parkkialueeksi, saattaa nousta esiin huoli siitä, mihin lumet mahtuvat. Jos tontilla ei ole tilaa lumien loppusijoituspaikaksi, on meillä ratkaisu tähänkin pulmaan. Toimitamme lumet autoilla sopivaan lumenkaatopaikkaan, joten ne eivät jää tonttinne tukkeeksi.

Pieleen mennyt lumenpudotus

Moni asia voi mennä pieleen, jos lunta pudottaa asiaan vihkiytymätön henkilö. Oma turvallisuus on tietenkin ykkösasia. Ilman hyviä kenkiä, turvavaljaita ja työparia katolle ei ole asiaa. Katon kannalta yksi tärkeimmistä huomioon otettavista seikoista on se, ettei lunta pidä raapia pois viimeistä senttiä myöten, vaan lunta tulee jättää katteelle muutaman sentin edestä. Ohut lumikerros toimii lämmöneristeenä, mutta tärkeämpää on se, että lumi suojaa lapiota rikkomasta tiilikaton, huopakaton tai peltikaton pintaa. Jos lapio osuu kattoon, voi tiilikatolta irrota tai hajota tiiliä, kun taas peltikattoon voi tulla naarmuja. Naarmuista kate alkaa ruostua ja haurastua. Huopakatolle lapio voi aiheuttaa pieniä kattovuotoja. Läpivientikin voi vaurioitua, jos lapiolla heiluu kuin heinämies.

Väärään paikkaan pudotetun lumen aiheuttamat ongelmat ja vaaratilanteet ovat luku sinänsä. Valokatteelle, auton konepellille tai kuistin katolle voimalla tippuva lumikuorma voi aiheuttaa ikävää jälkeä. Ohikulkijatkin voivat olla vaarassa, kun katolta lentää alas lunta ja jäätä. Vahingot, vauriot ja vaaratilanteet vältetään teettämällä lumenpudotus alan ammattilaisilla. Yksityisasiakas saa kattolumitöistä kotitalousvähennystä, joten kanssamme asiointi on tehty Verohallinnonkin toimesta erittäin kannattavaksi.

Lumitöiden hinta riippuu esimerkiksi työvoiman tarpeesta

Ei ole kahta samanlaista kattotyötä, joten emme esittele kotisivuillamme listahintoja. Tarjous kattotyöstä lasketaan joka kerta erikseen – niin myös silloin, kun on kyse kattoystävällisesti tehdystä kattolumen pudotuksesta. Katon koko, lumen määrä ja koostumus ovat tekijöitä, joiden perusteella laskemme kilpailukykyisen tarjouksemme. Lumen määrä ja vesiarvo vaikuttavat siihen, kauanko töiden toteutus kestää – ja sitä kautta sillä on vaikutusta myös töiden hintaan. Lumen määrällä on jopa katon pinta-alaa suurempi merkitys hintaa laskettaessa. Otamme huomioon myös talon korkeuden ja sijainnin: jos rakennus on korkea, tarvitaan henkilönostimia. Kun kyseessä on kerrostalon tai toimistorakennuksen lumenpudotus, tarvitaan enemmän työntekijöitä kuin esimerkiksi omakotitalon kattolumitöitä varten. Isomman pinta-alan ja suuremman työmäärän lisäksi tarvitaan pari heppua liikenteenohjaajiksi ja valvojiksi. Vaara-alueen valvonnasta ei pidä tinkiä: kukaan ei saa kävellä tai parkkeerata vaaravyöhykkeelle. Mitä enemmän työntekijöitä, sitä enemmän lumenpudotukselle tulee hintaa, mutta ei sitä voi tekemättäkään jättää. Liian lumen paino voi rikkoa kantavia vesikattorakenteita, katon läpivientien tiivistyksiä tai vesikaton pinnoitetta – puhumattakaan vaaratilanteista, joita katolta vapaasti putoava lumi saattaisi aiheuttaa. Me toteutamme isonkin urakan yksinomaan kohtuullisin kustannuksin, joten pyydä tarjous ensimmäiseksi tästä osoitteesta.

Lumiesteet ovat hintansa väärti

Niin tiilikatolle, peltikatolle kuin huopakatollekin tarvitaan lumiesteitä. Lumiesteet pitävät kattolumen kurissa ja suojelevat ohikulkijoita katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Oikein asennettu lumieste suojaa myös katon pinnoitetta ja kaikkia vesikaton päällä olevia rakenteita, kuten savupiippua, IV-putkia, aurinkopaneeleita tai kattoikkunoita. Lumen paino ja sen liikkeet lapetta pitkin voisivat rikkoa katon yksityiskohtia, ellei niitä näin suojattaisi. Lumiesteet pitää asentaa ainakin sisäänkäyntien, kulkureittien ja leikki- tai oleskelualueiden päälle, vaikka mielestämme on paras asentaa lumieste tai -aita koko lappeen reunan mitalle. Näin kuormitus jakautuu tasaisesti, ja lumiesteeseen voi luottaa varmemmin. Aurinkopaneelit tai esimerkiksi kattoikkunat voidaan suojata erillisillä lumiesteen pätkillä.

Jos katon jyrkkyys ylittää tietyn pisteen, ei lumiesteiden hankkiminen ole enää vapaaehtoista. Tuo raja on 1:8 eli 7 astetta – jos katto on näin jyrkkä (tai jyrkempi), on lumiesteet hankittava. Määräys koskettaa myös huopakattoja ja palahuopakattoja, vaikka lumi ei niiltä niin vain liu’ukaan alas. Jos lumiesteet ovat vielä asentamatta, pyydä tarjous korroosionkestävistä ja tutkitusti turvallisista lumiesteistä ja niiden asentamisesta. Korkeiden talojen katoille laitetaan erilaiset lumiesteet kuin yksi- tai kaksikerroksisiin rakennuksiin. Ota yhteyttä silloinkin, jos lumiesteet ovat vaurioituneet – näin voi käydä, jos katolla on todella painava lumikuorma, tai jos kovaa puhaltava myrskytuuli repii lumiesteet irti katteesta. Kunnostamme tiili-, huopa- tai peltikatteeseen syntyneet vauriot ja kiinnitämme lumiesteet takaisin katolle. Tarvittaessa korjaamme tai uusimme lumiesteet.

Ekologisesti tehty jään poisto samalla se tehokkain

Katolle kertynyt jää aiheuttaa riskitekijöitä sekä katolle että ohikulkijoille, joten jää kannattaa poistaa katolta. Terävistä jääpuikoista räystäillä kannattaa myös hankkiutua eroon, minkä lisäksi poistettavaa jäätä saattaa olla muodostunut myös vesikouruihin eli ränneihin. Nyt ei kuitenkaan ole aika tarrata kirveeseen ja kirmata paukuttelemaan rännejä, sillä mekaaninen jäänpoisto on tehotonta. Potkiminen, hakkaaminen ja paukuttelu saattaa rikkoa katon ja pudottaa vesikourut alas katolta. Ota yhteyttä tähän kattofirmaan, niin jään poisto hoituu turvallisesti, tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Jää poistetaan yksinkertaisen nerokkaasti, eli pelkän kuuman vesihöyryn avulla. Tähän tarvitaan ammattimaista höyrytyskalustoa, mikä sulattaa kaiken jään takaisin vedeksi.

Jää sulaa katolta tuossa tuokiossa

Läheltä piti -tilanteita voi syntyä, kun katon reunalla keikkuva painava ja teräväreunainen jää putoaa alas. Jää voi rikkoa alleen osuneen henkilöauton tuulilasin tai aiheuttaa jopa henkilövahinkoja. Jäästä on muutakin haittaa, sillä se saattaa estää lumen sulamisesta syntyneiden vesien poistumisen katolta. Jos vesi ei pääse liikkumaan jään yli kohti rännejä, voi seisova vesi aiheuttaa liian kovan rasituksen katon saumoille. Jopa erittäin tiiviin rivisaumatun peltikaton saumat voivat pettää, jos katon päälle patoutuu ja jää jumiin seisovaa vettä. Saumavuodon seurauksena saattaa olla katon vesivahinko. Periaatteessa aluskate estää saumoista tihkuvan veden pääsyn kattorakenteisiin, mutta aina aluskatetta ei ole, tai katon aluskatteessa esiintyy joitain puutteita. Jos vesi pääsee tekemisiin yläpohjan rakenteiden kanssa, se alkaa lahottaa ja haurastuttaa katon puuosia. Katon eristeetkin rupeavat homehtumaan ja menemään pilalle, jos vuotovesi pitää ne märkinä jonkun aikaa.

Jää ei vaaranna pihalla liikkuvien ihmisten tai eläinten turvallisuutta eikä uhkaa vesikatteen tiiveyttä, jos se poistetaan katolta ajoissa. Jäätä ei pidä hakata, jotta katto ei vahingoitu. Meidän tehokkaat höyrysulattimemme painavat katolle kuumaa höyryä, minkä avulla jää muuttuu vedeksi tuossa tuokiossa. Vesi lirisee pitkin rännejä katolta pois. Jos rännitkin ovat jäätyneet, sulatamme ihan ensiksi rännit. Ränneissä oleva jää sulaa samalla metodilla, eli pelkällä kuumalla höyryllä.

Kattojää kertonee lämpöhukasta

Jos katolle muodostuu joka talvi jäätä ja jääpaanteita, on syytä epäillä lämpöhukkaa. Jos eristeistä on pulaa, karkaa lämpö sisätiloista katon läpi. Lämmön vaikutuksesta katolla oleva lumi alkaa sulaa altapäin, ja sulanut vesi valuu lumen alta kohti satulakaton reunaa. Katon reunalla vesi joutuu tekemisiin pakkasilman kanssa. Pakkanen jäädyttää veden, ja jään määrä kasvaa vähitellen. Osa jäästä muodostuu jääpuikoiksi katon reunalle.

Mikäli katon alta löytyy liian vähän eristeitä, tilaa meiltä katon lisälämmöneristys, niin saat kosteusteknisesti paremmin toimivan katon. Samalla rakennuksestasi tulee energiatehokkaampi. Sisätiloja on aiempaa taloudellisempaa lämmittää, kun lämpö ei karkaa – työ maksanee itsensä pois jo parissa vuodessa.

Rännien sulatus vaiko sulanapitojärjestelmä?

Syy rännien jäätymiseen on siinä, että kaikki vesi ei ole valunut pois vesikouruista ennen pakkasten alkamista. Veden poistumisen ovat estäneet joko roskat tai vaurioituneet kaadot, joiden takia vesi jää asumaan kouruihin. Jää altistaa vesikourun ruosteelle ja vaurioitumiselle, ja sulamisvedet tulevat tulvimaan rännien yli ilmojen lauhtuessa. Näin ollen vesi pääsee valumaan pitkin ulkoverhousta – tämän seurauksena seiniin voi aiheutua homekasvustoja ja lahovaurioita. Lyhyemmän tähtäimen ongelma on se, että pihalle valuvat vedet muuttavat pihan liukkaaksi, jos kelit kylmenevät uudestaan.

Rännit tulee siis saada sulamaan, mutta hellävaraisesti. Höyrysulatus ei riko sen paremmin kattoa kuin rännien rakenteita tai pinnoitetta. Jos olet miettinyt, miten jäiden höyrystys toimii, se on itse asiassa varsin helppoa: kuuma vesihöyry suihkutetaan kohti jäässä olevia kohtia, kunnes ne sulavat ja rännit alkavat taas vetää. Höyrytyskaluston käyttö sujuu ammattilaisiltamme tottuneesti.

Rännien sulatus korjaa vain oireen, ei ongelmaa. Rännit saattavat mennä tukkoon taas seuraavana talvena, jos niissä on jotain vikaa, tai jos roskia ei poisteta. Paras tapa toimia onkin kuntotarkastaa ja puhdistuttaa sadevesijärjestelmä joka syksy. Tarvittaessa korjaamme kaadot tai uusimme vaikka koko sadevesijärjestelmän, jotta vesien ohjaus toimii läpi vuoden. Jos tahdot olla varma siitä, että rännit pysyvät sulina, voimme asentaa sadevesijärjestelmään sähköllä toimivat sulanapitokaapelit. Kaapelit lisäävät omalta osaltaan rakennuksen käyttökustannuksia, mutta ne poistavat monta ongelmaa kerralla. Sulanapitojärjestelmä tulee muistaa ottaa pois päältä keväällä. Jos se on päällä vain muutaman kuukauden vuodesta, eivät kustannukset nykyaikaisissa, energiatehokkaissa kaapeleissa nouse mitenkään kohtuuttomasti. Sulanapitokaapelit eivät kuitenkaan korvaa rännien puolivuosittain tehtäväksi suositeltua puhdistusta. Vaikka kaapelit ehkäisevät jäätä, eivät ne poista roskia ja torju roskiin sitoutuneesta kosteudesta aiheutuvaa korroosiota. Roskien tukkima kouru tulvii, oli kaapeleita tai ei.

Jääpuikot poistetaan käsin

Lämpö saattaa sulattaa katolla olevaa lunta altapäin, ja valuessaan kohti räystäitä sulamisvesi jäätyy jääpuikoiksi ja -paanteiksi. Katon reunalta roikkuvat jääpuikot saattavat kieliä lämpöhukasta, kun taas ränneistä roikkuvat jääpuikot viittaavat siihen, että ränni olisi tukossa. Katolta sulavat vedet eivät päädy asianmukaiseen paikkaan, jos ränneissä on roskia ja jäätä.

Katon jääpuikot ovat teräviä, joten ne on syytä poistaa katolta. Älä katko niitä itse, sillä teräviä jäänsiruja voi päätyä esimerkiksi silmiisi. Me poistamme jääpuikot käsin, mutta suojalasein suojautuneina. Vahdimme samalla vaaravyöhykettä, jotta kukaan muukaan ei saa siruja silmiinsä, jää alle tai muutoin vahingoitu jääpuikkojen takia. Samalla voimme sulattaa rännit.

Ojarummutkin sulavat höyryllä

Myös ojarummun (eli tierummun) avaus ja sulatus onnistuu kuuman vesihöyryn avulla. Tällaiset vesikanavat on syytä pitää auki, sillä jos talolta valuva vesi kulkee ojarummun kautta, voisi jää aiheuttaa padon. Vesi voisi näin ollen kääntyä takaisinpäin, ja tulvaveden takia rakennuksen rakenteisiin voisi syntyä vaurioita. Myös ojarumpujen sulatustyö sujuu höyryttäjiltämme taidokkaasti ja turvallisesti.