Nopea peltikaton korjaus myöhästynyttä edullisempi

Peltikaton korjaaminen ja paikkaaminen

Ongelmasta ei ehdi kasvaa suurempaa, kun peltikatto korjataan heti reiän, irronneen peltilistan tai muun vahingon löydyttyä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa katto korjataan, sitä huokeammilla kustannuksilla siitä selviää. Kun haluat nopeaa ja asiantuntevaa palvelua, ota yhteyttä! Meiltä löytyvät timanttiset ammattilaiset kaikenlaisten peltikattojen korjaamiseen (myös konesaumakaton kunnostamiseen), joten voit luottaa meihin tilanteesta ja tapauksesta riippumatta. Kohtuulliseen hintaan tarjotut kattokorjaukset voi rahoittaa kauttamme haettavissa olevalla kattotöiden rahoituksella, mikä on niin joustava, että se istuu useimpiin budjetteihin. Rahoituksemme käy myös peltikattoremontin rahoittamiseen joko kokonaan tai osittain. Kaikki peltikaton korjaukset ja muut kattotyömme ovat kotitalousvähennyskelpoisia, ja kaupan päälle tarjotaan katon yleisilmeen tarkastus (mikä mahdollistaa kaikkiin ongelmakohtiin puuttumisen tarpeeksi varhaisessa vaiheessa), joten on lukuisia hyviä syitä ottaa yhteyttä ja tulla asiakkaaksemme!

Peltikaton tiiveyttä tuetaan erilaisin täsmäpaikkauksin

Aaltopeltikatto, suoraurainen peltikatto tai lukkosaumakatto suojaa rakennusta tuulilta ja viimoilta jopa noin 50 vuotta. Kaksi kertaa vuodessa tehdyn peltikaton kuntotarkastuksen ansiosta osataan kaikki pikkuvauriotkin korjata ennen kuin välikatolle pääsee vettä, ja kattorakenteiden kunto rupeaa heikkenemään. Jos vettä on jonkin verran jo päässyt katon alle, ei kosteus ehdi aiheuttaa kovin mittavia vahinkoja, koska kattovuoto havaitaan viimeistäänkin puolen vuoden päästä. Tarjoamme katon kuntotarkastuksen ilmaiseksi aina, kun otat yhteyttä ja tilaat jonkin kattokorjauksen tai -huollon. Tiedämme, että on erityisen tärkeää varmistaa peltikaton aluskatteen tiiveys. Vain moitteettoman ehjässä kunnossa oleva aluskate voi suojata peltikaton alla olevia rakenteita (kattotuoleja, ruodelaudoituksia, kattoristikoita, muita puuosia ja lämmöneristeitä) kastumiselta ja vaurioitumiselta. Tarkistamme myös sen, onko tarve tiivistää katon läpivientejä, vaihtaa kattopeltejä, uusia kateruuveja tai kunnostaa rännejä. Jos tarvetta, teemme tarjouksen täsmäpaikkauksista, joilla peltikaton tiiviyttä tuetaan. Suosittelemme myös kattohuoltoja, joilla peltikatostasi voidaan loihtia vastustuskykyisempi erilaisten rasitusten suhteen.

Katon rakenteiden kunnostukset ja puuosien vaihdot meiltä

Vuotava katto voi johtaa katon vesivahinkoon ja jopa sisäilmaongelmiin. Kattoa kannattaakin tarkkailla epätiiviiden kohtien varalta. Ruoste saattaa vaurioittaa ja rei’ittää kattopeltejä, myrskytuuli voi tempaista pari kattopeltiä irti tai läpivientien tiivisteet saattavat haurastua ja alkaa vuotaa – syitä peltikattovuodoille on monia, ja mitä enemmän ikää katolle tulee, sitä tyypillisempiä pienet kattovuodot ovat. Pienistä kattovuodoista ei ehdi syntyä katastrofia, jos aluskate on kunnossa. Aluskatteesta huolimatta vuodot pitää korjata pikaisesti, sillä aluskatekin haurastuu kosteuden takia.

Jos vajan, kerrostalon, mummonmökin tai luhtitalon peltikaton alta löytyy vesivahinko, arvioimme tarkoin, kuinka se kannattaa korjata. Mikäli vesivahinko ei ole ehtinyt pahaa jälkeä, ja peltikate on suurimmaksi osaksi hyvässä kunnossa, ei koko peltikattoa tarvitse alkaa purkaa ja uusia. Eristeisiin kasvaa jo pari päivää kestäneen kosteuden aikana mikrobikasvustoja, joten ne on homeongelmien ehkäisemiseksi syytä uusia. Kattorakenteet kunnostetaan tai uusitaan tarvittavilta osin, ja lisäksi huolehdimme siitä, että vesi- ja aluskate tulevat jälleen tiiviiseen kuntoon. Varmistamme myös sen, että katolle ei jää huonokuntoisia läpivientejä tai mitään muutakaan puolikuntoista, minkä takia peltikatto voisi alkaa vuotaa uudelleen.

Me uusimme, korjaamme ja huollamme myös katon ulkopuuosat, eli räystään alalaudoituksen ja otsalaudat. Kosteus saa katon ulkopuuosat lahoamaan ja kasvamaan hometta, ellei niitä pidetä hyvässä maalissa. Jos lahosta jo on vaivaa, on puuosat paras uusia, jotta home ei lähde leviämään kattorakenteissa.

Kannattaako kattoreikiä paikata?

Varsinkin hieman iäkkäämmästä peltikatosta saattaa löytyä reikiä. Peltikatetta syö korroosio, eli ruoste. Ruostevauriot on hyvä kunnostaa sitä mukaa, kun niitä huomataan, ja se tarkoittaa ruosteen harjaamista pois, alueen käsittelemistä sopivilla aineilla ja lopuksi suoritettavaa paikkamaalaamista. Jos pellissä on jo reikä, ei sitä kannata paikata kuin vain väliaikaisesti. On tosiasia, etteivät massat ja muut tiivisteaineet pysy peltikatolla hyvässä kunnossa kauaakaan. On parasta uusia koko pelti, jotta sama kohta ei alkaisi pian taas vuotaa, ja jos reikiä on enemmänkin, on aika alkaa suunnitella peltikattosaneerausta.

Suurentunut ruuvinreikä – tästäkin voidaan kiittää ruostetta – voidaan kuitenkin paikata hyvin luotettavalla tavalla. Vanha naula tai ruuvi irrotetaan ja korvataan suuremmalla tiivisteellä varustetulla kateruuvilla. Kiinnitysten lisäksi peltikatto saattaa kaivata paikkausta myös sisätaitteiden, läpivientien tai kattopeltien saumojen kohdilta. Jiirit ja saumat saadaan paikattua sopivan saumausaineen avulla. Paikkauksesta ei kuitenkaan ole suurta hyötyä, jos paikkaus tehdään ruosteen päälle – onneksi me muistamme tehdä perusteellisen lian- ja ruosteenpoiston ennen peltikaton paikkausta. Puhtaalle pinnalle tarttuvat hyvin niin massaukset kuin peltikattomaalitkin.

Peltilistojen kiinnitys tyypillinen myrskyvauriokorjaus

Myrskyvaurioita ei voida estää, paitsi ehkä tarkistamalla erilaisten kiinnitysten kireys ja lisäkiinnitysten tarve puolivuosittain. Lahot puut kannattaa myös poistaa tontilta, jotta ne eivät kaatuisi tuulella katon päälle. Vahinkoja voi silti sattua. Koko peltikatto on vaarassa irrota, kun tuuli puhaltaa oikein lujaa! Jos näin käy, tai kova tuuli irrottaa katolta peltilistoja, suojapellityksiä, lumiesteitä ja muita kattoturvatuotteita tai IV-hormeja, ota yhteyttä meihin, niin myrskyvauriot korjataan pikaisesti. Otamme peltikattoon syntyneistä vaurioista valokuvat ja laadimme tarjouksen ohella myös työselostuksen, joita tarvitset vakuutuskorvauksia hakiessasi.

Kevättarkastus kertoo lumivaurioista ja korjaustarpeista

Tuhansia kiloja painava lumitaakka voi vaurioittaa yksityisasiakkaan tai taloyhtiön kattoa monin eri tavoin. Lumi voi esimerkiksi naarmuttaa peltikatteen pintaa, mikä toimii alkusysäyksenä katon ruostumiselle. Ruoste alkaa levitä mistä tahansa suojaamattomasta kohdasta, ja kerran peltiin iskettyään se jatkaa leviämistä myös maalipinnan alla. Lumi saattaa myös vääntää kattopeltejä tai suojapellityksiä. Lumen alla oleva vesi saattaa tulla läpi myös rivisaumatun peltikaton saumoista! Vahinkoja saattaa sattua myös keväällä, kun lumi tulee katolta alas. Lumimassa voi irrottaa mukaansa niin lumiesteitä, viemärintuuletushormeja kuin vaikkapa vesikourujakin. Me korjaamme aukottomalla asiantuntemuksellamme kaikenlaiset kattovauriot. Kiirehdimme paikalle ja annamme parhaan tarjouksen harjakaton, pulpettikaton, taitekaton tai mansardikaton korjaamisesta.

Talven ja kevään mittaan katolle sattuneet vahingot tulevat ilmi tarpeeksi aikaisessa vaiheessa, kun katto tarkastetaan heti, kun sen päällä ei enää ole lunta. Jos tilaat meiltä katon keväthuollon eli katon harjauksen ja rännien puhdistuksen, saat katon kuntotarkastuksen kaupan päälle!

Korjatut rännit vetävät nätisti

Vesikourut huolehtivat siitä, että peltikattoa pitkin valuvat tuhannet vesilitrat eivät kastele katon ulkopuuosia, rakennuksen seinää tai talon alapohjaa. Jos kaikki menee niin kuin pitää, valuu vesi katolta vesikouruihin, niistä alastuloputkiin ja siitä esimerkiksi salaojiin. Salaojajärjestelmä ohjaa kosteuden kauas pois talon perustusten luota, sillä sokkelin vesieristys voi pettää, jos maa on todella märkä. Salaojajärjestelmä tarvitsee tuekseen toimivan sadevesijärjestelmän, mutta jos kouruissa on roskia tai rakenteellista vikaa, ei se toimi. Roskat patoavat veden vesikouruun, jolloin se alkaa ruostua ja reikiintyä, ja tulee jäätymään umpeen talven tullen. Estä ruoste-, jäätymis- ja korroosiovauriot, ja teetä rännien puhdistus ammattilaisillamme kaksi kertaa vuodessa. Jos ruoste on jo heikentänyt rännit tai niiden kiinnikkeet, teemme tarvittavat uusimiset. Jos jää on pilannut vesikourujen kaadot, korjaamme tilanteen, jotta vesi poistuu nätisti läpi vuoden.

Ehjän aluskatteen alla on huoletonta asua

Kuten sanottu, voi kattopeltiin tulla reikä, tai se saattaa lähteä tuulen mukaan. Vuotomahdollisuudet eivät lopu vielä tähän: saumaukset saattavat alkaa irvistellä, piipun juuri vuotaa, tai viemärintuuletusputki irrota. Kaikki tällainen voi johtaa kosteuden pääsyyn katon alle. Ilman aluskatetta kattorakenteet kastuvat. Kattoa vesivaurioilta suojaava aluskate pitää tarkastaa puolen vuoden välein. Aluskatteet tehdään laatumateriaaleista, mutta aluskate voi silti vaurioitua. Jos aluskate on väärin asennettu, on vaurioitumisvaara normaalia suurempi. Myös harjatiivisteiden puuttuminen altistaa aluskatteen rikkoontumiselle, sillä harjan tuuletusaukkojen kautta aluskatteelle saattaa ajautua roskia. Roskat estävät aluskatetta kuivumasta, ja kosteus perstuttaa uudemmankin aluskatteen rikki. Olipa syy aluskatteen vaurioitumiselle mikä hyvänsä, korjaamme sen tilanteen vaatimalla tavalla. Aluskate on paras uusia, mutta aina sitä ei ole välttämätöntä uusia ihan kokonaan. Kun olemme korjanneet aluskatteen, voit jättää ämpärit varastoon ja suhtautua huolettomasti myös rankkasateeseen – katto on jälleen tiivis ja toimiva kokonaisuus!

Piipunjuurivuodosta voidaan syyttää tiivisteitä

Piipunjuuri, kattoluukku, viemärintuuletusputki tai jokin muu peltikaton läpivienti tulee tarkastaa usein, jotta tiivisteet osattaisiin vaihtaa ajoissa. Katon lämpölaajenemisesta aiheutuva rasitus on yksi tekijä, mikä syö katon läpivientien tiivisteiden kuntoa. Jos piipunjuuri kuitenkin alkaa vuotaa, tulemme tiivistämään läpiviennin ja korjaamaan kaikki vauriot. Jos vuoto ei ole aivan tuore, voi katon alla olla laho- tai homevaurioita. Tällaisessakin tilanteessa löydämme parhaat ratkaisut tilanteen korjaamiseksi ja katon kunnostamiseksi.

Läpivientivuoto voi johtua muistakin seikoista, kuin vaihtamatta jääneistä tiivisteistä. Ehkä läpivienti oli väärin asennettu? Ehkä tuuli tai lumi kiskoi hormin väkisin irti katosta? Niin tai näin, korjaamme katon ja aluskatteen läpiviennin kohdalta ja teemme tarvittavat toimenpiteet uusien läpivientivuotojen ehkäisemiseksi.

Korjaamme kaiken, mikä korjaamista vaatii

Korjaamme kaiken, mikä katolla korjaamista vaatii, eli hoidamme esimerkiksi kattojiirien saumauksen. Peltikaton sisätaite saattaa alkaa vuotaa esimerkiksi silloin, jos kokematon lumenpudottaja rikkoo jiirin lapion terällä. Suoritamme myös kattoikkunoiden ja -luukkujen korjaukset, esimerkiksi kattoikkunan tiivistyksen tai kattoluukun vaihdon. Lumen notkolle painaman katon oikaisu hoituu myös, samoin räystäslautojen ja -peltien vaihto tai seinällenostopellin tai päätypellin korjaus. Kateruuvien uusimisen avulla voidaan estää monet vauriot jo ennalta – tai jos kattosi on vielä kiinnitetty peltikattonauloilla, vaihdamme ne kateruuveiksi.

Milloin voidaan suorittaa osittainen peltikaton vaihto?

Peltikaton korjaus on paras korvata tekemällä kattoremontti, jos peltikatto on iäkäs tai sen toimintavarmuuteen ei enää voida luottaa (paikkauksista huolimatta). Yksi ainoa reikä katossa voi aiheuttaa katon alle kosteusvaurioita. Katon alapuoliset osat ovat saattaneet kärsiä kondenssivedestä, vaikka katto olisi tiivis. Katon tarkastanut asiantuntijamme osaa suositella parasta tapaa peltikattonne korjaamiseen. Viimeistään katon täyttäessä 50 vuotta pitää alkaa suunnitella katon uusimista – ellei kyseessä ole rivisaumattu peltikatto, mikä kestää jopa sata vuotta. Alumiinista tehty konesaumakatto kestää yli sadan vuoden edestä, ja kuparikatto peräti useamman sata vuotta.

Osittainen peltikattoremontti on yksi mahdollisuus, jos katto on tehty eri-ikäisistä osista, tai jos melko uusi katto on vaurioitunut vain osittain. Osittainen katon vaihto voi tarkoittaa myös pelkän vesikaton eli pelkkien kattopeltien uusimista. Yleensä aluskate on fiksua uusia yhtä aikaa vesikaton kanssa, mutta peltikate voi jostain syystä tulla uusintakuntoon ennen aluskatetta. Kenties aluskate on hajonnut jossain kohtaa matkan varrella, ja on siksi peltikatetta uudempi? Silloinkin voidaan aluskate ja kattorakenteet jättää rauhaan, ja vaihtaa pelkät pellit.

Katon alapuolisia osia, kuten ruodelaudoituksia, voi kuitenkin olla syytä uusia ja kunnostaa. Tällaisessa tilanteessa on paras toteuttaa normaali kattosaneeraus. Mikäli katto on notkahtanut lumitaakan alla, teemme katon oikaisun. Katon tuuletusratkaisujakin voi olla syytä tehostaa. Mitä paremmin ilma vaihtuu, sen parempi: sitä pienempi on kondenssivesivahingon riski. Yksi tapa tehostaa katon tuulettumista on korottaa katon tuuletustilaa, toinen on vaihtaa aluskate hengittäväksi, kolmas taas asentaa uusia ilmanvaihtoputkia ja/tai alipainetuuletin. Lisäeristys voitaan hoitaa kattoa purkamattakin. Uudet eristeet tuovat tullessaan paremman lämmöneristyskyvyn ja energiatehokkuuden.

Pidennä katon ikää peltikattohuolloilla

Korjaamme ja huollamme kaikenlaiset suomalaistaloissa olevat peltikatot, olivatpa ne sitten tiilikuvioituja kattoja, aaltopeltikattoja, lukkosaumakattoja, konesaumakattoja, suoraprofiilikattoja, itsekantavia kattoja tai vaikka sinkittyjä peltikattoja. Myös kupari- ja alumiinikatot tulevat huollettua asiantuntijoidemme toimesta. Katon kaltevuus tai rakennuksen käyttötarkoitus eivät vaikuta palveluhalukkuuteemme tai töiden onnistumiseen. Kun kattosi on aika uusia, toteutamme peltikattoremontin hallittuna ja sujuvana kokonaisuutena. Uusi kattosaneeraus ei kuitenkaan ole ihan heti näköpiirissä, kun kattoa huolletaan pitkin matkaa.

Säntillinen huolto ei vaadi paljoa

Tavallinen aaltopeltikatto, tiilimuotokate tai vaikkapa rivisaumattu peltikatto kannattaa harjata puhtaaksi kahdesti vuodessa, eikä jättää sitä oman onnensa nojaan. Bioroskakuorma altistaa katon ruosteelle, mikä lyhentää katon elinkaarta. Samalla kun harjaamme katon, on helppo toteuttaa vesikourujen puhdistaminen – molemmat ovat osa meiltä tilattua katon kevät- tai syyshuoltoa. Siistit rännit vetävät läpi vuoden, joten ei ole vaaraa siitä, että roiskuvat ja väärään paikkaan joutuvat vedet aiheuttaisivat jonkin sortin kosteusvaurioita taloon. Jokainen peltikattohuolto tai peltikatteen korjaus tarkoittaa ilmaiseksi tarjottua katon kuntotarkastusta. Tämän kuntotarkastuksen perusteella asiantuntijamme osaa tarjota huoltomaalausta, lapetikkaiden korjaamista, aluskatteen tiivistystä, katon reikien paikkaamista, osittaista kattoremonttia, peltien lisäkiinnitystä, kateruuvien vaihtoa tai mitä katto nyt voikin olla vailla. Kun kaikki vauriot paikataan ajoissa ja kattoa maalataan usein, ei katto ala vuotaa, eikä sen alle ala muodostua kosteusongelmia. Kun silmämme haravoivat peltikatteen pintaa ja katon alapuolisten rakenteiden kuntoa, tulevat piilevätkin viat havaittua.

Mitä peltikaton korjaaminen mahtaa maksaa?

Peltikaton korjauksen hintaa kysytään usein, mutta annamme aina saman vastauksen: tarkkaa hintaa ei voida antaa, ennen kuin olemme tutkineet kattosi kuntoon. Jokainen kattokorjaus suunnitellaan erikseen katon iän ja sen vaurioiden perusteella. Joskus riittää pellin tai parin vaihto, kun taas toisinaan tulee aluskatekin uusia. Ehkä tarvitaan laajoja lahovauriokorjauksia? Tilanne selviää paikan päälle tullessamme. Läpivientien määräkin vaikuttaa työtuntien määrään ja sitä kautta katon korjauksen hintaan, hidastaahan jokainen tielle osuva savupiippu tai IV-putki hieman katon kunnostustöitä. Etsimme kuitenkin aina ne parhaat tavat juuri teidän omakotitalonne, mökkinne tai piharakennuksenne katon korjaamiseksi. Emme haaskaa myöskään taloyhtiön tai yrityksen varoja korjaamalla sellaista, mikä ei ole rikki eikä siten tarvitse korjaamista. Joka rakennuksen peltikaton korjaus onnistuu mahdollisimman matalin kustannuksin, kun sitä ovat korjaamassa ammattilaisemme. Työmme ovat yksityisasiakkaille verovähennyskelpoisia, eli ne voi vähentää kotitalousvähennyksen muodossa omien ansio- tai pääomatulojensa verotuksessa.

Peltikaton korjaamisen yhteydessä kattoa voidaan myös huoltaa tai varustella

Ajatus kattoikkunan, kattokuvun tai vaikka aurinkopaneelien hankkimisesta kannattaa tuoda esille, kun pyydät tarjousta kattokorjauksesta – on kustannustehokasta teettää samalla kertaa kaikki kattotyöt! Myös kattohuoltoja voidaan yhdistää katon korjaamiseen. Jos peltikattoa olisi aika jotenkin huoltaa, saat siitä tarjouksen. Kun uusimme ruostuneimmat kattopellit tai tiivistämme vuotavan kattoikkunan, voimme maalata katon, asentaa sadevesijärjestelmään sulanapitokaapelit, pellittää savupiipun tai vaikka uusia kattoluukun. Myös katon lisälämmöneristys tai rännien korjaus onnistuu näppärästi ja edullisin kustannuksin, kun olemme työkaluinemme ja rakennustelineinemme valmiiksi paikan päällä. Peltikatto pitää joka tapauksessa puhdistaa kaksi kertaa vuodessa, joten on hyvä idea teettää tämäkin huolto alta pois samalla kertaa.