Palahuopakaton ongelmat poistuvat korjaamalla

Palahuopakaton korjaaminen ja kunnostus

Moneen eri rakennukseen sopiva palahuopakatto on näyttävä, kestävä ja hyvällä hinta-laatusuhteella varustettu vaihtoehto tavalliselle huopakatolle! Lukuisista paanuista asennettava palahuopakatto sopii moneen lähtöön, mutta ei kovin loiville tai tasaisille katoille. Muutoin palahuopakaton ylläpitäminen ja korjaaminen on hyvin samankaltaista kuin tavallisenkin huopakaton kanssa. Sammalet, auringon kuivattavat ultraviolettisäteet ja kokemattomat huoltajat ovat molempien katteiden suurin uhka. Kovalla harjalla harjaaminen tai kovalla vedenpaineella peseminen ovat ehdottomasti kiellettyjä, olipa katto rullatavarana tai laattoina myytävästä huovasta asennettu.

Huollata ja korjauta palahuopakattosi ammattitaitoisesti ja luotettavasti toimivilla ammattilaisillamme! Kunnostamme bitumipaanukatot kilpailukykyisin hinnoin ja ainutlaatuisin asiakaseduin. Joka kerta kun liikumme omakotitalon, rivitalon, piharakennuksen tai vaikka rantamökin katolla joitain kattotöitä tehden, tarjoamme ilmaisen katon kuntotarkastuksen kaupanpäällisiksi. Tämän tarkastuksen jälkeen kuulet ammattilaisen mielipiteen kattosi kunnosta, ja jos on syytä tehdä jotain kattosi hyväksi, saat siitä reilun tarjouksen. Tarjous saattaa koskettaa vaikkapa katolta irronneiden paanujen liimaamista kumibitumiliimalla, piipun juuren tai jonkin muun kattoläpiviennin tiivisteiden uusimista tai vuotavien vesikourujen korjausta. Tarpeen mukaan tarjoamme myös erilaisia kattohuoltoja, esimerkiksi sammaleiden poistoa, joilla bitumipaanukatto pidetään toimivana ja tiiviinä.

Palahuopakattojen korjaustöissä kysytään asiantuntemusta

Ei ole samantekevää, kuka palahuopakattosi korjaa. Väärin toteutettu korjaus ei auta, ja voi itse asiassa jopa pahentaa tilannetta. Asiantuntevimmat korjaajat rintamamiestalon, navetan tai vaikka kerrostalon laattakaton korjaus- ja kunnostustöihin saat tästä osoitteesta. Me laitamme katon kuntoon riippumatta katon koosta, rakennuksen käyttötarkoituksesta tai sijainnista, katon kärsimien vaurioiden laajuudesta tai katon iästä riippumatta. Kunnostamme myös kairassa tai vaikka saaressa sijaitsevien rakennusten katot. Samaa huolellista, asiakaslähtöistä ja kustannustehokasta palvelua on luvassa, olipa kyse yhden reiän paikkauksesta tai pahan katon vesivahingon korjaamisesta. Yksi pikkureikä paikataan paikkapalan ja liiman avulla, kun taas katon vesivahinko edellyttänee katon, katon rakenteiden sekä katon lämmöneristeiden uusimista. Teemme myös kattojiirien saumaukset, räystäslautojen uusimiset ja kaikki katon tarvikkeita ja katon läpivientejä koskevat korjaustyöt. Ei ole sellaista kattotyötä, joihin ei meistä olisi!

Vuotavan palahuopakaton tiivistys – miten edetä?

Palahuopakatteeseen voi tulla reikä, ja katto pitää tiivistää. Katto saattaa vuotaa myös saumoista, jiireistä tai läpivienneistä. Paras tapa edetä vuotavan palahuopakaton korjauksen kanssa on ottaa yhteyttä meihin ja tilata katon korjaus. Ammattilaisen suorittama kattokorjaus antaa nopean, luotettavan ja pitkäkestoisen avun. Kattoreiän takana voivat olla katolla olleet sammalet, tai lumen mukana katosta irronnut ilmanvaihtohormi. Sauma on voinut pettää esimerkiksi lumen aiheuttaman paineen alla. Jos palahuopakaton aluskate toimii kuten pitää, ei vesi pääse katon rakenteita kastelemaan. Mikäli aluskate on viallinen, tällöin home- ja lahovaurioiden vaara on käsin kosketeltava.

Jotta palahuopakatto saadaan taas kuntoon, tulemme paikan päälle tutkimaan katon ja suunnittelemaan sen korjauksen. Kun tiedämme, miten paljon puuosia, vesikatetta ja aluskatetta on korjattava, voimme antaa kiinteän tarjouksen katon korjaamisesta ja kertoa, kauanko siihen menee aikaa.

Jos katon alla on kuivaa, saattaa riittää katon täsmäpaikkaus, eli paikkapalan liimaaminen paikoilleen tai saumojen, jiirien ja läpivientien tiivistäminen erityisten massojen ja tiivisteiden avulla. Mikäli katon alapuoliset osat ovat kastuneet, edessä on mittakaavaltaan isompia kattotöitä, ehkä jopa palahuopakattoremontti. Vesikatteen ohella myös aluskate on kunnostettava sellaiseksi, ettei se enää vuoda. Katon alla olevat puuosat pitää kuivattaa tai vaihtoehtoisesti uusia, ja uusimista vaativat myös puhallusvillat tai eristeet. Eristeet eivät suinkaan välttämättä kuivu itsekseen, vaan niihin alkaa muodostua hometta.

Aluskatteen merkitys on palahuopakatossa korvaamaton

Pieni palahuopakatto ei ehdi vaurioittaa katon rakenteita, kunnes se havaitaan ja korjataan, jos aluskate pelaa normaalisti. Palahuopakaton kunto tulee tarkastaa puolen vuoden välein, joten sitä pidempään katto ei ehdi vuotaa. Jos tuona aikana kattorakenteisiin ja eristeisiin on päässyt vettä, on aluskatteessa jotain vikaa. Kattovuodon jälkeisiin töihin kuuluu ehdottomasti aluskatteen korjaaminen, voihan katto alkaa vuotaa vielä uudestaan noin 40-vuotisen elinkaarensa aikana.

Huopakaton aluskatteen korjaus ei ole mikään liimaa-paikkaa projekti, vaan vaatii useimmiten laajempaa korjausta. Jos aluskatevaurio on paikallinen ja on sopivassa kohdassa, voidaan katon kohta mahdollisesti korjata sivuttaissuunnassa kattotuolivälin verran. Tarvittaessa uusimme koko aluskatteen. Aluskatteen vaihto edellyttää vesikatteen avaamista, mutta tähän korjaustyöhön kannattaa investoida katon vesivahinkojen torjumiseksi.

Lumi ja myrsky voivat aiheuttaa yllättäviä korjaustarpeita

Talven mittaan palahuopakaton päälle saattaa kertyä liikaa painoa katon rakenteiden kantokykyyn nähden. Esimerkiksi aaltopeltikatolta lumet valuu yleensä pois itsekseen, mutta bitumikaton karhealle pinnalle lunta saattaa kertyä vaarallisen paljon. Kevään mittaan lumikuorman paino voi kasvaa useisiin tuhansiin kiloihin. Myös lumen kinostumista vain jiirien päälle voi esiintyä, ja epätasainen kuormitus on katon rakenteille vielä haasteellisempaa. Tilaa lumenpudotus palahuopakatolta ajoissa, niin monet lumen aiheuttamat vauriot voidaan välttää. Jos katto kuitenkin painuu notkolle tai lumi saa katon saumat vuotamaan, ota yhteyttä saadaksesi nopeaa ja ammattitaitoista korjausapua. Korjaamme tilanteen silloinkin, jos lumi on irrottanut katolta tikkaat, rännit tai hormit.

Lujaa puhaltava myrskytuuli saattaa myös kohdella bitumipaanukattoa kaltoin. Katto-, seinä- tai palotikkaat saattavat irrota, samoin piipunhattu, aurinkopaneeli tai vaikka koko katto. Me suoritamme niin pienet kuin isotkin myrskyvauriokorjaukset – myös katon päälle kaatuneen puun aiheuttamat. Myrskyvaurioista saattaa saada korvausta vakuutusyhtiöltä, siksi kuvaamme ja dokumentoimme palahuopakaton vauriot.

Palahuopakaton tiivistys ajoissa ehkäisee kattovuodot

Moni kattovuoto saa alkunsa katon läpivienneistä, katon saumoista tai jiireistä, siksi tarkastamme niiden kunnon aina palahuopakatolla liikkuessamme. Tarkastuksen päätteeksi kerromme asiakkaalle tämän katon kunnosta, ja suosittelemme mahdollisesti tarvittavia huoltoja ja korjauksia. Esimerkiksi huonokuntoinen kattoikkuna tai -luukku tulee joko vaihtaa tai korjata. Jos sen tiivisteet jo vuotavat, uusimme tiivistyksen, korjaamme aluskatteen kattoikkunan kohdalta ja tarkastamme, onko puuosia kunnostettava tai eristeitä uusittava. Kaikkien katon läpivientien, eli niin kattoikkunan ja -luukun kuin esimerkiksi savupiipunkin tiivisteiden kulumista on säntillisesti seurattava, jotta tiivisteet voitaisiin uusia ennen niiden haurastumista ja kattovuotoja. Mikään ei ole ikuista, vaan kaikki tiivisteet ja myös itse kattohuopa kuluvat aikojen saatossa. Katon läpivientiin liittyvä ongelma voi olla myös se, että läpiviennin kohdalta tippuu lämpimän ja kylmän ilman kohtaamisesta aiheutuvaa kondenssivettä. Teemme tuolloin kaikki tarvittavat tiivistykset ja eristykset, joilla kosteuden muodostuminen ehkäistään. Kondenssikosteus on yhtä haitallista kuin katon läpi valuva sade- ja sulamisvesi.

Myös saumat ja jiirit ovat tavallisia paikkoja huopakaton vesivuodoille. Saumat kuluvat ja kattojiirin päällä saattaa olla reilusti enemmän lunta kuin muualla katossa, joten näiden kohtien kuntoa on myös seurattava silmä kovana. Uudelleensaumaus auttaa ehkäisemään vuodot, mutta jos vuoto on jo tapahtunut, kunnostamme vauriot ja teemme tarvittavat tiivistykset uusien vahinkojen ehkäisemiseksi. Jotta läpiviennit, jiirit ja saumat eivät aiheuttaisi ongelmia, teemme ilmaisen kattotarkastuksen kaikkien meiltä tilattujen kattotöiden yhteydessä. Tämän tarkastuskierroksen aikana tutkimme myös kattotarvikkeiden, kattorakenteiden ja muun muassa katon sadevesien ohjauksen eli sadevesijärjestelmän kunnon.

Kattoturvatuotteista riippuu paljon

Kattotikkaat, kulkusillat, putoamissuojat, kattopollarit ja muut kattoturvatuotteet ovat olennainen osa kattoa, ja koska katon turvallisuus riippuu niiden kunnosta, on ne tarkastettava usein. Kuten rakennusmääräykset ohjeistavat, on jokaiselle säännöllistä huoltoa tarvitsevalle katolle päästävä kiinteää ja turvallista reittiä pitkin. Käytännössähän joka ikinen katto tarvitsee säännöllistä huoltoa, mutta omakotitalon tai kesämökin katolla on pelkän katemateriaalin lisäksi myös muita säännöllisesti huollettavia ja toisinaan korjattavia kohteita – esimerkiksi aurinkopaneeleita, ilmanvaihtokoneita, sadevesijärjestelmä ja savupiippu. Savupiippu on nuohottava säännöllisin väliajoin, jotta noki ei aiheuta tulipalovaaraa.

Talo- eli seinätikkaiden ja lapetikkaiden avulla katolle voidaan järjestää turvallinen kulkureitti. Rakennusmääräykset kertovat, kuinka jyrkälle ja korkealla katolle tarvitaan myös lumiesteitä, kattosiltoja ja palotikkaita. Esimerkiksi kerrostalon katolle tulee myös turvakaiteita, työskentelytasoja sekä savunpoistoluukkuja, mitkä poistaisivat näkyvyyttä estävän savun pelastusreiteiltä mahdollisessa hätätilanteessa. Asennamme, korjaamme ja huollamme kaikki kattoturvatuotteet. Kauttamme saat tutkitusti turvalliset, korroosionkestävät ja tasokkaat kattoturvatuotteet ja kaikki niihin liittyvät työt. Tarkistamme aina katolla liikkuessamme, ovatko kattoturvatuotteet tukevasti kiinni katossa, ja onko niissä ruosteen, lumen tai myrskyn aiheuttamia korjaustarpeita. Jos kattotikkaat putosivat katolta, kiinnitämme ne takaisin korjaten samalla katon, saat meidän kauttamme myös mahdollisen savunpoistoluukun koelaukaisun.

Jää, ruoste tai lumi – mikä rännit rikkoikaan, me saamme ne korjattua

Vaikka vesikourut – varsinkin teräskourut – ovat hyvin kestäviä, voivat jää, ruoste ja lumi rikkoa ne. Jään paino saattaa pilata vesikourujen kaadot, eivätkä ne enää vedä kunnolla. Jää voi tehdä rännistä niin painavan, että sen kiinnitys irtoaa ja se putoaa alas. Varsinkaan ruostuneisiin kiinnikkeisiin ei voi kunnolla luottaa, ja jäähän pahentaa korroosioitumista. Myös kova myrskytuuli tai alas putoava kattolumi voi irrottaa vesikourut katon reunalta.

Jos vesi jää ränneihin, kouru ruostuu. Ruoste reikiinnyttää teräksen hitaasti mutta varmasti. Jos kourussa on reikiä tai lehtitukkeita, se vuotaa kastellen talon julkisivun ja mahdollisesti perustuksetkin. Paras tapa estää vuotoja ja kosteushaittoja sekä ruostumista ja jäätymisvaurioita on puhdistaa sadevesijärjestelmä kahdesti joka vuosi. Jos ongelmia kuitenkin esiintyy, uusimme huonokuntoisen rännin ja tarvittaessa myös kiinnikkeet ja syöksyputket.

Mikään ei jää korjaamatta, ei edes räystäslaudoitus

Kun tulet asiakkaaksemme, tulet huomaamaan, että palvelemme varsin monipuolisesti. Edes savupiipun pellitys tai katon ulkopuuosat eivät jää meiltä korjaamatta! Jos talossa on tulisija, kuuluu siihen tietenkin savupiippu. Piipunhatulla sekä piipunpellityksillä suojattuun piippuun ei pääse sade- tai sulamisvettä, mutta jos hormiin pääsee kosteutta, alkaa se rapautua. Hormin laastin koloihin kertyvä kosteus johtaa vähitellen jäätymisvaurioihin, eli hormin laasti alkaa asteittain rapautua. Nokipalovaara pahenee, sillä edes nuohooja ei saa nokea koloista ja halkeamista pois. Tiiletkin rupeavat irtoilemaan, jos rapautuminen saa rauhassa jatkua.

Oikea tapa korjata talon savuhormi on hormin pinnoitus, mutta jos piippu on osittain jo sortunut, täytyy se muurauttaa uudestaan. Pinnoitus voidaan tehdä koskematta katon rakenteisiin, joten se on erinomainen tapa saneerata savuhormi. Lopuksi tehdyt laadukkaat peltityöt ehkäisevät uudet vauriot. Pellitykset varmistavat piipun juuren tiiviyden ja piipunhattu suojaa hormin sateen ohella myös roskilta. Kuiva ja ehjä hormi vetää nätisti ja varaa lämpöä paremmin. Tarvittaessa meiltä luonnistuu myös savupiipun maalaus.

On hyvä maalata räystäslaudat usein, sillä ränneistä roiskuva vesi voi saada ne lahoamaan. Myös otsalaudat voidaan maalata yksin tein. Jos katon puuosat alkaisivat lahota, voisivat lahovauriot levitä muualle kattorakenteeseen. Jo syntyneet lahovauriot kunnostetaan uusimalla kyseiset puuosat.

Miten valita oikea tapa kunnostaa palahuopakatto?

Bitumipaanukaton korjaus, osittainen katon vaihto vaiko täydellinen kattosaneeraus – mistä tietää, mikä on oikea tapa korjata katto? Jotain osviittaa antaa katon ikä, sillä kovin vanhan katon korjaamiseen ei kannata enää panostaa. Koska vanha ja haurastunut katto olisi pian korjattava uudestaan, on yli 40-vuotias katto paras uusia. Tarkka selvyys parhaasta tavasta katon korjaamiseksi saadaan, kun otat yhteyttä meihin. Asiantuntijamme tutkii talosi katon ja kertoo havaintojensa perusteella, onko katto korjattavissa paikkaamalla, pitääkö pintahuopa ja aluskermi vaihtaa (eli suorittaa osittainen kattoremontti) vai onko koko palahuopakatto paras uusia.

Mikäli kattohuopa on vasta elinkaarensa puolivälissä mutta osoittaa jo kulumisen merkkejä, voidaan katon uusiminen korvata pinnoittamalla palahuopakatto uudestaan. Tämän edellytyksenä on se, ettei katon alla ole kosteusvaurioita. Uusi pinnoite antaa huovalle elinvoimaa ja elastisuutta, ja katosta tulee uudenveroinen vielä parinkymmenenkin vuoden ajaksi.

Saako palahuopakaton korjaukseen rahoitusta?

Kun palahuopakatto vuotaa tai siinä on muuta kunnostettavaa, ei korjauksen hintaa kannata alkaa arvailla, vaan pyytää oikopäätä tarjous. Tulemme tutkimaan tilanteen usein paikan päälle voidaksemme antaa tarkan ja täsmällisen tarjouksen. Jos vaurio on vain katteessa, on korjaus edullisimmallaan – siksi palahuopakatto kannattaakin korjauttaa aina heti, kun uusi vaurio havaitaan. Jos ongelmat ulottuvat jo yläpohjaan asti, tulee korjaaminen kalliimmaksi. Reiät, kuprut, puutteet ja muut vauriot havaitaan ajallaan, jos toimitaan suositusten mukaisesti eli tarkastetaan katto kahdesti vuodessa.

Me teemme aina yhtä järkevän tarjouksen katon korjaamisesta. Työ ja materiaalit hinnoitellaan todellisten kustannusten mukaan, eikä lätkitä päälle turhia hyvänmiehenlisiä. Emme harrasta väliaikaisia paikkauksia, vaan tahdomme aina korjata kattosi kestävästi ja luotettavasti. Emme kuitenkaan korjaa sitä, mikä ei ole rikki, emmekä tee omavaltaisia päätöksiä: keskustelemme aina asiakkaan kanssa, ennen kuin alamme tehdä joitain lisäkorjauksia tai -huoltoja. Jos etsit hyvää ja joustavaa lainaa palahuopakaton korjaukselle tai palahuopakattoremontille, löydät kotisivuiltamme luotettavan yhteistyökumppanimme tarjoaman rahoituksen.

Vähennä korjaustarpeita huolloilla

Aikaisessa vaiheessa toteutettu palahuopakaton korjaus on edullisempi kuin liian myöhään teetetty, ja vielä enemmän voi säästää rahaa huoltamalla kattoa säännöllisesti. Jossain vaiheessa jokaista kattoa on jollain lailla korjattava, mutta huoltojen ansiosta korjaustarpeet tulevat vastaan harvemmin. Katon ja vesikourujen puhdistus vähentää sammaleiden kasvua ja erilaisia kosteushaittoja. Puhdistus ja samalla toteutettu kattotarkastus ovatkin palahuopakaton huollon kulmakivi. Kattohuopa saa pinnoitteen avulla suojaa vedeltä, lumelta, jäältä, sammaleilta, ilmansaasteilta, mekaaniselta rasitukselta ja auringon porotukselta. Sirotepinta kuitenkin kuluu, ja bitumi paljastuu. Suojaamaton bitumi voi johtaa katon reikiintymiseen ja umpilaudoituksen sekä yläpohjan kastumiseen. Palahuopakatto kannattaakin uudelleenpinnoittaa noin puolivälissä elinkaartaan. Vaikka katto vaikuttaisi olevan uusimisen tarpeessa, ei katon vaihtoa välttämättä tarvita, sillä katon puhdistus, tiivistys, pesu ja uusi pinnoite saavat katon uudenveroiseksi! Palahuopakattoremonttia ei voi sivuuttaa, jos katon alla olevat rakenteet ovat lahoamaisillaan. Laho leviää nopeasti rakenteissa, eivätkä kohta enää jaksa kannatella katon painoa.