Huopakatto pitää korjaamalla pintansa liki puoli vuosisataa

Huopakaton korjaaminen ja kunnostaminen

Huopakatto kestää noin 40 vuotta, ehkä hieman enemmänkin, kun sitä korjataan ja huolletaan. Halkeamia ja reikiä ei tietenkään katossa saa olla, ettei se vuotaisi. Katto pitääkin tarkastaa kahdesti vuodessa, jotta kaikki reiät osataan korjata heti niiden ilmestyttyä. Myös saumojen ja läpivientien tiivisteet pitää tarkastaa, sillä ne saattavat alkaa vuotaa, kun bitumikatolle alkaa kertyä ikää. Valitse meidät luottokumppaniksesi bitumikaton ylläpitoon, niin kattosi pitää pintansa huolimatta auringosta, pakkasrapautumisesta, sammaleista ja muista kasvustoista tai mekaanisesta rasituksesta (kuten painavista lumimassoista ja huoltotoimenpiteiden aikaisesta päällä kävelemisestä). Meiltä saat parhaan avun bitumikaton paikkaamiseen, irronneiden palahuopapaanujen liimaamiseen, ilmakuplien aukileikkaamiseen, huopakattovuodon korjaamiseen, huopakaton saumauksiin ja tietenkin myös bitumikattoremonttiin, kun se lopulta on ajankohtainen.

Laadukasta huopakattotyötä luvassa!

Painumia, repeämiä tai kupruilua ei saisi bitumikatolta löytyä. Jos tällaisia merkkejä tai muita vaurioita paljastuu, on se selvä merkki siitä, että bitumikatto tarvitsee välitöntä korjausta. Luotettava ja asiantunteva apu kaikenlaisiin huopakatto-ongelmiin löytyy meiltä. Pyydä tarjous aumakaton, pulpettikaton, tasakaton tai vaikka harjakaton korjaamisesta, niin laskemme kilpailukykyisen hinnan juuri sinun bitumikattosi kunnostamiselle. Riippuu tapauksesta, paikataanko huopakaton reiät, vai onko järkevämpää uusia pintahuopa. Jos katolla alkaa olla jo ikää, on luotettavin tapa korjata se suorittaa huopakattoremontti.

Bitumikaton korjaus paikkaamalla tai uusimalla – varsinkin huovan aukileikkaaminen ja tiivistäminen – on haasteellista. Siksi puuhaan ei kannata ruveta itse, vaan ottaa yhteyttä huopakattoasiantuntijoihimme. Me pystymme takaamaan, että kate toimii moitteetta korjauksen jälkeenkin. Olipa kyse kattovuodon korjaamisesta, katon varustelusta tai välikaton tuuletusratkaisujen parantelusta, me olemme kattofirma paikallaan.

Paikkapalalla reiät kuntoon

Bitumikattoon tulleiden reikien päälle asetetaan paikkapala, mikä liimataan kiinni – tätä bitumikaton paikkaaminen on yksinkertaisimmillaan. Jos reiät ovat suuria tai reikiä on paljon, kannattaa harkita uuden ja täysin vedenpitävän vuodan asentamista vanhan tilalle. Toisaalta, jos reikiä on paljon, on katon alle saattanut päästä kosteutta. Tutkimme tarkoin, tuleeko katon alapuolisia rakenteita yksin tein kunnostaa.

Muita paikkauksia, joita bitumikatolla voidaan tehdä, ovat auenneiden saumojen paikkaus, huopakaton tiivistys läpiviennin tai jiirin kohdalta sekä ”höyrypussien” eli pullistumien korjaus aukileikkaamalla. Katon saumat voivat avautua siksi, että auringossa tapahtunut kuivuminen on saanut katon menettämään joustavuutensa, tai että sammalten juuret ovat työntyneet niistä läpi pyrkiessään siirtämään kosteutta aina vain syvemmälle katteen alle. Saumat voivat pettää myös katolle jääneen seisovan veden takia – katolle jää seisovaa vettä, mikäli kattokaivo ei vedä, tai jää tukkii sulamisveden matkan kohti vesikouruja. Saumat tulee saumata uudelleen, jotta vettä ei pääsisi yläpohjaan, ja jotta tuuli ei pääsisi kermin alle ja alkaisi repiä huopavuotaa.

Läpivienti alkaa helposti vuotaa, jos sen tiivisteiden kuntoa ei seuraa. Tiivisteet kuluvat kosteuden ja kattolumen takia. Jiiri on myös altis vuotamaan, koska juuri sisätaitteen kohdalla suurimmat lumimassat tuppaavat kertymään. Paineen alla oleva vesi saattaa valua saumoista läpi. Jos läpivienti (esimerkiksi antennin, huippuimurin tai aurinkopaneelien) läpivienti tai katon sisätaite vuotaa, teemme tarvittavat tiivistykset ja kunnostamme kosteuden jo aiheuttamat jäljet.

Höyrypusseja muodostuu bitumikattoon silloin, kun kosteutta pääsee kermikerrosten väliin. Kosteudesta tulee vesihöyryä, kun se lämpiää. Nesteen tilavuus kasvaa, ja huopakerrosten väliin syntyy painetta – lopputulos on paljaalla silmällä katteen pinnassa näkyvä pullistuma. Koska ilmakupla voi aikanaan rikkoa katteen pinnan, tulee kupru leikata auki ammattilaistemme toimesta. Haava tehdään vesitiiviiksi massoilla.

Huopakattovuodon korjaamiseen monta tapaa

Vuotavan huopakaton korjaamiseen on monta tapaa, joista paras selviää heti, olemme tulleet paikan päälle tilannetta lähemmin tarkastelemaan. Samalla esitämme tarjouksen katon korjaamisesta jälleen tiiviiksi ja toimivaksi. Ennen kuin olemme valmiita puhumaan tarkoista hinnoista tai keskustelemaan kanssasi lisää kattosi tulevaisuudesta, meidän on nähtävä katto omin silmin, ja tehtävä visiitti katon alla. Tasakaton alle ei näe, ellei rakenteita pureta. Näin on pakko tehdä, jotta saamme kokonaiskuvan kattovuodosta. Rakenteiden kunto on suurin yksittäinen tekijä, minkä perusteella työsuunnitelma ja tarjous laaditaan.

Mikäli katto ei ole vuotanut kauaa, selvitään korjaustöistä pienin kustannuksin. Ihanteellisessa tapauksessa aluskate on pysynyt kunnossa estänyt veden pääsyn alusrakenteisiin. Aluskatteen ansiosta kattorakenteista tai eristekerroksesta ei löydy kosteutta, eikä niitä näin ollen tarvitse uusia. Tällaisessa tilanteessa me vain paikkaamme katossa olleen reiän ja tarkastamme kaupan päälle koko katteen ja kaikki sen elementit, jotta havaitsisimme kaikki muutokset ja puutteet, mitkä saattaisivat muuttua kattovuodoiksi. Voimme tarjota myös huoltoja, joiden avulla bitumikatteen rasituksensietokykyä voidaan tukea. Tällainen katon yleistarkastus tarjotaan kaupan päälle kaikkiin tekemiimme huopakattotöihin!

Joudumme suosittelemaan kattoremonttia, jos kattovuoto on kestänyt pidemmän aikaa, ja katon alla on laho-, kosteus- ja homevaurioita. Tällöin vanha huopakatto ja aluskate puretaan, kastuneet puurakenteet kunnostetaan ja märät eristelevyt tai -villat uusitaan. Kokonainen huopakattoremontti on hintavampi kuin katon täsmäpaikkaus, mutta märkiä eristeitä ei voi jättää uusimatta eikä kastuneita puuosia kunnostamatta. Kastuneet rakenteet lahoavat, eivätkä enää jaksa kannatella kattoa. Märkiin eristeisiin alkaa kasvaa mikrobikasvustoja todella nopeasti, ja silloin voidaan joutua tekemisiin jopa erilaisten terveysongelmien kanssa.

Vuodenajat koettelevat huopakaton kuntoa

Neljä vuodenaikaamme koettelevat jokainen huopakattoa, mutta hieman eri tavoin. Talven lumet saattavat olla huopakaton rakenteille liikaa, tai sitten ne saattavat aiheuttaa sauma- ja läpivientivuotoja. Kesän ja syksyn kovat tuulet taas saattavat aiheuttaa erilaisia myrskyvahinkoja, kuten kaataa puun katolle. Jos huopakattosi vaurioituu lumen tai myrskyn takia, soita korjaajamme paikalle. Saamme korjattua pahaltakin näyttävät vauriot.

Tasakatto on erityisessä vaarassa vaurioitua talvella, sillä tasakatolle kertynyt lumitaakka saattaa osoittautua liian painavaksi. Tasakatolle kasautuvan lumen määrää kannattaakin seurailla, ja ottaa yhteyttä heti, jos lumen määrä uhkaa saavuttaa vaaralliset mittasuhteet. Lunta voi kasautua paksulti myös jyrkemmälle katolle, sillä kattohuovan karhealla pinnalla lumen on hyvä pysyä. Katto voi painua luokalle, mutta katot rakennetaan nykyään hyvin kestäviksi: todennäköisimmät lumivauriot uudehkoilla satulakatoilla liittyvät siihen, että lumen paino saa saumat tai läpiviennit vuotamaan, tai löystyttää erilaisten kattotarvikkeiden kiinnitykset. Kun lumi viimein tulee alas katolta, saattavat rännit, aurinkopaneelit ja muut kattotarvikkeet seurata mukana. Voi käydä niinkin, että katon reunalla ollut jääpaanne on estänyt lumen sulamisvettä poistumasta katolta, ja sulamisvesilammikosta on tihkunut vettä katon alle.

Yleisiä myrskyvahinkoja bitumikatolla ovat repeytynyt kate (jos tuuli on päässyt vuotien alla huonokuntoisen saumojen kautta) ja tuulen irrottamat kattotarvikkeet. Harvinaisempaa on puun kaatuminen katolle tai koko katon tempautuminen tuulen mukaan. Olipa kyse irronneista suojapellityksistä tai puun alle hajonneista kattorakenteista, saamme katon jälleen kuntoon. Otamme vaurioista valokuvat ja laadimme muutkin dokumentit, joiden avulla voit hakea kotivakuutuksestasi korvausta katon myrskyvahinkojen korjaamiseen.

Aluskatettakin voi joutua korjaamaan

Aluskate suojaa katon alla olevia puuosia ja eristeitä kattovuodoilta, joten se on olennainen osa jokaista toimivaa bitumikattoratkaisua. Katto voi alkaa vuotaa niin normaalin kulumisen ja haurastumisen kuin myöskin odottamattomien myrsky- ja lumivaurioiden takia. Jos katon alle alkaa tulla vettä, estää aluskate veden pääsyn katon puurakenteisiin tai yläpohjan villoihin. Koska aluskate kuuluu asentaa kaikkia katon läpivientejä vasten, suojaa se myös piipunjuuri- ja muilta läpivientivuodoilta.

Aluskate kestää vesikatteen kanssa yhtä pitkään – teoriassa. Ehkä aluskatteen päälle on jäänyt seisovaa vettä – silloin se on voinut haurastua ja alkaa vuotaa. Huonokuntoinen aluskate vuotaa, eikä siitä silloin ole sanottavaa hyötyä.

Kaikkien kattojen aluskatteet korjataan yläkautta. Kattohuopaa on siis purettava niin, että vaurioitunut aluskate saadaan purettua ja uusittua. Koko aluskatteen uusimista pitää harkita, jos aluskate on kauttaaltaan huono. Kun uusi aluskate on kiinnitetty paikalleen, on aika asentaa vesikate. Vanhaa kattohuopaa ei ehkä kannata kiinnittää enää paikoilleen. Kattohuovan käyttöikä vaihtelee 20–40 vuoden välillä. Kolmekymppistä huopaa ei ehkä ole taloudellista asentaa takaisin katolle, sillä se jouduttaisiin kuitenkin muutaman vuoden sisään uusimaan. Jos kate on vaikkapa parikymppinen, se voidaan pinnoittaa uudelleen, ja näin varmistaa sen toiminta loppuajaksi.

Kattotarvikkeiden korjaus ja vaihto

Ammattilaisemme korjaavat kaikki katon varusteet kattoturvatuotteista kattoikkunoihin sekä savupiipun, mikä saattaa rapautua vuosikymmenten vieriessä. Läpivientivuodot ovat tyypillisiä kattotarvikkeisiin liittyviä ongelmia, sekä niiden kiinnikkeiden irtoaminen. Moni huopakaton omistaja joutuu huomaamaan, että myrsky tai lumi on irrottanut lapetikkaat tai lumiesteet katosta. Erityisen herkästi kova tuuli kiskoo irti piipunhatun, onhan se katon korkeimmalla kohdalla. Varsinkin, jos lumen paino on talvien mittaan löystyttänyt kattotarvikkeiden kiinnityksiä, saattaa kattolumen mukana tulla alas koko katon varustearsenaali eli putket, aurinkopaneelit, sillat, ilmanvaihtokoneet, antennit ja rännit. Samalla kattokin vaurioituu. Aina, kun huopakatosta irtoaa jotain väkisin, repeää ja rikkoontuu myös kate. Niinkin voi käydä, että ilmanvaihtohormin tai viemärintuuletusputken juuresta tippuu kondenssivettä.

Meillä on parhaat ratkaisut joka tilanteeseen alkaen savupiipun hormisaneerauksesta ja päättyen katon alle mahdollisesti aiheutuneiden vaurioiden korjaamiseen. Hormi korjataan useimmiten massaamalla, mikä on monesta syystä kätevä idea. Massaaminen onnistuu katon rakenteisiin koskematta, mutta tarjoaa silti luotettavan ja pitkäaikaisen avun. Massaaminen korvataan piipun muuraamisella, jos rapautuminen on jatkunut pitkään ja piippu on poikkeuksellisen huonossa kunnossa. Katolta irronneet kattotarvikkeet, IV-putkesta tippunut kondenssivesi tai esimerkiksi piipunjuurivuoto ovat saattaneet johtaa katon alla olevien rakenteiden kastumiseen. Tällöin kuivatamme puuosat ja uusimme eristeet, sekä teemme muut tarvittavat toimenpiteet asioiden kuntoon laittamiseksi.

Jää ja roskat uhkaavat katon sadevesijärjestelmää

Tasakatolta vedet poistuvat kattokaivojen kautta, mutta näin ei käy, jos kattokaivot ovat tukossa roskien takia. Tukosten ja tulvien ehkäisemiseksi kattokaivot tulee puhdistaa usein. Huopakatolle jää seisovaa vettä, jos kattokaivo ei vedä. Jopa rullatavarana myytävä, todella vedenpitävä tiivissaumakatto saattaa alkaa vuotaa, jos sen päälle jää seisovaa vettä. Luota meihin niin kattokaivojen puhdistamisessa kuin mahdollisten ongelmien korjaamisessa.

Rännien ja alastuloputkien avulla huolehditaan satulakaton (aumakaton, pulpettikaton, taitekaton tai vaikka harjakaton) vedenpoistosta. Avoimiin ränneihin kertyy aina puiden lehtiä ja muita roskia, mitkä johtavat ongelmiin ruosteen, jään ja ylivuotojen kanssa, jos niitä ei puhdisteta. Roskaiset rännit menevät tukkoon ja vuotavat, ja vuotovesi on vaarassa kastella katon ulkopuuosat ja ulkoverhouksen laudat. Vesi voi päätyä aina talon perustuksiin asti. Seisova vesi saa rännit ruostumaan jopa puhki asti, ja pahentaa räystäiden vuotoa. Talvella roskat ja vesi jäätyvät kiinni ränneihin, jolloin ränneistä tulee painavat. Jäätyneiden rännien yli vuotava vesi liukastaa pihamaan ja jäätyy hengenvaarallisiksi jääpuikoiksi katon reunalle, joten on monta syytä sille, miksi rännien vedosta kannattaa pitää huolta.

Jos vesi ei poistu vesikouruista, vika voi olla myös kaadoissa. Ehkä jää on pilannut kourujen kaadot, tai lumi vääntänyt rännit – vai putosivatko rännit kattolumen mukana maahan? Niin tai näin, toteutamme kaikki sadevesijärjestelmän korjaus- ja kunnostustyöt.

Bitumikaton korjaushinta lasketaan tapauskohtaisesti

Ehjästä ja toimivasta katosta ei kannata maksaa liikaa, mutta ihan muutamalla eurolla ei tasokkaasta kattokorjauksesta selviä. Meidän esittämissämme hinnoissa ei ole ilmaa, toimimmehan nykyaikaisella, kustannustehokkaalla tavalla. Laskemme tarkan hinnan jokaisen vuotavan tai muutoin vaurioituneen bitumikaton korjaamiseksi, ja tarjous on aina avaimet käteen -toteutuksesta, joten asiakkaan ei tarvitse joutua appariksi eikä edes loppusiivousta sälytetä tämän niskaan.

Tunnemme tavat, joilla katto korjataan kestävästi. Sama kohta ei enää ala vuotaa, eikä vuotoja ole vähään aikaan luvassa mistään muustakaan kohdasta kattoa, kuuluuhan huopakaton yleiskunnon tarkastus ilman eri veloitusta kaikkiin tekemiimme kattokorjauksiin. Jos huomaamme joitain ongelmia katon kunnossa, tarjoamme niiden kunnostamista katon tiiviyden varmistamiseksi, tai jos katon rasituksensietokyky paranisi esimerkiksi uudella pinnoitteella, tarjoamme tällaista kattohuoltoa. Kirjallisena esitetystä tarjouksestamme on helppo laskea kotitalousvähennyksen osuus. Omakotitalon tai kesämökin katon korjaamisen työn osuuden voi vähentää omassa verotuksessaan. Lopputuloksen edullisuus saattaa hämmästyttää!

Mikä kaikki uhkaa huopakaton kuntoa?

Huopakaton huoltotoimenpiteiden laiminlyönti tai väärä toteutustapa uhkaa huopakaton kuntoa, samoin aurinko ja sammal. Katteen sammaloitumista ja sen kuivumista auringossa voi kuitenkin hidastaa huopakattohuoltojen avulla. Huoltamaton kate ei kestä ehkä kahtakymmentäkään vuotta, siksi kannattaa pitää kiinni huopakaton omasta huolto-ohjelmasta. Kaksi kertaa vuodessa toteutettu puhdistus ja kuntotarkastus sekä tarpeen mukaan tilattu sammalenpoisto ja katon pinnoitus antavat hitsattavalle bitumikermille tai kolmiorimakatteelle parhaat eväät kestää jopa 40 vuotta.

Sammalen poisto ja ehkäisy

Sammalkasvustossa oleva runsas kosteus haurastuttaa bitumikaton ja sammaljuuret avaavat katon saumoja – sammal ei siis kuulu bitumikatolle. Vaan kuinka siitä pääsee eroon? Katolle jo kasvamaan päässyt sammal saadaan pois sammalenpoistoaineella, mikä eliminoi sammalkasvustot niin totaalisesti, ettei uusia sammaleita ala muodostua aikoihin. Mekaanisesti kasvustoja ei saa pois yhtä tehokkaasti eikä yhtä hellävaraisesti, ja juuri hellävaraisuushan on bitumikaton huollossa niin tärkeää.

Sammaleita ja jäkäliä voidaan ehkäistä puhdistamalla katto kaksi kertaa joka vuosi. Puhdistuksessa ei kannata käyttää harjoja, vaan hellävaraista ilmapuhallinta. Samalla suoritamme katteen ehjyyden ja tiiveyden sekä kaikkien katon elementtien ja yksityiskohtien kuntotarkastuksen.

Pinnoitteella kuivumista vastaan

Aurinko ja sen UV-säteet kuivattavat huopakatteen vuosien saatossa. Kuivuttuaan kate lakkaa joustamasta rasitusten alla, ja siksi se halkeilee ja vaurioituu helposti. Paras suoja auringon ultraviolettisäteitä vastaan on huopakattopinnoite, mutta pinnoite kuluu pois ensimmäisten 20 vuoden aikana. Jos pinnoite uusitaan, palautuu huovan joustavuus ja rasituksensietokyky. Lisäksi pinnoite antaa suojaa auringolta, sammaloitumiselta, likaantumiselta, ilmansaasteilta ja pakkasrapautumiselta.

Kokemus tärkeää huopakaton huollossa

Puhdistushuollot, pinnoitukset, lumenpudotukset ja muut huopakattohuollot kannattaa tilata alan ammattilaisilta, jotka tietävät, miten huopakaton huolto kuuluu tehdä. Huopakaton huoltometodit eroavat muista katoista, sillä huopakatolla liikkuessa on aina otettava huomioon sen taipumus vaurioitua helposti. Puhdistamista ei tehdä harjalla, vaan ilmapuhaltimella, jotta harjakset eivät rikkoisi katon kivisirotepintaa. Kesän kuumin hellejakso on aika, jolloin katolle ei ole syytä liikkua lainkaan katon kasvaneen vaurioitumisalttiuden vuoksi. Sammalentuhoaine levitetään katteeseen telalla, ja kattopesussa ei saa missään nimessä käyttää painepesuria. Lumenpudotuskin toteutetaan varovaisesti, jottei lapio tai kola vaurioita kattoa. Kokeneet ja luotettavat ammattilaiset huopakattohuoltoihin saat meidän kauttamme!