Tiilikattoremontilla kestävä ja kustannustehokas katto

Tiilikattoremontilla kestävä ja kustannustehokas katto Meiltä ne sujuvat, nimittäin tiilikattoremontit ympäri Suomen. Tilaat meiltä niin rintamamiestalojen, muiden omakotitalojen, rivitalojen, kerrostalojen kuin kesämökkienkin tiilikattoremontit. Parhaimmat ammattilaiset, ajantasaisin tietotaito ja ihailtava työinto saavat aikaan sen, että jokainen tiilikattoremontti etenee kerrassaan ensiluokkaisesti. Tiilikattosaneeraus suunnitellaan ja suoritetaan aina tapauskohtaisesti, joten aivan ensimmäiseksi tulemme kattosi – näin saamme selville, mikä on paras tapa purkaa ja uusia juuri teidän rakennuksenne katto. Tarkastuksen perusteella saatte tarkan tarjouksen kattoremontin hinnasta ja lisäksi arvion siitä, kauanko katon saneeraamiseen kuluu aikaa. Nopeimmillaan talossasi on kestävä, kustannustehokas ja komea katto jo parissa päivässä. Jos taas katon alla on kosteutta ja kattorakenteita pitää alkaa rakentaa likipitäen alusta asti, aikaa kuluu enemmän.

Esittämämme tarjous, aikataulu ja työsuunnitelma perustuvat katolla havaittuihin asioihin, ja tietenkin asiakkaan esittämiin toiveisiin. Kattoa voidaan uudistaa monin tavoin kattoremontin yhteydessä. Myönnämme tiilikattoremontille aina laatutakuun, ja koska emme riko valmistajan antamia asennusohjeita, myös tiilien omat takuut säilyvät.

Kattotöitä monipuolisesti kaikille katoille

Kun uusimme tiilikattosi, voimme tehdä monia muitakin kattotöitä. Kattotöiden yhdistäminen tarkoittaa kustannussäästöjä, joten listaa jo valmiiksi kaikki toiveesi uuden katon suhteen ja esitä ne kattotarkastusta ja hinta-arviota tekemään tulleelle asiantuntijallemme. Kattoa voidaan korottaa vaikka kokonaisen asuinkerroksen verran. Kattokaltevuutta voidaan muuttaa, katemateriaalia vaihtaa, ja katolle voidaan tehdä uusia läpivientejä (kuten IV-putkia tai aurinkopaneeleita varten). Teemme varmoin ottein ja pesunkestävällä ammattitaidolla kaikenlaiset kattotyöt.

Katon uusimisen yhteydessä kannattaa arvioida myös katon kattoturvatuotevalikoima. Koska kaikki kattovarusteet on kuitenkin purettava uuden katon tieltä, on nyt enemmän kuin helppo uusia lumiesteet, kattosillat ja palotikkaat. Ruosteiset ja vääntyneet vesikourut on ainakin aika uusia, sillä ne paitsi pistäisivät ikävästi silmään uudesta katosta, saattaisivat myös huonolla vedollaan aiheuttaa eriasteisia kosteusongelmia. Kattoluukut, pieneläinesteet, alipainetuuletin ja esimerkiksi piipun pellitys viimeistelevät katon toimivaksi ja pitkäikäiseksi kokonaisuudeksi.

Myös yläpohjassa eli katon alla voidaan tehdä käytännöllisiä uudistuksia. Uudet lämmöneristeet estävät ostolämmön karkaamisen harakoille. Vanhat villat kannattaa uusia kokonaan nykyaikaisiin, jos vesi on päässyt tekemään tuhoja yläpohjassa. Mahdollisen kattovuodon tai kondenssivesivahingon takia joutunemme myös uusimaan lahovaurioisia puuosia. Kondenssivesivahinkoja ehkäistään uusien IV-putkien avulla, kattovuotoja taas pitämällä kiinni katon säännöllisistä huolloista, ennen kaikkea kattotarkastuksista.

Betoni- ja savitiilillä on molemmilla omat kannattajansa

Savitiilikatoilla on paljon, paljon pidempi historia kuin betonitiilikatoilla. Betonitiilet ovat kuitenkin edullisempia ja aavistuksen helppohoitoisempia, joten lähes kaikki tänä päivänä asennetut tiilikatot ladotaan juuri betonitiilistä. Betonitiilikatto yltää jopa 70 vuoden ikään, mutta aito ja perinteikäs savitiilikatto saattaa kestää jopa sata vuotta! Savitiilikatoilla on yhä oma kannattajakuntansa, joihin niiden luonnonmukaisuus, kestävyys ja jäljittelemätön ulkonäkö vetoaa. Betonitiilet pintakäsitellään maalipinnoitteella sekä tehtaalla, että myöhemmin katolla. Savitiiliä ei maalata lainkaan, vaan ne poltetaan yli tuhannen asteen kuumuudessa. Muutaman vuoden välein tehty suojakäsittely palauttaa tiilen alkuperäisen happamuusarvon, ja riittää torjumaan sammaleita. Suoja-aine myös kyllästää tiilet, mikä pitää ne vettähylkivinä ja rapautumattomina. Myynnissä on toki myös lasitettuja savitiiliä, joiden kiilto ja väri poikkeaa tavallisista savitiilistä. Jos et ole vielä vakuuttunut siitä, millaiset tiilet palvelevat paremmin tarpeitasi, auttaa asiantuntijamme mielellään lopullisten valintojen teossa latoen faktoja pöytään.

Tiilikaton kustannukset ovat pieniä saatavaan hyötyyn

Tiilikaton asennus- tai uusimiskustannukset ovat varsin pieniä, kun ottaa huomioon tiilikaton pitkäikäisyyden ja sen ylläpitokustannusten huokeuden. Monikaan katto ei kestä sataa vuotta, mutta savitiilikattopa kestää. Betonitiilikatto voi sekin kestää peräti seitsemän vuosikymmentä. Tällainen suoritus on ihailtava, kun verrataan vaikka huopakattoon, mikä saatetaan joutua vaihtamaan jo 40 vuoden kuluttua asennuksesta. Tiilikatto on myös tyylikäs vaihtoehto, ja sen alla on mukavaa ja huoletonta asua. Kovinkaan tuuli ei irrota tiilikattoa, eikä tiilikaton alla tarvitse kuunnella sateen ropinaa tai paahtua helteellä.

Tiilikaton uusimisen hinta lasketaan tapauskohtaisesti

Tiilien menekki on suoraan riippuvainen katon pinta-alasta, siksi katon koko on tärkeä huomioon otettava seikka kattoremontin hintaa laskettaessa. Talon korkeus ja katon jyrkkyys huomioidaan myös, vaikuttavathan ne asentajien työtuntien määrään ja siten loppusummaan. Kaltevuus ja rakennustelineiden pystytys hidastavat kattoremontin kestoa jonkin verran. Hidastavia tekijöitä ovat myös kattotuotteiden ja läpivientien määrä. Jokainen varuste ja läpivienti on ensin purettava, ja sitten asennettava paikoilleen. Todella tärkeä hintaan vaikuttava tekijä on se, missä kunnossa katon alapuoliset rakenteet ovat. Kaikenlaiset lahovauriot hidastavat kattoremonttia ja aiheuttavat töiden teettäjälle enemmän kustannuksia.

Tiilikattoremontin tarkka hinta voidaan laskea, kunhan olemme käyneet katsastamassa ja mittailemassa kohteen omin silmin – sekä tietenkin haastatelleet asiakasta tämän kattoremonttia ja sen ajankohtaa koskevista toiveista. Asiakkaan toiveiden ja katon tarkastuksen perusteella laskettu hinta on paitsi kilpailukykyinen, myös kaiken kattava. Tarjoamme aina avaimet käteen -pakettia, eli koko kattoremonttia aina sen suunnittelusta sen toteutukseen ja lopuksi suoritettavaan siivoukseen. Huolehdimme myös ympäristön riittävästä suojauksesta kattoa remontoidessamme, tuomme tullessamme tarpeelliset henkilönostimet ja työkoneet, ja toimitamme purku- ja rakennusjätteet oikeaan osoitteeseen eli jäteasemalle.

Milloin tiilikattoremontti on edullisimmillaan?

Tiilikattoremontin hinta riippuu työn määrästä, tarvikkeiden menekistä ja jonkin verran myös toteutuspaikasta ja -ajankohdasta. Edullisimmillaan tiilikattoremontti on silloin, kun ei tarvita muuta kuin tiilien vaihto. Yleensä tosin joudumme rakentamaan aluskatteen ja ehkä kunnostamaan myös kattorakenteita, mutta jos katon alla kaikki on kunnossa, selvittäneen pelkällä tiilien vaihdolla. Tällainen osittainen tiilikattoremontti voi tulla kyseeseen myös silloin, jos katon väri on alkanut tympiä. Monesti on helpompi uusia tiilet kuin alkaa pestä ja maalata kattoa.

Koska jyrkkä katto ja talon korkeus tarkoittavat tarvetta työskentelytelineille, on loivahko katto ja matala talo kohde, missä kattoremontti voidaan toteuttaa mahdollisimman edullisesti. Jos katolla ei ole muita läpivientejä kuin savupiippu eikä muita kattovarusteita kuin lapetikkaat, on katto mahdollista uusia erityisen edullisesti – vaikuttavathan kaikki kattotarvikkeet, jiirit ja muut katon yksityiskohdat asentajien työtuntien määrään.

Kattoremontin yhteydessä asennettavat uudet kattoläpiviennit tai esimerkiksi katon alle tuotavat uudet eristeet eivät kuitenkaan vaikuta hintaan niin paljoa, että ne kannattaisi jättää kustannussyistä teettämättä. Kattotöiden teettäminen yhtä aikaa katon uusimisen kanssa tulee edulliseksi, joten nyt jos koskaan on aika päivittää katto vastaamaan omia tarpeita ja toiveita.

Kattotiilien vaihdon jälkeen ei tarvitse pelätä kattovuotoja

Kattotiilien vaihto on paras tapa toimia, kun katto alkaa osoittaa vanhenemisen, kulumisen ja haurastumisen merkkejä. Kattotiilet saatetaan joutua uusimaan jo ennen, kuin niiden tekninen käyttöikä on ohi. Jos kattohuoltoja on laiminlyöty, tiilet voivat olla pahoin rapautuneet jo 30 vuoden kuluttua katon asennuksesta. Myös myrsky on voinut pudotella tiiliä katolta tai paiskoa katolle oksia, mitkä ovat rikkoneet tiiliä; ehkä kattotiilien kuntoa on heikentänyt lumikuorma tai kokematon kattotyöntekijä. Joka tapauksessa, uudet tiilet kestävät taas pohjoisen ilmastomme aiheuttamia rasituksia, joista vesi ja ennen kaikkea jää ovat kattotiilien pahimmat viholliset. Vanhoihin tiiliin imeytyy kosteutta, ja kun se talven mittaan jäätyy, tiilen rakenne kärsii. Huonoon kuntoon päässeiden tiilien kohdalta voi päästä vettä katon alle. Aluskatteenhan tarkoitus on suojata kattorakenteita vuotovesiltä, mutta myös aluskate voi haurastua ja ruveta vuotamaan, jos se altistetaan pitkään jatkuvalle tai runsaalle kosteusrasitukselle.

Kaikkia katon tiiliä ei ehkä tarvitse vaihtaa, eikä aluskatetta tai kattorakenteita uusia. Asia selvitetään aina perin pohjin. Osittainen tiilikattoremontti tulee luonnollisestikin halvemmaksi, mutta täytyy selvittää, onko se taloudellisesti järkevää. Kannattaako aluskatetta jättää uusimatta, jos se tulee kulumaan loppuun ennen uusia tiiliä?

Jos muuten hyväkuntoisesta katosta puuttuu tiiliä, tai katossa on rikkinäisiä tiiliä, vaihdetaan vain kyseiset tiilet. Töitä nopeuttaa, jos asiakkaan varastosta löytyy varatiiliä. Kattotiiliä ei kuitenkaan kannata hankkia itse lisää, sillä me saamme tiilet lähes poikkeuksetta yksityisasiakasta halvemmalla. Uusimme tiilet ja tarkastamme muun vesikatteen, tiilikaton aluskatteen, sadevesijärjestelmän, muut kattotarvikkeet ja kaikki katon läpiviennit, jotta katolle ei jää muita korjaus- tai huoltotarpeita.

Tiilien uudelleen pinnoitus – korvaako se kattoremontin?

Omakotitalon, rivitalon, kerrostalon tai vapaa-ajan kiinteistön tiilikatto saatetaan voida uudistaa pelkällä tiilien uudelleenpinnoituksella, mutta tämä riippuu sataprosenttisesti katon nykyisestä kunnosta. Jotta saamme selville, voidaanko katto kunnostaa pelkän uuden pinnoitteen avulla, tarkastamme katon pohjia myöten. Jos rakenteet ovat hyvässä kunnossa ja katon tiilistä selkeästi suurin osa on yhä ehjiä, ei ole mitään syytä sille, miksei kattoa voitaisi uudistaa pelkän pinnoitushuollon avulla.

Betonikattotiilet menettävät suojaavan pinnoitteensa noin 30 vuoden aikana. Kun pinnoite ei enää suojaa tiiliä, katto likaantuu nopeammin, ja katolle kasvaa helpommin sammaleita. Vanha ja suojaamaton tiili on huokoinen, joten tiilien sisään pääsee enemmän kosteutta. Tiilet rapautuvat, kun kosteus jäätyy. Leutoina talvina vesi jäätyy ja sulaa yhä uudelleen, ja rapautumista tapahtuu silloin eniten. Betonitiilikaton pinnoitus vaatii katon pesun, sammalentuhokäsittelyn, pinnoituksen/maalauksen ja suojakäsittelyn. Toteutamme tämänkin kattotyön avaimet käteen -pakettina. Lopputuloksena saat katon, mikä kestää vielä noin 40 vuotta, sillä uusi pinnoite suojaa kattoa veden imemiseltä, lialta ja sammaleilta.

Säästät sekä kattoa että rahaa huoltamalla kattoasi

Tiilikattoremontti tarkoittaa aina rahanmenoa, siksi kannattaa yrittää tukea katon kuntoa ja huoltaa kattoa säännöllisesti. Säännöllisesti tehdyt huollot vähentävät myös katon korjaustarpeita ja niihin palavaa rahaa. Varsinkin katon säännöllinen puhdistus harjaamalla on hyvin tärkeä kattohuolto. Katto sammaloituu entistä nopeammin, jos katolla on lehtiä ja muuta bioroskaa. Sammalet ja niiden tiilien väliin ujuttamat juuret nopeuttavat katon rapautumista, joten katon sammaloitumista kannattaa vältellä. Tilaa tiilikaton säännölliset (eli joka kevät ja syksy) tarvitsemat puhdistukset meiltä, niin tarjoamme samalla ilmaisen kattotarkastuksen.

Katto tykkää kattotarkastuksista

Jos tiilikattoa ei joka kevät ja syksy tarkasteta, voisivat kattoon kuluneen vuodenajan aikana syntyneet vauriot jäädä havaitsematta. Voisi käydä niinkin, ettei kattohuoltoja osattaisi tehdä ajoissa. Katon tarkastukset ovat kullanarvoisia, sillä ne mahdollistavat nopean reagoinnin kaikkiin katon tarpeisiin. Pikkuvikojenkin korjaus ajoissa ehkäisee isommat katto-ongelmat, ja huoltojen teettäminen oikeaan aikaan vähentää katon vaurioita merkittävästi. Mitä vähemmän korjauksia esiintyy, sitä enemmän talon omistajalta säästyy rahaa.

Kun tilaat meiltä mitä tahansa kattotöitä, esimerkiksi rikkinäisen tiilen vaihdon, rännien puhdistamisen tai vaikka kattotikkaiden uusimisen, tarjoamme yhden ilmaisen kattotarkastuksen. Tällöin tarkastamme tiilien ehjyyden, niiden pinnoitteen kunnon ja kaikkien katon yksityiskohtien toimivuuden ja tiiveyden. Käymme siis läpi niin läpivientien, saumausten kuin jiirienkin kunnon, sekä varmistamme, että kattoturvatuotteet ja muut kattotuotteet ovat kunnolla kiinni katossa. Varmistamme myös sadevesijärjestelmän kiinnitysten tukevuuden ja sen, että kaadot ohjaavat oikeaan suuntaan.

Myös katon alapuolisten osien kuntoon on syytä tutustua. Tunkkaisen tuoksuinen ilma on selkeä hälytysmerkki, samoin rakenteissa esiintyvät tummentumat ja muut kosteusongelmista kielivät merkit. Välttämättä ei ole kysymys kattovuodosta, vaan kattoa voi riivata myös huono tuulettuvuus ja sen aikaansaama kondenssivesi. Jos kosteus ja lämpö jäävät tuulettumatta katon alta, voivat kattorakenteet alkaa lahota ja katon lämmöneristeet homehtua – aivan kuten tiilikattovuodonkin sattuessa.

Sadevesijärjestelmän vetoa vahdittava

Sadevesijärjestelmä on korvaamaton apu sadevesien ja sulamisvesien ohjaamisessa tarpeeksi kauas omakotitalosta, kerrostalosta tai vaikkapa luhtitalosta. Vesikourujen puhdistus kaksi kertaa vuodessa estää roskia tukkimasta vesikouruja. Vuotava ränni saa otsalaudat, räystäslaudat ja ulkoverhouslaudat kastumaan, lahoamaan ja kasvamaan hometta. Kasvustot lyhentävät rakenteiden käyttöikää, ja voi käydä niinkin, että vesi saattaa päätyä talon perustuksiin asti.

Roskien poisto ehkäisee myös rännien ruostumista ja talvisesta jäätymisestä aiheutuvia jäätymisvaurioita ja turvallisuusongelmia. Vesikourut kannattakin puhdistaa ja kuntotarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Tilaa rännien puhdistushuollot meiltä, niin keräämme roskat käsin pusseihin, huuhtelemme rännit ja tarkastamme, ovatko kaadot sekä kiinnitykset kunnossa. Puhdistamme rännit myös ulkopuolelta, ja halutessasi maalaamme rännit tai asennamme niihin talvista jäätymistä ehkäisevät sulanapitokaapelit.

Mekaaninen sammalenpoisto voi vahingoittaa katetta

Sammalet kannattaa ensi tilassa poistaa tiilikatolta, mutta ei mekaanisesti. Kuluneen kesän aikana kasvaneet pienet sammalkasvustot tosin voi poistaa harjaamalla, mutta pidempään katolla kasvaneita sammaleita ei kuitenkaan koettaa poistaa väkisin. Sammalten juuret ovat vuosien saatossa luikerrelleet tiilien rakenteeseen ja tiilien väliin, ja jos sammal irrotetaan väkisin, tiili saattaa hajota kokonaan. Painepesuria ei kannata ajatellakaan, sillä se vaurioittaisi lisäksi tiilien pinnoitetta. Sammalet kannattaakin tuhota kemiallisesti. Biohajoavat ja ekologiset sammalenpoistoaineemme pystyvät eliminoimaan jopa katon sisässä olevat juuret ja itiöt.

Tiilikaton pinnoitus ja katon suojakäsittely torjuvat rapautumista

Kun vanhan tiilikaton pinnoite on kulunut pois, on tiilet aika pinnoittaa uudelleen, sillä muuten katto ei enää jaksa vastustaa epäpuhtauksia, sammaleilta ja rapautumista. Laadukkailla tuotteilla tekemämme pinnoitushuolto palauttaa tiilien suojauksen ja niiden vedenhylkivyyden. Vedenhylkivyys on avainasemassa rapautumista torjuttaessa, sillä tiilien sisään imeytynyt vesi aiheuttaa tiilen rakenteen murenemista, kun se talvipakkasilla jäätyy.

Savitiilikaton huolto eroaa betonitiilikatosta, sillä sitä ei pinnoiteta koskaan. Savitiilikatto kuitenkin rapautuu aivan kuten betonitiilikatto. Katon suojakäsittely kyllästää savitiilen niin, ettei se ime vettä. Samalla aina palauttaa tiilen pH-arvon, joten tiilen sammaloituminen pysyy kurissa.

Lumenpudottaja ja jäänsulattaja liikkuvat katolla talvella

Hoidamme talviset kattohuollot asianmukaisesti ja turvallisesti, emmekä vaurioita kattoa. Tiilikaton pinnalta lumi ei ehkä valu itse pois, vaan alkaa rasittaa kattorakenteita ja kattotiiliä. Painava lumi voi alas pudotessaan aiheuttaa vaurioita alleen jäävälle omaisuudelle, joten ota yhteyttä ja pyydä meidät pudottamaan liiat lumet alas omakotitalon, kerrostalon tai vaikka piharakennuksen tiilikatolta.

Jäänsulatus on toinen talvinen kattohuolto, millä estetään sekä katolle aiheutuvia ongelmia että mahdollisia henkilö- ja omaisuusvahinkoja. Katon reunalla oleva jää saattaa pudota alas aiheuttaen vaaratilanteita, tai padota taakseen sulamisvettä. Jos sulamisvesi ei pääse katolta pois, alkanee katto vuotaa. Sulatamme jäät ja poistamme jääpuikot katon reunoilta ja ränneistä. Sulatamme myös vesikourut, jotta sulamisvesi valuisi kouruja pitkin oikeaan paikkaan eikä roiskuisi seinille. Höyrysulattimien avulla paksukin jää sulaa ekologisesti ja kaikin puolin riskittömästi.

Jotta lumesta ja jäästä ei olisi haittaa talven mittaan, kannattaa vesikourut puhdistaa ja tarkastaa syksyllä. Myös lumiesteiden kiinnitykset on hyvä tarkastaa, ja arvioida, onko eristeitä riittävästi. Sopiva määrä eristeitä estää lämmön karkaamisen sisätiloista. Tällä ei vain pidetä talon lämmityskuluja kurissa, vaan myös estetään lumen talviaikainen sulaminen ja kattojään muodostuminen.