Palahuopakattoremontilla kattoon uusi ilme

Palahuopakattoremontti

Onko palahuopakattosi aika purkaa ja uusia, vai suunnitteletko esimerkiksi peltikaton vaihtoa palahuopakatoksi? Palahuopakattoremontti onnistuu sujuvimmin, kun tilaat sen ammattitason tekijältä. Pitkän kokemuksen tuoma varmuus, aukoton ammattitaito ja kohdillaan oleva työmoraali takaavat sen, että kattosi tulee uusittua täyden kympin arvoisesti. Uusimme omakotitalojen, kesämökkien, autotallien, kerrostalojen tai vaikka huvimajojen palahuopakatot koko Suomen alueella. Nyt jos koskaan voidaan kattoon tehdä kaikki uudistukset ja muutokset, joita olet aina halunnut. Niin piipun pellitys, kattoikkunoiden asentaminen, katon korotus kuin aurinkopaneelienkin asentaminen käyvät kätevästi, kun kattoremontista vastaavat meidän oivalliset katto-osaajamme. Kerro kaikki toiveesi, niin laskemme unelmiesi katolle hinnan. Urakka hoidetaan avaimet käteen -pakettina, ja kokonaisuuden viimeistelevät pitkät materiaali- ja työtakuut.

Palahuopakattoremontti ja huopalaattojen valinta

Palahuopakattoremontin vaikein vaihe on sopivien huopalaattojen valinta, sillä kaikki muu hoidetaan meidän puolestamme. Erilaisia paanuja onkin vaikka millä mitalla. Perinteinen vaihtoehto olisi musta ja kuusikulmainen, mutta voit valita erilaisista muodoista ja väreistä. Sininen laattakatto huomataan! Laattojen valinnan jälkeen voimme aloittaa palahuopakattoremontin purkamalla katon ja tekemällä mahdollisesti tarvitut korjaukset. Tiedämme heti, mitä tehdä, sillä olemme suunnitelleet työt jo valmiiksi. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, siispä suunnittelemme kattoremontin alusta loppuun jo ennen, kuin yksikään laatta on purettu. Työt suunnitellaan joka kerta erikseen, onhan jokainen kohde ainutlaatuinen. Siinä, kun toinen remonttikohde vaatii suurisuuntaisia korjaustöitä, on toinen kohde rakenteiltaan niin hyvässä kunnossa, että vanha katto saa jäädä purkamatta. Vanha katto voi jäädä toimimaan uuden palahuopakaton alusrakenteina, jos sen rakenteissa ei esiinny lahoa. Katon ikä tai katon koko ei riitä kertomaan kattoremontin todellista hintaa tai remonttiin kuluvaa aikaa, siksi tulemme arvioimaan töiden hinnan ja suunnittelemaan remontin kulun aina paikan päälle.

Katolle voidaan tuoda myös kokonaan uusia kattotuotteita. Itse asiassa, omakotitalon, kerrostalon, mökin tai muun rakennuksen kattoa voidaan muokata lähes loputtomasti. Pulpettikatosta voidaan tehdä aumakatto, kattoa voidaan korottaa uuden asuinkerroksen verran, katon alle voidaan tuoda lisää eristeitä ja niin edelleen.

Palahuoparemontti step-by-step

Kaikki kattoremontin vaiheet hoidetaan huopakatot läpikotaisin tuntevien asentajiemme toimesta. Kun asiakas on esittänyt lopulliset päätöksensä katon alle ja päälle tulevista muutoksista, ja me olemme suunnitelleet töiden toteutuksen, alamme purkaa vanhaa kattoa ja kaikkia sillä olevia läpivientejä. Sitten teemme ne korjaukset, joita palahuopakaton alla tarvitaan. Ehkä kattotuoleissa on kosteusvaurioita, tai ehkä yläpohjan eristeet on uusittava kattovuodon takia… Uusiksi lämmöneristeiksi suosittelemme hengittävää ekovillaa. Korjausten valmistuttua alamme asentaa aluskatetta ja seuraavaksi uusia bitumipaanuja. Bitumipaanut asennetaan liimapinnan ja huopakattonaulojen avulla. Lopuksi asennamme kattotuotteet ja kattoläpiviennit, suojapellitykset ja räystäspellit sekä rännit paikoilleen. Avaimet käteen -toteutukseen kuuluu sekin, että muistamme siivota jälkemme, kuljettaa roinat jäteasemalle ja suorittaa lopputarkastuksen.

Aikaisemmin palahuopapaanujen asentajan tuli repiä liimapinnasta pois suojamuovi. Uudenaikaiset palahuopapaanut ovat vapaita turhista muoveista, sillä innovatiivinen liimapinta ei takerru toisiin paanuihin käyttöä odotellessaan. Palahuopapaanujen asentamisesta on siis tullut paitsi ekologisempaa, myös nopeampaa – vaikka ei silti vielä yhtä nopeaa, kuin rullatavarana myytävän huopakermin asentaminen parhaimmillaan on.

Nopein mahdollinen palahuopakattoremontti

Vikkelimmin uusi palahuopakatto saadaan asennettua sellaiseen kohteeseen, missä ei tarvita ylimääräisiä korjauksia, lukuisia kattotuotteita tai rakennustelineitä. Loiva harjakatto matalan ja helposti saavutettavissa olevan rakennuksen päällä tulee äkkiä uusittua. Ehkä vanha katto voidaan jättää uuden katon alle, ja materiaaliksi on valittu suojamuovittomia paanuja? Tällöin katto on uusittu alta aikayksikön.

Palahuoparemontin ei kuitenkaan ole tarkoitus olla kilpajuoksua aikaa vastaan. Meillä ei ole tarve tehdä nopeusennätyksiä, eikä meidän tarvitse kiiruhtaa ehtiäksemme seuraavaan kohteeseen, joten tarjoamme aina yhtä huolellista palvelua. Emme missään nimessä vetkuttele turhaan, mutta emme myöskään hosu laadun kustannuksella. Kokemus on opettanut, että kiireessä syntyy virheitä, ja mukamas säästetty aika kuluukin virheiden korjailemiseen.

On silti totta, että suhteellisen loivalla harjakatolla, millä ei ole paljoa läpivientejä tai kattovarusteita, on nopeaa työskennellä. Jos voimme toimia ilman rakennustelineitä tai henkilönostimia, säästyy niiden paikan päälle tuomiseen ja kokoamiseen varattu aika. Vanha huopakatto voidaan jättää toimimaan uuden bitumipaanukaton alusrakenteena vain harvoin, sillä rakenteiden on oltava niin hyvässä kunnossa, että ne jaksavat varmasti vielä ainakin 50 vuotta.

Työn määrä näkyy uuden bitumipaanukaton hinnassa

Kaikissa hinnoissamme on mukana töiden suunnittelu ja toteutus, materiaalit, verot ja jopa loppusiivous – tämä pätee myös palahuoparemontteihin. Kattoasi ei tule uusimaan mitä tahansa hanslankareita, vaan taitavimmat ja kokeneimmat kattoammattilaisemme. Kaikkeen laatuun nähden hintamme ovat hyvin huokeita, joten ota sinäkin yhteyttä ja pyydä tarjous!

Tarjous lasketaan paikan päällä tehdyn arviointikierroksen ja asiakkaan toiveiden perusteella. Arviointikierroksen aikana tarkastamme ja mittailemme katon koon ja kaltevuuden, kaikkien katon yksityiskohtien määrän, kattorakenteiden ja katon varusteiden kunnon, rakennuksen sijainnin ja sen korkeuden sekä kaikki muut seikat, joilla on vaikutusta työn määrään ja materiaalien menekkiin. Mitä enemmän jiirejä ja muita yksityiskohtia katolla on, sitä enemmän aikaa kattoasentajiltamme kuluu – ja se vaikuttaa aina jonkin verran myös hintaan. Jos kattorakenteita on korjattava tai uusittava, tai jos katon alle on rakennettava lisää tuuletustilaa, näkyy se loppusummassa. Kattorakenteita ei kuitenkaan kannata jättää kunnostamatta, sillä huonossa kunnossa olevat rakenteet eivät jaksa kannatella uuttakaan kattoa kauaa. Tuuletustila on tärkeä asia, sillä jos yläpohja ei tuuletu, muodostunee kattorakenteisiin kondenssiveden aikaansaamia kosteusvaurioita.

Rakennuksen sijainti ja korkeus vaikuttavat siihen, tarvitaanko työskentelytelineitä, ja jos tarvitaan, kuinka helppo telineet on paikan päälle saada. Kattoremontin ajankohdallakin saattaa olla vaikutusta kattoremontin hintaan ja sen kestoon. Monesti talvella teetetty kattoremontti tulee edullisemmaksi. Palahuopakaton voi uusia myös talvella, sillä vesikate ei ole lämmöneriste. Vaikka koko vesikate puuttuisi, ei sisätiloissa tarvitsisi palella. Jos uusimme eristeitä, teemme sen vähän kerrallaan. Vesikatteen puuttuminen voi tietenkin päästää lumen katon alle, mutta kesällä vaarana ovat yllättävät sateet. Huolehdimme katon ja materiaalien sääsuojauksesta niin talvella kuin kesällä.

Palahuopakatto palvelee uskollisesti, kun sitä huoltaa

Palahuopakatto antaa rakennukselle kuin rakennukselle jopa vuosikymmeniä kestävän suojan, kun sitä huolletaan säännöllisesti. Palahuopakaton huoltaminen ei vaadi suuria rahallisia panostuksia, vaan on melko helppoa ja huokeaa. Kaksi kertaa vuodessa toteutettu katon puhdistus on tärkein kattohuolto. Samalla puhdistamme myös rännit ja suoritamme katon kunnon tarkastuksen. Huomaamme kattoa (silmillämme) haravoidessamme heti, jos jokin sauma on alkanut repsottaa, tai jos vaikka lumiesteen kiinnitykset ovat höllässä. Meiltä tilaat kaikki muutkin kattohuollot, kuten lumenpudotuksen ja jäänsulatuksen, sammalenpoiston tai katon uudelleen pinnoittamisen.

Katon huolto on paras teettää ammattilaisilla, sillä herkälle palahuopakatolle voi sattua vauriota liian kovien otteiden seurauksena. Kattolaattojen sirotepinta on hyvin altis vaurioitumaan, varsinkin lumitöiden, kattopesun tai katon harjauksen aikana. Kesähelteessä lämmetessään huopa alkaa joustaa liiaksikin asti, ja pehmenneelle palahuopakatolle astuminen voi aiheuttaa venymistä sekä vaurioitumista. Meillä taidetaan kaikki palahuopakaton huolto- ja korjausniksit, joten luota meihin aina, kun kattoasi on aika huoltaa tai korjata. Takaamme katon toimintavarmuuden edullisin ja kotitalousvähennyskelpoisin hinnoin.

Palahuopakaton huollot joka kevät ja syksy

Palahuopakatteen puhdistukset tulee toteuttaa oikealla tavalla, ja riittävän usein. Oikea tapa hoitaa katon puhdistus on ilmapuhallin, sillä tavallisten harjojen (esimerkiksi katuharjojen) harjakset saattavat vaurioittaa herkän sirotepinnan. Palahuopakattoa kannattaa harjata vain erittäin pehmeän harjan avulla. ”Tarpeeksi usein” tarkoittaa kahta kertaa joka vuosi. Roskat keräävät vettä itseensä, ruokkivat katon sammaloitumista ja johtavat katon haurastumiseen – siksi palahuopakaton puhdistusten merkitystä ei missään nimessä pidä vähätellä.

Palahuopakaton kevät- ja syyshuoltoon kuuluu myös rännien puhdistaminen ja katon yleiskunnon tarkastus. Rännihuollolla estetään veden patoutuminen ränneihin, ja sen tulviminen pitkin seiniä. Roiske- ja tulvavesien takia kastuneet puuosat voivat lahota ja homehtua, ja muutakin haittaa ränneissä olevista roskista on. Talvella roskat ja seisova vesi jäätyisivät ränneissä, ja se voisi aiheuttaa monia ongelmia – jopa rännien vääntymiseen ja putoamisen katolta.

Ammattilaisemme huolehtivat myös kattosi tarkastamisesta

Kun kiipeämme tekemään mitä tahansa korjausta tai huoltoa, tarkastamme samalla kaikkien kattovarusteiden, kattorakenteiden ja itse katteen kunnon. Katon tarkastus ei edes maksa sinulle mitään! Emme siis veloita mitään siitä, että käymme läpi niin piiput, IV-hormit, pieneläinesteet kuin aurinkopaneelien kiinnityksetkin – puhumattakaan palahuopakaton pinnan ehjyydestä, pinnoitteen kunnosta, jiireistä ja pellityksistä. Jos yläpohjassa ei tuoksu ummehtuneelle ja aluskate on hyvässä kunnossa, ei tarvitse alkaa korjata kattovuotoa tai kondenssivesivahinkoa – ja päin vastoin. Jos ongelmia tai huoltotarpeita havaitaan, teemme asiakkaalle tarjouksen tarpeellisista kattotöistä.

Tiesithän, että voitte tilata kattotarkastukset myös erillistyönä? Kattotarkastus on hyvä idea esimerkiksi asuntokaupoilla tai pohtiessa sitä, onko katto jo aika uusia. Palahuopakaton kuntotarkastus kannattaa hoitaa kaksi kertaa joka vuosi, eli heti lumen lähdettyä ja toisen kerran loppusyksystä. Kevättarkastus paljastaa saumavuodot ja muut kattoon talven aikana kenties syntyneet vauriot, ja loppuvuoden tarkastus saattaa kertoa kesän aikana syntyneistä rei’istä, sammaleista ja myrskyvaurioista, mitkä on tärkeää saada kunnostettua ennen uuden talven tuloa.

Pienet tiivistystyöt onnistuvat kattohuoltojen ohessa

Kattotarkastus saattaa kertoa tarpeesta tiivistää palahuopakaton läpivientejä tai saumoja. Pienikin reikä katossa voi aiheuttaa katon vesivahingon, eli kastella ja lahottaa katon alapuoliset rakenteet. Eristeet alkavat puolestaan homehtua, jos ne kastuvat kattovuodon seurauksena. Kaikista tyypillisin kattovuoto on piipunjuurivuoto. Piipun juuren, muiden kattoläpivientien ja palahuopakaton saumojen tiivistys varhaisessa vaiheessa pelastaa kosteusvaurioilta. Siksi tarkastamme kaikki katon yksityiskohdat aina katolla liikkuessamme, ja tarjoamme mahdollisia tiivistystöitä. Saumojen tai jiirien tiivistäminen hoituu vaikka saman tien. Vaikka sauma ei vielä repsottaisikaan pahasti, saattaa painava lumi työntää alleen sulaneen veden kuitenkin saumasta sisään, joten saumojen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Kattotikkaat, lumiesteet ja muut kattotuotteet tulee aina tarkastaa, testata ja tarvittaessa kiristää, kun ollaan suorittamassa palahuopakaton tarkastusta. Vuosien varrella kaikki kattotuotteet alkavat menettää otettaan, löystyä ja vähitellen irrota huopakatteesta. Jos tikkaat tai lumiesteet ovat huonosti kiinni katossa, voivat ne repeytyä irti katolta alas valuvien lumien mukana. Kun kattotuote irtoaa katosta, tekee se ikävää jälkeä myös katolle. Jos löystyneet kattoturvatuotteet sattuisivat irtoamaan kesken katon huollon tai korjauksen, olisi se äärimmäisen vaarallista. Nuohoojien työtapaturmien yleisin syy Suomessa onkin huonokuntoisissa ja huonosti kiinnitetyissä kattoturvatuotteissa. Kannattaa muistaa, että rakennuksen omistaja tai taloyhtiö kantaa vastuun nuohoojien, lumenpudottajien ja muiden katollaan työskentelevien henkilöiden (esimerkiksi ilmanvaihtokoneen huoltajien) työturvallisuudesta. Katolle on turvallisempaa nousta itsekin, kunhan reitti on tukeva ja kaikin puolin turvallinen.

Älä anna sammalen syödä huopakattoasi

Sammalten poistoa ei kannata lykätä, sillä sammal ikään kuin syö kattohuopaa. Kun katolta poistaa siellä pidemmän aikaa kasvaa saaneen sammalmättään, voi sen alta löytyä iso reikä. Lisäksi sammal pyrkii siirtämään kosteutta katteen alle, ja yrittää työntää juuriaan katteen saumoista sisään. Tämä saa saumat repsottamaan, ja altistaa katon kosteus- ja myrskyvaurioille. Sammalten poisto onkin yksi merkittävämpiä tapoja katon vaurioiden ehkäisemisessä. Sammalta alkaa kasvaa bitumikatoille hyvin helposti, mutta säännölliset puhdistukset ja katon uudelleenpinnoitus ehkäisevät tehokkaasti sammalten muodostumista. Katon vanhenemisen myötä vesikattoa suojaava sirotepinta kuluu, ja sammal saa vielä entistäkin paremmin jalansijaa katteesta. Sammalet, jäkälät ja muut ei-toivotut kasvustot lähtevät pois palahuopakatteestasi sammalenpoistoaineen avulla. Aine saa vaikuttaa katolla niin kauan, että myös kasvustojen juuret ja itiöt saadaan hävitettyä, eikä katon sammaloituminen ala heti uudestaan.

Lumen pudotus palahuopakatolta

Lumi tarttuu niin tavallisen huopakaton kuin palahuopakatonkin epätasaiseen pintaan. Esimerkiksi peltikatolta lumi valuu pois pitkin talvea, mutta bitumikatolla lumikuorma saattaa vain jatkaa kasvamistaan. Lopulta katto on vaarassa painua. Lumi saattaa aiheuttaa myös saumavuotoja painamalla allaan olevan sulamisveden katon saumoista läpi. Muutakin vahinkoa painava kattolumi saattaa katolla saada aikaan – se voi haurastuttaa läpivientien tiivisteet tai vääntää niiden pellitykset, tai kiskoa rännit ja IV-putket irti, jos se lopulta päättää valua alas. Jotta kattorakenteisiin ei syntyisi vaurioita eikä katto alkaisi vuotaa, on syytä tilata paikalle lumenpudottajat, jos lumen määrä alkaa hirvittää. Ota yhteyttä, niin suoritamme riskiarvion ja teemme tarjouksen lumenpudotuksesta! Paikan päälle tulevat kokeneet lumenpudottajat, joilta lumen pudotus alas katolta sujuu turvallisesti ja herkkähipiäistä palahuopakattoa vaurioittamatta. Jos katon reunalla on jäätä tai rännit ovat jäätyneet, ei jäätä tule hakata, sillä se saattaa vain pahentaa tilannetta. Meiltä löytyvät tehokkaat höyrysulattimet, joilla höyrytämme jään pois palahuopakatolta ja ränneistä. Kuuman vesihöyryn käyttö jään poistoon on paitsi turvallista, myös tehokasta ja ekologista.

Korvaako uudelleenpinnoitus huopalaattojen uusimisen?

Palahuopakaton pinnoitus palauttaa katon vedeneristyskyvyn, tekee huovan taas joustavaksi, ja katon UV-säteilyltä, ilmansaasteilta ja muun muassa mekaaniselta rasitukselta. Pinnoittaminen saattaa antaa vanhan ja huonokuntoisen oloiselle palahuopakatolle jopa toistakymmentä vuotta lisää elinaikaa, joten se saattaa tietyissä tilanteissa korvata laattojen uusimisen. Palahuopakattoa ei kuitenkaan kannata pinnoittaa uudelleen, jos kattorakenteet eivät ole kunnossa. Mikäli kattorakenteissa on kosteutta, tulee katto purkaa ja uusia kokonaan. Myöskään liian iäkkään huopakaton huoltoon ei kannata investoida näin paljoa. Koska palahuopakaton elinikä on noin 40 vuotta, ei 30-vuotispäivänsä ohittanutta palahuopakattoa ole mielekästä pinnoittaa uudelleen.

Monet palahuopakaton ongelmat voidaan korjata edullisesti, joten selvitämme aina ensisijaisesti mahdollisuudet korjata ja kunnostaa katto. Tarjoamme palahuopakattoremonttia vain silloin, kun se on taloudellisessa mielessä järkevintä. Esimerkiksi monet reiät palahuopakatossa saa hoidettua kuntoon, kun liimaamme reiän päälle paikkapalan. Palahuopakatto voidaan kunnostaa myös kiinnittämällä irronneet paanut kumibitumiliimauksella, leikkaamalla ilmakuplat auki tai massaamalla saumat tiiviiseen kuntoon.

Kattotöiden yhdistäminen säästää rahaa

Teetä palahuopakaton huollot, korjaukset ja kattoremontit ajoissa, niin säästät rahaa. Saavutat kustannussäästöjä myös yhdistämällä kattotöitä – esimerkiksi palahuopakattoremontin yhteydessä kattoon voidaan asentaa hyvin edullisesti uusia läpivientejä. Myös katon lisälämmöneristys voidaan tehdä yhtä aikaa katon uusimisen kanssa, ja siten säästää kustannuksissa. Katon lisäeristys tekee rakennuksesta energiatehokkaamman, sillä valtaosa rakennuksen lämpöhukasta tapahtuu juuri katon kautta. Uudet eristeet maksavat itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa. Aurinkopaneelitkin maksavat hankintahintansa pian takaisin, ja sen jälkeen saavutat pelkkää säästöä sähkölaskuissasi – nämäkin tuotteet katollesi asennamme.