Huopakattoremontti – Palahuopa- vai bitumikermikatto?
Huopakatto eli bitumikatto sopii moneen eri tarkoitukseen ja moneen eri rakennukseen. Kattohuovan alla on mukava nukkua sateellakin, sillä katto vaimentaa niin sateen ropinaa kuin esimerkiksi lentokoneiden meluakin. Olipa kattosi taitekatto, tornikatto, tasakatto tai mielikuvituksellinen, monista erilaisista osista koostuva ”huvikumpukatto”, sopii huopa sen katteeksi. Kun haluat asennuttaa tai uusia huopakaton, ota yhteyttä. Luvassa on hyvällä hinta-laatusuhteella tehty, sujuva kattoremonttia, olipa kyseessä rivitalokiinteistö, vapaa-ajan rakennus, rantasauna tai vaikka korkea kerrostalo. Huopakattoremontin teettäjä yllättyy varmasti positiivisesti siitä, miten edullisesti mutta silti korkealaatuisesti teemme hänelle uuden katon. Palvelemme myös kattoremontin jälkeen huolehtimalla katon huolloista ja satunnaisista kattokorjauksista. Näin katto kestää sateita, pakkasia, lumitaakkoja ja auringon paahdetta vuosikymmenestä toiseen.
Bitumikate valitaan maun ja kaltevuuskulman perusteella
Kuten kattopeltiä, myös kattohuopia on erilaisia. Tiivissaumakate sopii tasakatollekin. Osaamme yhä tehdä perinteikkäitä kolmiorimakatteitakin, ja lisäksi tarjolla on erilaisia palahuopakattoja. Sopivan huopakaton valinnassa kannattaa ottaa huomioon omat mieltymykset sekä asennuskohteen eli katon ominaisuudet.
Hitsattava bitumikermi sopii jopa kattokaltevuuteen 1:20 asti. Palahuopakatto eli bitumikatto vaatii jyrkemmän katon eli 1:5 jyrkkyyden. Perinteinen kolmiorimakatto tarvitsee vielä kaltevamman katon, eli sitä ei kannata asentaa, ellei kaltevuuskulma ole 1:3 (eli 18 astetta). Tarvittaessa voimme muuttaa kattomuotoa, eli tehdä katostasi joko kaltevamman tai loivemman.
Huovissa on useita eri värejä. Pääsääntöisesti värit ovat hyvin maanläheisiä ja murrettuja, joten ne sopivat suomalaiseen metsä- ja peltomaisemaan. Värivalikoimasta löytyy myös punaista, vihreää ja sinistä, ja palahuopakatoissa on valinnan varaa myös paanujen koon ja muodon suhteen. Vaikka paanu on yleensä kuusikulmainen, voit valita myös XL-koon tai vaikka suorakulmaisen paanun täysin makusi mukaan.
Meiltä saat huopakattoremontit kaikkialla Suomessa. Toimimme mm. seuraavilla paikkakunnilla: Asikkala, Askola, Espoo, Fiskars, Forssa, Hamina, Hanko, Hartola, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hirvensalmi, Hollola, Hyvinkää, Hämeenlinna, Iitti, Inkoo, Janakkala, Joutsa, Jyväskylä, Järvenpää, Karjaa, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Kittilä, Kotka, Kouvola, Kuopio, Kuusamo, Lahti, Lapinjärvi, Levi, Lohja, Loppi, Loviisa, Mikkeli, Myrskylä, Mäntsälä, Mäntyharju, Nokia, Nummi-Pusula, Nurmijärvi, Pornainen, Pukkila, Raasepori, Riihimäki, Sipoo, Siuntio, Tampere, Turku, Tuusula, Vantaa, Vihti.
Bitumikaton asennuskustannukset eivät päätä huimaa
Huopakaton uusimisen hintaa laskettaessa lähdetään siitä, käytetäänkö rullahuopaa (eli hitsattavaa bitumikermiä) vaiko palahuopaa. Ensiksi mainittu on nopeampi asentaa. Paanuja tarvitaan paljon, ja ne on luonnollisestikin kiinnitettävä yksitellen. Bitumipaanuissa on kuitenkin valmis liimapinta, mikä nopeuttaa asennustyötä. Ennen liimapintaa suojasi muovi, mutta nykyaikaisista paanuista muovi puuttuu. Yksi työvaihe on siis poistettu, ja samalla turhaa muovijätettä on voitu vähentää. Nerokas liimapinta ei tartu toisiin paanuihin säilytyksen aikana, vaan vasta paanuja asennettaessa. Uuden huopakaton hinnassa huomioidaan myös katon jyrkkyys ja katon yksityiskohtien määrä. Mitä jyrkempi katto, sitä hitaampaa asentaminen on, sillä avuksi tarvitaan rakennustelineitä eikä katolla voida ehkä säilyttää mitään asentamista tai käyttämistä odottavaa. Mitä enemmän katossa on jiirejä, hormeja, kattoikkunoita ja muita yksityiskohtia, sitä hitaampaa huopakaton purku ja vaihto on. Työn hitaus on suorassa suhteessa kattoremontin loppusummaan.
Myös tarvikkeiden menekki on otettava huomioon omakotitalon, kerrostalon tai varaston kattoremontin hintaa laskettaessa. Siksi katon pinta-alakin vaikuttaa katon uusimishintaan. Katolle saatetaan asentaa uusia kattotuotteitakin – kaikki uudet lumiesteet, kattosillat, kattoluukut, räystäsverkot, rännit kuin vaikkapa aurinkopaneelitkin vaikuttavat loppusummaan. Katon allakin voidaan tehdä muutoksia. Kenties kastuneita kattorakenteita on korjattava, tai yläpohjaan olisi hyvä tuoda uusia eristeitä, jotta lämpö ei karkaa ulos. Kerro meille kaikki toiveesi uuden katon suhteen, niin laadimme varsin kilpailukykyisen tarjouksen katon vaihdosta. Toimimme aina kustannustehokkaasti, joten esittämämme tarjous ei saa sinua haukkomaan henkeäsi.
Kirjallinen tarjous on kaiken kattava
Kun otat yhteyttä ja pyydät meiltä tarjouksen kattosi uusimisesta, tulee kattoammattilaisemme vierailemaan kohteessasi. Hän tutkii, miten katon kanssa on edettävä, eli riittääkö katon osittainen uusiminen, vai onko kattorakenteetkin kunnostettava. On tilanteita, joissa vanha huopakatto voidaan jättää uuden huopakaton aluskatteeksi – jos vanhaa kattoa ei tarvitsekaan purkaa, säästyy paljon rahaa! Yleensä kuitenkin on purettava ja uusittava sekä vesi- että aluskate, ja ehkä vielä tehtävä joitain korjauksia yläpohjassa.
Esittämämme hinta huopakaton vaihdosta pitää sisällään kaiken, mitä juuri sinun kattoremontissasi tarvitaan. Teemme samaan hintaan kaiken alkaen töiden suunnittelusta päättyen loppusiivoukseen ja jätteiden poiskuljetukseen asti. Jätettä syntyy yllättävän paljon ihan tavallisen omakotitalon tai kesämökinkin kattoremontin yhteydessä, joten pikkuautolla ja peräkärryllä saisi tehdä monta reissua. Onneksi vanha huopakatto ei jää kaatopaikalle makaamaan, vaan se voidaan käyttää uudelleen asfaltin valmistuksessa.
Tarjous huopakattoremontista annetaan kirjallisessa muodossa. Voimme auttaa laskemaan kotitalousvähennyksen vaikutuksen lopulliseen hintaan. Yksityisasiakas voi vähentää kattoremontin töiden (arvonlisäverollisen) hinnan omassa verotuksessaan. Materiaaleista ja kilometrikuluista vähennystä ei saa, mutta koska töiden osuus on yleensä varsin iso, on verovähennyksiäkin odotettavissa mukavasti.
Huopakattoremontti juuri sinun tarpeidesi mukaan
Koska meidän katto-osaamisemme on varsin laaja-alaista, voimme toteuttaa kaikki toiveesi uuden katon suhteen. Meihin voit luottaa silloinkin, kun kattoremontin suhteen on luvassa haasteita. Halusitpa muuttaa kattokaltevuutta tai vaihtaa tasakaton pulpettikatoksi, tiedämme, miten se onnistuu. Myös kaikki kattotarvikkeet tulevat asennettua katollesi juuri, niin kuin ne kuuluu asentaa. Kattoremontin suunnittelu toteutetaan asiakkaan tarpeiden ja katon nykyisen kunnon perusteella. Katon tilanne selviää, kun asiantuntijamme tulee suorittamaan arviokäyntiä. Arviokäynnin jälkeen olemme valmiita laskemaan hinnan, arvioimaan kattoremontin keston ja vieläpä (tarvittaessa) ehdottamaan katon toimivuutta ja tiiveyttä parantavia lisätöitä.
Kattotuotteilla katto turvallisemmaksi ja toimivammaksi
Kattoremontti mahdollistaa uusien kattotuotteiden lisäämisen edullisin lisäkustannuksin. Katolle voidaan asentaa lumiesteitä, kattosiltoja ja muita katon turvallisuutta parantavia kattoturvatuotteita. Lumiesteet on pakko asentaa kaikille katoille, joiden kattokaltevuus ylittää 1:8 – myös huopakatoille, vaikka lumi ei useinkaan uhkaa aiheuttaa vaaratilanteita valumalla huopakatolta alas. Ilmanvaihtohormit huolehtivat asunnon sisätilojen raikkaudesta, tai välikaton ilmanvaihdosta. Jos vesikourut eivät enää toimi, voivat talon rakenteet ja katon puuosat kastua. Vesikourujen tai kattokaivojen toimivuus on korvaamattoman tärkeää, joten suoritamme tarvittavat korjaukset tai uusimme katon sadevesijärjestelmän vaikka kokonaan. Aurinkopaneelien avulla laitat huopakattosi tuottamaan! Aurinkoenergian avulla säästät satojakin euroja vuodessa, joten asiaa kannattaa harkita.
Tasakatto voidaan muuttaa satulakatoksi
Rakennustrendit vaihtelevat, ja osa vanhoista trendeistä on osoittautunut toimimattomiksi ja suorastaan riskirakenteiksi. Tasakattoja (tai valesokkeleita) ei enää juuri rakenneta. Jos haluat katon, jolta vesi poistuu varmemmin, voimme vaihtaa tasakaton jyrkemmäksi. Harja- tai pulpettikatto on huomattavasti paremmin tuulettuva, vesi ja lumi poistuvat sen päältä varmemmin, ja sen alapuoliset rakenteet on helpompi tarkastaa. Jos tasakatolla epäillään kattovuotoa, on katon rakenteita pakko avata, jotta nähtäisiin katon alle. Katon alle ei tule myöskään kurkkailtua ”varmuuden vuoksi”. Koska satulakatolla on yleensä joko kattoluukku tai tarkistusluukku, on katon alapuoliset osat helppo tarkastaa kahdesti vuodessa.
Tasakaton muuttaminen kaltevammaksi katoksi ei ole ilmaista, mutta muutos helpottaa katon huoltamista merkittävästi. Kattomuodon muuttaminen tekee kattoremontista myös hitaamman, sillä nyt on asennettava myös kattotuolit, toteutettava tuuletusratkaisut ja tehtävä monta muuta seikkaa, mitä ei normaalin kattoremontin yhteydessä tarvita. Toimenpidelupakin pitää muistaa hankkia, vaikuttaahan kattomuodon muuttaminen ratkaisevasti rakennuksen julkisivuun. Jotkut toimijat saattavat ehdottaa uuden harjakaton rakentamista vanhan tasakaton päälle, mutta me emme sitä suosittele, sillä tasakaton alapuolisten rakenteiden kunto ei silloin saada selville. Jos katon alle on kuitenkin päässyt kosteutta, voidaan joutua ongelmiin sisäilman ja rakenteiden kestokyvyn kanssa.
Huopakatto – vaiko sittenkin tiili- tai peltikatto?
Huopakaton tilalle ei ole pakko rakentaa uutta huopakattoa, vaan katto voidaan muuttaa peltikatoksi tai tiilikatoksikin, jos niin haluat. Muutostyö saattaa vaatia toimenpidelupaa, joten selvitämme asian hyvissä ajoin. Huopakatto on tiivis, helposti muokattava, hiljainen ja tyylikäs katto. Peltikatolla taas on pidempi käyttöikä, ja se on helpompi pitää puhtaana. Tosin peltikatto voi osoittautua äänekkääksi sateella, tuulella ja lämpötilojen vaihdellessa. Peltikatto voitaneen asentaa suoraan vanhan bitumikaton päälle, jos katon rakenteissa ei ole kosteutta.
Tiilikatto on niin ikään hyvännäköinen ja hiljainen katto, eikä se lähde tuulen mukaan, kuten paljon köykäisemmälle huopa- tai peltikatolle voi käydä. Painon takia katon rakenteita joudutaan vahvistamaan, onhan niiden jaksettava kantaa sekä painavaa kattoa että katon päälle satavaa lunta seuraavat 70–100 vuotta. Vähimmäiskaltevuus tiilikatolle on 1:4, kun taas peltikatto (konesaumakatto) voidaan asentaa jo kattokaltevuuteen 1:10. Lukkosaumakatto vaatii kaltevuuden 1:8, suora poimulevy 1:7 ja muotokate 1:5, mutta katon kaltevuutta voidaan muuttaa. Kuten huopakatolle, myös tiilikatolle kasvaa usein sammaleita. Tiilikatto ei kuitenkaan kuivu auringossa, eikä ruostu peltikaton lailla.
Huopakaton kattohuollot jatkavat katon elinkaarta mukavasti
Vasta asennetusta huopakatosta kannattaa pitää huolta, jotta kattoa ei tarvitsisi uusia 10 tai 20 vuoden päästä, vaan vasta 40–50 vuoden kuluttua. Huopakatto on erityisen herkkä likaantumaan, sillä karhea ja epätasainen pinta suorastaan kerää roskia ja likaa. Likainen huopa ei kuivu sateen tai talven jälkeen, ja kostea bioroska on loistava kasvualusta jäkälille ja sammaleille. Sammal kerää itseensä vielä muitakin roskia enemmän kosteutta, ja kuten hyvin tiedämme, liika kosteus haurastuttaa kaikki katteet. Ota yhteyttä huopakattohuoltojen tiimoilta, niin sinun kattosi ei ala haurastua ja vuotaa!
Sammaloitumiseen auttaa siivoaminen
Katto sammaloituu vähemmän, kun sillä ei makaa neulasia, puiden lehtiä ja muuta roskaa. Kemikaalejakin tarvitaan vähemmän, kun sammaloituminen ehkäistään jo ennalta. Se hoituu siivoamalla eli puhdistamalla huopakatto joka kevät ja joka syksy. Ilmapuhaltimella tai oikein pehmeällä harjalla tehty puhdistus onnistuu helposti ja edullisesti, kun otat yhteyttä meihin. Kaupan päälle saat huopakattoammattilaisen mielipiteen kattosi kunnosta, joten palvelujamme kannattaa käyttää säännöllisesti. Puhdistamme samalla myös katon sadevesijärjestelmän (eli joko kattokaivot tai vesikourut) roskista.
Kattotarkastus mahdollistaa nopean reagoinnin
Bitumikaton kattotarkastukset mahdollistavat nopean reagoinnin kaikkiin katon huolto- ja korjaustarpeisiin, siksi katteen, läpivientien ja saumausten kunto on syytä tarkastaa kahdesti vuodessa. Kun kattotarkastusta ovat suorittamassa meidän ammattilaisemme, tulevat myös kattotuotteiden kiinnitykset ja niiden toimivuus samalla tarkistettua. Varmistamme myös sadevesijärjestelmän vedon sekä kattorakenteiden kunnon (ennen kaikkea niiden kuivuuden).
Sinun ei tarvitse maksaa kattotarkastuksesta mitään, jos olet tilannut meiltä esimerkiksi katon puhdistuksen, sillä ilmainen kattotarkastus tulee kaupan päälle jokaiseen tekemäämme kattotyöhön. Teemme näin, jotta osaisimme tarjota mahdollisia lisähuoltoja tai -korjauksia huopakattosi parhaaksi.
Miten sammalet kannattaa poistaa?
Jos bitumikatollasi on alkanut kasvaa sammaleita, teemme tarjouksen kemiallisesta sammalenpoistosta, sillä reipas harjaaminen tai katon peseminen liian kovalla vedenpaineella voi vaurioittaa bitumikatetta. Sammalenpoistoaineemme tuhoavat kaiken sammalen omakotitalon, kerrostalon tai rantahuvilan huopakatolta, eikä enää ole vaaraa, että sammal ja siihen sitoutuva kosteus haurastuttaisivat katteen tai avaisivat katteen saumat.
Lumenpudottaja huolehtii siitä, etteivät rakenteet väsy liikaa
Hyvä puoli siinä, että huopa pitää kattolumet hyvin paikoillaan on se, että lumi ei rojahda keskelle pihaa aiheuttaen vaaratilanteita. Huono puoli on se, että katolle – varsinkin tasakatolle – saattaa kertyä lunta jopa vaarallisen suuria määriä. Kattorakenteet ovat vaarassa vaurioitua, ellei lumimassoja vähennetä katolta. Parisataa tai jopa kolmesataa kiloa kuutiolta painava suojalumi voi saada katon painumaan luokalle. Lumenpudotuksessa huopakatolta on kuitenkin riskinä se, että katto vaurioituu lapioista tai lumen liikkeistä. Me pudotamme lumet huopakattoa tai sen rakenteita rikkomatta, joten ota yhteyttä myös talvisten kattohuoltojen tiimoilta. Teemme myös jäänsulatukset, jotta katolle kertynyt jää ei vaarantaisi pihamaan turvallisuutta tai katon tiiveyttä. Jos jää alkaa padota vettä katolle, voivat kattorakenteet kastua katon alkaessa vuotaa.
Kattokaivo tai vesikouru – se on puhdistettava puolivuosittain
Niin vesikourut kuin kattokaivotkin tulee puhdistaa usein. Vesikouruihin jääneet roskat aiheuttavat sen, että sadevesi pääsee kastelemaan seinät ja mahdollisesti jopa perustukset. Puhdistamattomat kattokaivot aiheuttavat puolestaan saumavuotoriskin. Roskien tukkima kattokaivo tulvii, ja seisova vesi saa myös rullahuopakaton tiiviit saumat antamaan periksi. Monet kosteusvauriot ovat vältettävissä roskien poistamisella puolivuosittain.
Huopakaton pinnoitus voi jopa korvata kattoremontin
Jos kuluneen oloinen kattohuopa on vasta parikymppinen, tarkistamme erityisellä huolella, onko aika uusia kattohuopa vai selvitäänkö katon vahvistamisella ja pinnoittamisella. Katon rakenteiden kunto määrää sen, voidaanko katto saada uudenveroiseen kuntoon pinnoitushuollon avulla. Kastuneiden rakenteiden takia on paras toteuttaa kokonainen kattoremontti. Jos rakenteissa ei ole vikaa, voidaan toteuttaa joko osittainen huopakattoremontti (eli uusia pelkkä huopa) tai suorittaa pelkkä pinnoitteen uusiminen. Uusi pinnoitekerros palauttaa katon elastisuuden, joten se kestää aurinkoa, sateita, pakkasia ja mekaanista rasitusta vielä parikymmentä vuotta – plus näyttää hyvältä! Pinnoite palauttaa katon alkuperäisen värin ja kiillon, joten ohikulkijat saattavat hyvinkin erehtyä luulemaan juuri pinnoitettua kattoa täysin uudeksi. Ero entiseen, kulahtaneeseen ja ehkä jo sammaleidenkin peittämään kattoon on valtava myös omistajan silmissä.
Katon läpiviennit katon tiiveyden pullonkaula
Huopakaton läpiviennit, saumat ja jiirit ovat todennäköisiä paikkoja huopakattovuodolle. Jätä läpivientien asennus meidän ammattilaisillamme, sillä oikein asennettu, tiivistetty ja pellitetty läpivienti on hyvin tiivis. Kattoläpivientejä voidaan asentaa kattoon missä vaiheessa tahansa. Myös oikein asennetut läpiviennit voivat vuotaa, jos niiden tiivisteitä ei ajoissa uusita, tai jos kattolumi ja myrskyvauriot tekevät tuhojaan. Läpiviennit on paras tarkastaa kahdesti per vuosi – näin vältytään turhilta korjauskuluilta, sillä läpivientivuodon korjaaminen saattaa edellyttää uusia eristeitä sekä kattorakenteiden kunnostamista.
Milloin huopakattoremontti voidaan korvata kattokorjauksella?
Läheskään kaikki vauriot katossa eivät tarkoita tarvetta purkaa ja uusia kattoa. Selvitämme aina huolella, onko taloudellisesti järkevintä korjata vaiko uusia huopakatto. Nyrkkisääntö on, että mitä nuorempi katto, sitä todennäköisemmin se kannattaa korjata ja kunnostaa. Tyypillisiä huopakattokorjauksia ovat huopakaton halkeamien ja reikien korjaukset, läpivientivuodot (kuten vuoto piipun juuresta) sekä erilaiset kattovuotojen, lumivaurioiden ja myrskytuhojen aiheuttamat korjaukset katon alla. Huopakattoa voidaan joutua tiivistämään saumoista, tai liimaamaan huovassa olevien reikien päälle paikkapaloja. Mahdolliset ilmakuplat pitää leikata auki ja tiivistää sen jälkeen vettä pitäviksi. Joskus voi olla parasta vaihtaa koko huopavuota (mutta ei koskea katon alapuolisiin rakenteisiin), ja toisinaan voidaan tarvita osittaista kattoremonttia. Katosta voidaan uusia vain osa esimerkiksi vain toiseen puoleen kohdistuneiden myrskyvaurioiden jälkeen. Niin kauan kuin kattokorjauksen hinnalla voidaan jatkaa katon käyttöikää, eikä hinta nouse liian suureksi, katto kannattaa korjata.
Huopakatto on aika purkaa ja uusia viimeistään katon ollessa 40–50-vuotias, sillä näin vanha huopa on käytettävyydeltään ja vedenpitävyydeltään varsin kehno, ja katon aluskatekin alkaa olla aikansa elänyt. Aluskatteet suunnitellaan kestämään pidempään kuin vesikatteet, mutta vanha huopakatto saattaa vuotaa aina silloin tällöin, ja kosteus haurastuttaa vähitellen myös aluskatteet (varsinkin jos se ei pääse kunnolla poistumaan aluskatteelta).