Vesikourujen toimintaa tuetaan puhdistuksin ja korjauksin

Rännien korjaus ja puhdistus

Vedenpoisto katolta toimii, kun vesikourut ja syöksyputket vetävät hyvin. Tasakatolta kaikki sade- ja sulamisvedet kulkeutuvat pois kattokaivojen toimesta. Kun vesi saadaan tarpeeksi kauas rakennuksesta, ei se aiheuta kosteus-, home- tai lahovaurioita. Tukossa oleva sadevesijärjestelmä uhkaa koko rakennuksen kuntoa. Jos kattokaivosi on toimimaton tai vesikourusi eivät vedä, ota yhteyttä, niin estämme veden pääsyn väärään paikkaan huoltamalla, korjaamalla tai uusimalla sen. Eikö rakennuksessasi ole sadevesijärjestelmää lainkaan? Tällöin teemme tarjouksen sellaisen asentamisesta. Toimitamme paikan päälle laadukkaat ja ruostumattomat kourut.

Kunnostamme niin omakotitalojen, rivitalojen, kerrostalojen, piharakennuksien kuin hallienkin sadevesijärjestelmät. Henkilönostimien ansiosta työskentely sujuu myös korkean rakennuksen katolla tai normaalia jyrkemmällä katolla. Sadevesijärjestelmä huolletaan, korjataan tai asennetaan aina avaimet käteen -palveluna, ja työstä huolehtivat ahkerimmat ammattilaisemme, joilta löytyy se timanttisin tietotaito. Kaupan päälle on luvassa katon yleiskuntotarkastus, minkä perusteella saat kuulla paljon hyödyllistä tietoa kattosi kunnosta. Tarkastuksen perusteella saatamme tehdä tarjouksen jostain kattotyöstä, millä rakennuksen katon kuntoa voidaan kohentaa.

Rännit voivat tippua katolta

Lumikuorman rojahtaminen alas maahan on yleisin syy siihen, miksi vesikouru irtoaa ja tipahtaa katolta. Oikein asennettujen lumiesteiden avulla lumen liikkeitä ja lumivahinkoja voidaan hillitä. Myös suorittamamme lumenpudotus ehkäisee tehokkaasti kaikki lumen liikkeistä tai sen painosta katolle aiheutuvat ongelmat. Jos vahinko on jo tapahtunut, ei auta muu kuin tilata kattokorjaus. Saavumme paikalle turhia viivyttelemättä ja teemme tarvittavat korjaukset niin rännille kuin katolle. Rännin putoaminen katolta on varmastikin repinyt myös katetta. Ehkä myös otsalaudat ovat irronneet. Jos ränni on lisäksi ollut jäässä, voivat kaadot olla pilalla, tai rännissä saattaa olla ruostevaurioita. Ränni voi olla paras uusia. Ruostuneet kiinnikkeetkin kannattaa uusia. Teemme luotettavalla ammattitaidolla kaiken, mitä tarvitaan.

Rännit ja alastuloputket saattavat irrota myös kovalla tuulella. Mitä ruosteisemmat kiinnitykset, sitä helpommin kourut ja syöksytorvet voivat tippua katolta – tosin oikein kova tuuli rikkoo kattoa sen kuntoon katsomatta. Hurjin myrskytuuli voi viedä mennessään koko katonkin! Suoritamme myös myrskyn aiheuttamat ränni- ja kattokorjaukset, joten apu löytyy tästä samasta paikasta tilanteesta riippumatta.

Huoltotoimet ehkäisevät monet paikkaukset ja korjaukset

Sekä katto että sadevesijärjestelmä on huollettava säännöllisesti. Roskat uhkaavat niin katon kuin rännienkin kuntoa, joten ne on syytä poistaa joka kevät ja syksy. Bioroskaa pursuavat rännit eivät vedä kunnolla, vaan vesi patoutuu kouruun. Kun veden virtaaminen vapaasti estyy, vesi voi tulvia rännien yli ja roiskua pitkin talon seiniä. Ylimääräinen ja varsinkin ylenpalttinen kosteus altistaa otsa- ja räystäslaudat sekä ulkoverhouksen laudat erilaisille kosteusvaurioille. Jos rännejä ei ajoissa korjata tai puhdisteta, talon perustuksiinkin kohdistuu kohtuutonta kosteusrasitusta. Jopa tuhannet vesilitrat voivat päätyä suoraan talon perustuksiin! Toimivinkaan salaojitus ei välttämättä toimi, jos rikkinäinen sadevesijärjestelmä pitää maan perustusten ympärillä liian kosteana.

Koska huonosti vetävät rännit jäätyvät talven tullen, alkaa ränneistä ennen pitkää riippua jääpuikkoja. Tulvavesi saattaa tehdä pihamaan luistelukentäksi, ja jää voi rikkoa rännit peruuttamattomasti. Onko pakko odottaa ilmojen muuttumista, kevätauringon esiin tuloa ja sitä, että katuojat juoksevat ja räystäät tippuvat? Ei, vaan paras tapa toimia on tilata höyrysulatus. Kuumalla vesihöyryllä paksukin jää sulaa nopeasti, ja sulamisvedet pääsevät poistumaan kohti oikeaa osoitetta. Jatkoa ajatellen voimme asentaa ränneihin sulanapitokaapelit, mutta ne eivät korvaa puolivuosittaisia puhdistuksia.

Roskat pilaavat vähitellen myös itse rännit. Likaiset rännit eivät pääse kuivumaan, vaan ruostuvat pikku hiljaa. Jossain vaiheessa rännit ovat kuluneet puhki asti. Säännöllisten kevät- ja syyshuoltojen tiimoilta kannattaa ottaa yhteyttä meihin, asuitpa missä päin Suomea tahansa. Palvelemme valtakunnallisesti rännihuoltojen ja korjausten tiimoilta. Samalla kun tyhjennämme ja huuhtelemme rännit, suoritamme kaatojen sekä kiinnikkeiden kuntotarkastuksen. Voimme toteuttaa puhdistuksen myös ulkopuolelta, sekä maalata rännit.

Vesikourujen puhdistus itse

Vesikourut pitää puhdistaa kaksi kertaa vuodessa kaikista oksanpätkistä, neulasista, norkoista, kävyistä ja puiden lehdistä, joita ränneihin aina kertyy. Roskat patoavat katolta tulevat sade- ja sulamisvedet kouruihin, ja ränni saattaa alkaa vuotaa. Jopa korroosionkestävin ja likaahylkivin teräskouru ruostuu, jos se ei pääse koskaan kuivumaan. Talvella patoutunut vesi jäätyy, ja jää voi vääntää kourun kaadon – se jälkeen kouru ei vedä kunnolla edes sulatuksen ja puhdistuksen jälkeen.

Voiko rännit puhdistaa itse? Näin voi toimia, mutta lähtökohtaisesti suosittelemme tilaamaan ammattilaiset paikalle. Varsinkin korkeiden rakennusten sadevesijärjestelmän huolto on turvallisinta teettää ammattilaisillamme. Hintakaan ei ole ongelma: edulliset hintamme voi vähentää verotuksessaan kotitalousvähennyksenä, ja kaupan päälle tulee koko katon kuntotarkastus. Kondenssivesivahingot ja muut korjaus- tai huoltotarpeet tulevat huomattua ja tehtyä ajoissa tämän kaupanpäällisen ansiosta.

Rännien puhdistaminen tai korjaaminen omin päin ei ole turvallista, jos ei omaa riittäviä työturvallisuustuotteita ja ole tottunut liikkumaan katolla. Myös sadevesijärjestelmän puhdistustyö edellyttää katolle kiipeämistä, sillä rännit puhdistetaan yläkautta. A-tikkailla kiipeily ja kurottelu ei ole turvallista – on parempi nousta katolle ja kerätä roskat sieltä käsin. Meillä on turvaköydet, pitävät kengät ja jopa henkilönostimet, joiden avulla rännien puhdistus on helppoa ja turvallista katosta riippumatta.

Rännien puhdistukseen myydään työkaluja, joilla rännit voi puhdistaa maasta käsin. Tällöin kouruun ei näe, joten sinne saattaa jäädä roskia, ja rännien saumat, kaadot sekä kiinnitykset jäävät tarkistamatta. Meiltä tilattu rännien puhdistus jättää jälkeensä täysin siistin ja kauttaaltaan katsastetun rännien. Roskat kerätään aina suoraan pusseihin, joten pihakin jää siistiksi.

Kattokaivon veto varmistettava usein

Myös tasakaton sadevesijärjestelmä eli kattokaivot tulee puhdistaa säännönmukaisesti. Pari kertaa vuodessa tehdyllä puhdistuksella ehkäistään saumavuodot ja vesivahingot. Puiden lehdet ja muut bioroskat kerääntyvät kattokaivoihin yhtä helposti kuin satulakattojen vesikouruihin, joten kattokaivojen puhdistus ja kuntotarkastus kuuluvat jokaisen tasakaton huolto-ohjelmaan olennaisena osana. Saat kauttamme tasakattojen (ja kattokaivojen) kevät- ja syyshuollot. Jos huoltoon kuuluvan tarkastuksen perusteella havaitaan, että kattokaivoissa on jotain korjattavaa tai uusittavaa, tarjoamme ratkaisut tilanteen korjaamiseksi.

Jos kattokaivo ei vedä siinä olevien roskien takia, ei vesi poistukaan tasakatolta kuten pitää. Vesi kerääntyy lammikoksi kattokaivon ympärille. Liikkumaton vesi aiheuttaa huopakaton saumoille (tasakaton vesikatteena on aina huopaa) niin suuren rasituksen, että ne uhkaavat pettää minä hetkenä hyvänsä. Jos katto vuotaa, lahottaa katon alle pääsevä kosteus pikkuhiljaa katon rakenteet. Vesi pilaa katon lämmöneristeetkin aiheuttamalla homeen kasvua. Tasakaton alapuolisten osien tarkastaminen vaatii aina katon rakenteiden avaamista, koska ryömintätilaa ei ole. Jos on syytä epäillä kattovuotoa tasakatolla, teemme tarvittavat tarkastukset katon alapuolisten osien todellisen kunnon selvittämiseksi. On parempi avata katon rakenteita turhaan, kuin ottaa riski siitä, että laho ja home tekevät katon alla vääjäämätöntä tuhoa.

Vuotavan räystään korjaaminen

Jos tiilikaton, huopakaton, peltikaton, mineriittikaton tai vaikka kuparikaton räystäs vuotaa, kutsu meidät korjaamaan ränni. Ongelma saadaan näin pian pois päiväjärjestyksestä, eikä mikään enää estä veden poistumista katolta. Jos sadevesikouru ei kuljeta vettä vuotamatta ja roiskumatta, voivat ulkoseinät kastua ja kärsiä. Jos sallit meidän maalailla kaikkia kauheuksia, mitä toimimaton sadevesijärjestelmä voi aiheuttaa, tulee meidän siirtyä puhumaan myös perustusten kastumisesta. Liian lähelle taloa päätyvä vesi voi maaperän kautta kulkeutua sokkeliin ja muihin rakenteisiin asti. Salaojat eivät välttämättä ehdi kuljettaa kaikkea kosteutta pois sateella, jos katon sadevesijärjestelmä kippaa ne väärään paikkaan ja aiheuttaa maaperään kohtuuttoman suurta kosteusrasitusta. Saat meiltä korjaajat ja kunnostajat kaikkien kattojen kaikenlaisille sadevesijärjestelmille, joten ota yhteyttä katon muodosta, katemateriaalista, rakennuksen korkeudesta tai sen sijainnista riippumatta. Meiltä löytyvät niin asianmukaiset työkalut aina henkilönostimiin asti kuin pätevimmät ammattilaisetkin, joita rännien korjaaminen ei pänni.

Joskus rännit on paras vaihtaa

Kosteus, kosteutta sitovat roskat, jää, kovat tuulet, lumikuorma ja korroosio kuluttavat rännejä sekä niiden kiinnityksiä. Roskat ja kosteus pahentavat korroosiota varsinkin vanhemmissa ränneissä, joiden pintakerros on jo kulunut. Ruoste syövyttää ränneihin jopa reikiä, eikä oikein ruosteisia rännejä kannata paikata – tällöin ränni on paras vaihtaa uuteen. Ehkä vesikourujen kaato on pilalla, ja vesi asuu kourussa sen sijaan, että se virtaisi normaalisti kohti syöksyputkia. Tällöin korroosio- ja jäätymisriski kasvaa, joten asiaan on syytä puuttua. Syy vääränlaiseen ja toimimattomaan kaatoon saattaa olla asennusvirhe, mutta kyseessä saattaa olla myös lumikuorman tai jään aikaansaama vaurio. Kun huomaamme toimimattoman kaadon, korjaamme sen toimivaksi. Aina kun teemme joitain kattotöitä, suoritamme ilmaisen katon kuntotarkastuksen. Siihen kuuluu se, että tarkistamme kaadot ja kiinnitykset, ja tarvittaessa tarjoamme kiinnityksien uusimista, kaatojen korjaamista tai saumojen tiivistämistä.

Mitä rännien korjaus maksaa?

Rännien korjauksen hinta lasketaan muun muassa tarvikkeiden menekin mukaan. Selvitämme, kuinka monta metriä tarvitaan uusia kouruja ja kuinka paljon kourukoukkuja on hankittava. Myös se, kuinka nopeasti työt saadaan tehtyä, vaikuttaa omakotitalon, kerrostalon tai vaikka mökin rännien korjauksen hintaan. Kuten aina, rakennuksen korkeus ja sijaintikin vaikuttavat hintaan. Korkeankin rakennuksen sadevesijärjestelmä on helppo ja nopea korjata, kun tuomme paikan päälle henkilönostimet tai nostinkoriauton, millä päästään vieläkin korkeammalle.

Tarkka urakkahinta rakennuksesi vesikourujen, jalkarännien tai kattokaivojen kunnostamiselle lasketaan tapauskohtaisesti, joten ota yhteyttä ja kerro lisää tilanteestasi. Suunnittelemme ja selvitämme parhaan tavan sadevesijärjestelmäsi korjaamiseksi, ja laskemme sille maltillisen hinnan. Myös tällaiselle kattotyölle saa kauttamme rahoituksen. Jos on kyse yksityisasiakkaan kattokaivoista tai ränneistä, voi työn vähentää verotuksessaan.

Tulevatko uudet rännit halvemmiksi?

Uudet rännit eivät välttämättä tule vanhojen rännien korjaamista halvemmiksi vielä asennusvaiheessa, mutta kun ottaa huomioon sen, että vanhoja rännejä on korjailtava yhä tihenevään tahtiin, saavutetaan pitkällä tähtäimellä kustannussäästöjä. Syöksytorvien ja vesikourujen asennuksen hinta lasketaan sen perusteella, kuinka leveä katto on, eli kuinka monta metriä uusia kouruja tarvitaan. Alastuloputkien asennusmetrien määrään vaikuttaa puolestaan talon korkeus. Myös se, millaisia (ja kuinka paljon) kiinnikkeitä ja kourukoukkuja taloon halutaan, vaikuttaa loppusummaan. Asennustuntien määrä lasketaan myös, samoin se, tarvitseeko paikan päälle tuoda henkilönostimia tai nostinkoriautoja. Joka tapauksessa, hinta on varsin kohtuullinen laatuun nähden.

Huolto saa rännit kestämään

Uudet rännit kestävät kauan, jos niistä pidetään huolta. Kovin suurta paapomista rännit eivät kuitenkaan tarvitse – riittää, että roskat poistetaan ja rännit huuhdellaan puolivuosittain. Likainen vesikouru voi alkaa vuotaa, ja väärään paikkaan joutuva vesi saattaa aiheuttaa jopa kosteusvaurioita eri puolille rakennusta. Rännihuolto on siis olennaisen tärkeä lähes koko rakennuksen kannalta. Tilaa rännihuollot meiltä, sillä kun olemme puhdistaneet rännit sisä- ja tarvittaessa myös ulkopuolelta, tarkistamme myös vesikourujen kokonaisvaltaisen toimivuuden. Niin saumat, kaadot kuin kiinnityksetkin tulevat tutkittua samalla rahalla.

Lisätietoja ilmaisesta kuntotarkastuksesta

Mainitsimmekin jo edellä, että tarjoamme rännien puhdistushuollon yhteydessä ilmaisen rännien kuntotarkastuksen. Tämä oli vaatimaton tapa ilmaista asia. Tosiasiassa tarjoamme ilmaisen kuntotarkastuksen kaikkien ränni- ja kattohuoltojen sekä korjausten yhteydessä, eikä tarkastus rajoitu pelkkiin ränneihin, vaan käsittää koko katon yleiskunnon ja -ilmeen. Käymme läpi niin katon ehjyyden, sen pinnoitteen kunnon, kattorakenteiden kuivuuden kuin esimerkiksi kattotarvikkeiden toimivuuden – emmekä veloita siitä euroakaan. Jos sammalenpoistolle tai vaikkapa katon maalaukselle olisi tarvetta, teemme siitä tarjouksen – tarjoamme ratkaisuja myös mahdollisiin tiiveys- tai vaikka kondenssivesiongelmiin.

Uusien rännien valikoima voi hämmentää

Joskus vesikouru kannattaa suosiolla vaihtaa uuteen. Jos kaikki kourut ja alastuloputket vaihtaa yksin tein, taloon saadaan siisti ja yhtenäinen ilme – sekä takuulla toimiva sadevesijärjestelmä! Jos päädyt uusimaan kesämökin tai esimerkiksi omakotitalon sadevesijärjestelmän, on sinulla edessäsi valinnan vaikeus. Ensiksi joudut päättämään pyöreiden ja kantikkaiden kourujen välillä. Pyöreä kouru on helpompi pitää puhtaana, mutta kantikas sopii varsinkin vanhoihin ja arvokkaisiin rakennuksiin. Tavallisia värejä on tarjolla useita punaisesta valkoiseen, mutta voit tilata tehtaalta erikoisvärejä. Entäpä materiaali: muovi, alumiini vai teräs? Halutessasi autamme valitsemaan rakennuksen henkeen ja arkkitehtuuriin parhaiten sopivan sadevesijärjestelmän. Se voi muodostua myös jalkaränneistä – peltiseppiemme tekemät pystykourut säväyttävät!

Voinko asentaa tai korjata vesikourut itse?

Mikään laki ei estä korjaamasta tai asentamasta vesikouruja ja alastuloputkia itse. On kuitenkin paras jättää työ alan ammattilaisille, jos ei ole aivan varma, miten työ tulisi tehdä. Kyse on kuitenkin tuhansista ja taas tuhansista vesilitroista, joiden päätyminen väärään paikkaan saattaisi olla rakennuksen kunnolle hyvin kohtalokasta. Lisäksi omakotitalon, kerrostalon tai kesämökin sadevesijärjestelmän asennustyössä käytetyt työkalut tai henkilönostimet eivät löydy läheskään joka kodin työkalupakista. Peltisaksia, akkukonetta, linjalankaa ja rautasahaa tullaan tarvitsemaan! Tuomme asianmukaiset työkalut tullessamme, ja tarvittaessa myös sen henkilönostimen, minkä avulla päästään työskentelemään 15–20 metrin korkeuteen. Eikö riitä? Sitten tuomme nostinkoriauton, millä päästään jopa 100 metrin korkeuteen.

Rännien, syöksyputkien ja kiinnikkeiden menekin laskeminen vaatii tarkkuutta, mutta kaikkein vaikein vaihe on vasta edessä. Vesikourujen kiinnittäminen tiettyyn kaatoon on haastavaa. Jos kaato menee väärin, sade- ja sulamisvedet eivät valukaan kouruista kohti syöksyputkia. Syöksyputkien kulmat ovat myös vaikea pala tottumattomalle asentajalle.

Me osaamme huomioida sadevesijärjestelmän kokonaisuutena. Kourut ja alastuloputket eivät yksin riitä, vaan vedet tulee ohjata mieluiten salaojajärjestelmään. Esimerkiksi tynnyri täyttyy nopeasti – ehkä jo yhdessä yössä! Kaadot maan pinnassa ovat myös tarpeen – kaiken varalta. Perustukset ovat turvassa, jos vesi saadaan ainakin kolmen metrin päähän rakennuksesta. Salaojatkin tulee usein tarkastaa, ja toisinaan korjata. Varsinainen salaojaremontti on edessä noin 30–40 vuoden välein.

Ammattilainen tietää heti, mitä talon sadevesijärjestelmälle pitää tehdä. Jos jalkarännit, kattokaivot tai vesikourujen ja alastuloputkien yhdistelmä on korjattavissa, hän tarjoaa korjaustöitä eikä järjestelmän uusimista. Etsimme aina parhaimman ja asiakkaan kannalta taloudellisimman ratkaisun! Hoidamme tarvittavat työt nopeasti, mutta huolellisesti – ja vieläpä avaimet käteen -pakettina. Tämä tarkoittaa sitä, että pihasi jää yhtä siistiksi kuin se oli tullessamme. Jos uusimme rännit ja syöksytorvet, viemme vanhat tuotteet jäteasemalle. Pikkuautoon monimetrisiä rännejä olisikin vaikea saada mahdutetuksi! Jäteasemalta teräskourut päätyvät uusiokäyttöön, sillä metallia voidaan kierrättää lähes loputtomiin. Palvelupakettiin kuuluu aina myös koko kattokokonaisuuden kunnon tarkastaminen. Käymme täysin veloituksettomasti läpi sen, missä kunnossa kattorakenteet, katon tarvikkeet, katon läpiviennit ja esimerkiksi savupiippu ovat. Jos kunnostustarpeita tulee esiin, laadimme hyvän tarjouksen kattosi kokonaisvaltaisesta kunnostamisesta.